Jump to content
Soyero

Browar bez kicka

Recommended Posts

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka pierwsza: brewkit Lager Cooper (marzec 2015)
 
Raczej bez historii.
Koncentrat 1,7 kg + 1 kg glukozy.
BLG początkowe 11%
BLG końcowe 1%
 
 
Fermentacja:
burzliwa w temperaturze 22 st. C przez 9 dni
cicha w temperaturze 22 st. C przez 7 dni
 
Chmielenie na zimno:
Lubelski 35 g przez 6 dni
 
Rozlew:
130 g cukru na 21 litrów piwa (24.03.2015)

 

post-11879-0-14301300-1427811543_thumb.jpg

Edited by Soyero

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka druga: BELGIAN PALE ALE 12,5°BLG - z/s piwopiweczko.pl. Mnie wyszło 13° BLG. (marzec 2015)

 

Zasyp:

Słód pale ale 2,8 kg

Słód monachijski 1 kg

Słód Cara-Pils 0,2 kg

słód Special W 0,25 kg

15 litrów wody

 

Zacieranie:

64 st. C - 45 min,

(uśredniając, zasyp odbył się w temp. 66 st.C i temp spadła do 61st. C. Pierwsza warka z zacieraniem więc i panika,  lekkie podgrzanie okazało się podwyższeniem do 67 st.C. Po kilku minutach ustabilizowanie się temp do 64 st.C)

72 st. C - 20 min, już poszło idealnie (negatywna próba jodowa już na samym początku)

76 st. C - max 5 min.

 

Filtracja i wysładzanie:

Myślę że dodałem około 10 litrów wody.

Pierwszy pomiar BLG przed wysładzaniem   po spuszczeniu 3litrów brzeczki wykazał 19°

Po wysładzaniu przy 22 litrach 13,2° BLG więc dolewam litr wody.

Podczas gotowania strasznie dużo odparowało brzeczki, sam nie wiem dlaczego. Pokrywa garnka była  lekko uchylona.

Po godzinnym gotowaniu przy schłodzeniu do 25° pozostaje 18 litrów i 14° BLG, dolewam wiec 2 litry do zaplanowanej objętości 20 litrów. BLG wychodzi na 13° BLG co mnie bardzo cieszy z tego względu że instrukcja przewiduje 12,5° BLG a według średniej dla tego piwa jest to przedział 11,9°-13,3° BLG. Zmieściłem się na styk :)

 

Gotowanie:

Chmielenie:

Iunga (11,9 alfa), 15 g na 60 min

Triskel (3,9 alfa), 10 g na 30 min

Triskel, 20 g na 15 min

Triskel, 20 g na 0 min.

 

Fermentacja:

20 litrów przy 13°BLG

Drożdże Gozdawa - Belgian Fruit i Spice Ale Yeast dodane przy temp 23°

Początek fermentacji burzliwej 21.03.2015 o godzinie 04,00. w temperaturze 22°, następnego dnia niestety temp w pomieszczeniu wzrasta do 23° a na termometrze przyklejonym do fermentatora pokazuje 24°. Kolejnego dnia wszystko wraca do normy czyli do 22°

Temperatura fermentacji według instrukcji to 18-22° więc troszkę nerwów było

Po 7 dniach przeniesiono do temp 16°

Planowana fermentacja:

7 dni burzliwej i dalej w tym samym fermentatorze cicha idzie...

09.04.2015 - pierwszy pomiar -  3°BLG, drugi 12.04 - 3°BLG

 

Rozlew:

107 g cukru na 20 litrów piwa, 12.04.2015

post-11879-0-87159500-1428572606_thumb.jpg

post-11879-0-77975500-1428572617_thumb.jpg

post-11879-0-31320500-1430993500_thumb.jpg

post-11879-0-61804900-1430993534_thumb.jpg

Edited by Soyero

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

BLG wychodzi na 13° BLG co mnie bardzo cieszy z tego względu że instrukcja przewiduje 12,5° BLG a według średniej dla tego piwa jest to przedział 11,9°-13,3° BLG. Zmieściłem się na styk

Mnie też bo przewidywałem (z przezorności) mniejszą wydajność :)

Chętnie bym spróbował jak ten "wynalazek" smakuje w wydaniu innych piwowarów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

BLG wychodzi na 13° BLG co mnie bardzo cieszy z tego względu że instrukcja przewiduje 12,5° BLG a według średniej dla tego piwa jest to przedział 11,9°-13,3° BLG. Zmieściłem się na styk

Mnie też bo przewidywałem (z przezorności) mniejszą wydajność :)

Chętnie bym spróbował jak ten "wynalazek" smakuje w wydaniu innych piwowarów.

 

Nie ma problemu, jak już będzie gotowe to się zmówimy

Ps. nie w temacie ale masz większe doświadczenie. Właśnie wałkuje fora w poszukiwaniu odpowiedzi jakie piwo (przepis, gotowy zestaw surowców) będzie najbardziej zbliżony do piwa BELFAST z Jabłonowa. Możesz coś polecić? Szukam pomysłów na ten tydzień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

będzie najbardziej zbliżony do piwa BELFAST z Jabłonowa

nie za bardzo pamiętam smak tego piwa, jednak mogę Ci polecić oatmeal stout lub brown porter.

Chyba, że wolisz coś troszkę mocniejszego to robust porter będzie odpowiedni :)

Jestem przekonany, że każde z tych piw uwarzone samodzielnie będzie pyszne :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

będzie najbardziej zbliżony do piwa BELFAST z Jabłonowa

nie za bardzo pamiętam smak tego piwa, jednak mogę Ci polecić oatmeal stout lub brown porter.

Chyba, że wolisz coś troszkę mocniejszego to robust porter będzie odpowiedni :)

Jestem przekonany, że każde z tych piw uwarzone samodzielnie będzie pyszne :)

 

W sumie wolałbym mocniejsze ale na początek chcę z dwie warki zrobić też  tak pod kobietki abym miał łagodniejszą przyszłość w domu. Na razie jest nastawienie umiarkowane przeplatające się z ciekawością ale i patrzeniem " spod byka" :) Chyba faktycznie uderzę w tego oatamela.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

uderzę w tego oatamela

no jak pod kobitki to milk stout :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po co wybierać, skoro można jedno i drugie? Pół kilo laktozy + 2 paczki płatków owsianych, wychodzi deserowe.

Ooooooooo! Czyli np ten zestaw + płatki? Te płatki kiedy dodać? w tym samym momencie co laktoze?

http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/milk_stout_12_blg
Edited by Soyero

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Te płatki kiedy dodać? w tym samym momencie co laktoze?

Płatki chyba do zacierania ;)

 

BTW, weź z Chorzowa zestaw stouta, laktozę i do zacierania dołóż płatki owsiane :)

Oczywiście jeśli chcesz bazować na gotowych zestawach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Te płatki kiedy dodać? w tym samym momencie co laktoze?

Płatki chyba do zacierania ;)

 

BTW, weź z Chorzowa zestaw stouta, laktozę i do zacierania dołóż płatki owsiane :)

Oczywiście jeśli chcesz bazować na gotowych zestawach.

 

A już rozumiem, czyli dodaje je wtedy kiedy słody, przed pierwszą przerwa w temp około 62°. Na razie bazuję na gotowych redakcyjnych zestawach. Dopiero dwie warki zrobiłem z czego jedna, pierwsza była z kitu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

:) super! dzięki

wręcz idealny. 5,2% tak jak lubię.

 

Tylko czy dobrze rozumiem?:

1. Wszystkie surowce fermentowalne + gips i chlorek wapnia wrzucam razem do 12 l wody, która jest podgrzana do ok 69 ° (2 stopnie pewnie spadnie akurat do temperatury zalecanej)

2. Safale US-05 II pewnie bym kupował suche więc czy jedna paczka wystarczy?

3. Mech wrzucam na ostatnie 10 minut gotowania?

4. Zacieranie, rozumiem że tylko dwa i pewnie po pierwszym nawet nie będzie trzeba robić próby jodowej. U mnie w garnku te 12 litrów przy 90 minutach spadnie strasznie. No ale spróbuję, zresztą gotowanie 26 litrów przez 90 minut? kurczę boję się że mi zejdzie niżej niż te planowane 23.5, a przepraszam ma wyjść około 21 to ok.

5. Chmielenie. Rozumiem, ze FWH to znaczy dodaje na początku gotowania?

6. Fermentacja 6 tygodni w jednym fermentatorze?

 

Będę wdzięczny, bo przepis wydaje się super.

Edited by Soyero

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka trzecia: Milk Stout  (31.03.2015) z/s Centrum Piwowarstwa

 

Zasyp:

Słód pilzneński 1,8 kg

Słód monachijski 1,65 kg

Słód kawowy 0,3 kg

Słód karmelowy ciemny 0,3 kg

Słód czekoladowy jasny 0,2 kg

Jęczmień palony 0,3 kg (na ostatnie 5 minut zacierania, po negatywnej próbie jodowej)

Płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg

15 litrów wody

 

Zacieranie:

63°C-67°C - 90 minut (negatywna próba jodowa)

78°C - mash out (w zasadzie miałem zakończyć przy 76°C ale temp, skoczyła o te 2 °)

 

Filtracja i wysładzanie:

3 razy po 4 litry + 1x3 litry

BLG 12.8 przy 25 L

 

Gotowanie:

Chmielenie:

Marynka (10 alfa), 30 g na 60 min, hmm niestety się zapomniałem i wsypałem jeszcze zanim brzeczka zaczęła wrzeć.

Laktoza 0,5 kg na 15 min

Po gotowaniu BLG 17,5 przy 23L (+laktoza) - dodaje 2 litry wody aby zbić BLG

 

Inne dodatki:

gips 6g (do zacieru)

 

Fermentacja:

BLG 15,5 (+laktoza) przy 24 L (01.04.2015, 03.00 h)

Drożdże: Safale S-04

Fermentacja w temp. 15°-16°C, po dwóch dniach przeniesione do temp pokojowej tj. 20°C

 

Pierwszy pomiar przed rozlewem (21.04.2015 r) - 5,5 BLG, drugi i trzeci - 5 BLG

 

Rozlew 26.04.2015 - 130 gram cukru.

 

Fotki:

01.04.2015, 18.00 Pracujące drożdże, następnego dnia sięgały pokrywy.

post-11879-0-21838900-1427911136_thumb.jpg

 

26.04.2015. Na dnie drożdże były tak zbite że praktycznie całe piwko  zlało się  do rozlewu. 

post-11879-0-53880700-1430993382_thumb.jpg

Edited by Soyero

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże ci ładnie urosły. I fermentacja w pełni. :) A tak się bałeś ;)

 

Tego milk stouta to robiłeś z zestawu ? Zakupiłeś w sklepie Centrum piwowarstwa ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże ci ładnie urosły. I fermentacja w pełni. :) A tak się bałeś ;)

 

Tego milk stouta to robiłeś z zestawu ? Zakupiłeś w sklepie Centrum piwowarstwa ?

 

Dziękuje :) (tfu tfu nie zapeszać)

Tak, dokładnie to ten zestaw z tym, że dodałem gips (w sumie nie wiem po co bo i tak nie znam ph mojej wody) oraz dodałem płatki błyskawiczne. 

Tylko teraz zastanawiam się czy po tych 5-7 dniach przelewać na cichą do osobnego fermentatora czy zostawić w tym co jest. Wiem, są dwie szkoły i to ode mnie zależy. Jeszcze jestem nowicjuszem i cały czas mam dylemat. Chociaż na dzień dzisiejszym jestem jednak na nie przelewaniu. 

Edited by Soyero

Share this post


Link to post
Share on other sites

powiem ci że ja nigdy nie przelewam na cichą. :)

Zadaję drożdże, fermentacja ruszy i ..... czekam 22dni :) I kapsluję :) Nic nie przelewam.

 

Co do gipsu to faktycznie, po co zadałeś jak nie wiesz jakie masz ph wody ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

powiem ci że ja nigdy nie przelewam na cichą. :)

Zadaję drożdże, fermentacja ruszy i ..... czekam 22dni :) I kapsluję :) Nic nie przelewam.

 

Co do gipsu to faktycznie, po co zadałeś jak nie wiesz jakie masz ph wody ?

No właśnie i też tak zrobię, szczególnie że jest to stout czyli na super klarowności mi nie zależy ani nie będę chmielił na zimno. Jedna mnie rzecz tylko wkurzyła choć pewnie mało istotna. Jak większość nowicjuszy sprawdzam piwo "na bulgotanie". Niestety u mnie się to nie odbywa ponieważ otwór pod rurkę robiłem nożem no i mi trochę zjechał...także jest nieszczelność. Fermentacja ruszyła to najważniejsze. A co do dalszej fermentacji chyba też to nie zaszkodzi bo przecież CO2 robi za poduszkę bezpieczeństwa dla piwka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka czwarta: India Pale Ale 15.5 ° BLG  (17.04.2015)  z/s Centrum Piwowarstwa


 


Zasyp:


Słód pilzneński 2,2 kg


Słód monachijski 2,6 kg


Słód karmelowy 0,4 kg


16 litrów wody


 


Zacieranie:


55°C - 10 minut


68°C - 75 minut (negatywna próbajodowa)


76°C - mash out


 


Filtracja i wysładzanie:


3 razy po 4 litry + 1x3 litry


BLG 14° przy 25 L


 


Gotowanie:


Chmielenie:


Marynka (10 alfa), 50 g na 60 min


Lubelski (4.5 alfa), 40 g na 5 min


dodaje 1 litr wody aby zbić BLG, niestety zbyt mało.


 


Fermentacja:


BLG 15,5°  przy 21 L (18.04.2015, 02.00 h)


Drożdże: Safale US-05


Fermentacja w temp. 18°C


 


1 pomiar przed rozlaniem (05.05.2015) - BLG 2°


2 pomiar przed rozlaniem (07.05.2015) - BLG 2°


 


 


Rozlew:


115 gram cukru - 07.05.2015


 


Wytatuować na czole: WYJĄĆ RURKĘ PRZED PRZENOSZENIEM FERMENTATORA !!!


Edited by Soyero

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka piąta: Summer Ale 12°BLG - 12,5° z mojego warzenia (14.05.2015)  z/s Centrum Piwowarstwa


 


Zasyp:


Słód pilzneński 2,5 kg


Słód  pszeniczny 0,4 kg


Słód wiedeński 2 kg


Słód karmelowy 0,5 kg


14 litrów wody


 


Zacieranie:


63°C - 30 minut


73°C - 30 minut (negatywna próba jodowa)


76°C - mash out


 


Filtracja i wysładzanie:


4 razy po 4 litry - 78°C


BLG 10.2° przy 27 L


 


Gotowanie:


Chmielenie:


Galaxy (15 alfa), 10 g na 60 min


Motueka (7,2 alfa), 25 g na 15 min


Amarillo (8,2 alfa), 25 g na 10 min


Galaxy (15 alfa), 32 g na 5 min


 


15° BLG


+5 litrów wody. BLG spada do 12.5°


 


Fermentacja:


BLG 12,5°  przy 26 L (15.05.2015, 02.00 h)


Drożdże: Safale US-05


Fermentacja w temp. 16°C


 


Rozlew: 08.06.2015 / 165 gram cukru


BLG: 2,5°


 


 


Zacieranie:


post-11879-0-31459100-1431711275_thumb.jpg


 


Przełom:


post-11879-0-40715000-1431711359_thumb.jpg


 


-----------------------------------------------------------------------


Szczegóły:


 


17.35 - Start. Wlewam 14 litrów wody do gara


17.54 - Do wody o temp. 67°C wsypujemy słody


18.00 - Temp. po zamieszaniu 60°C


18.07 - Po podgrzaniu zacieru temp. podnosi się do 63°C - 1 przerwa maltozowa 


18.40 - Podgrzewam do temp. 73°C i utrzymuję ja przez 30 minut - 2 przerwa dekstrynująca 


19.11 - Po negatywnej próbie jodowej podgrzewam do 76°C


19.17 - Temp. 76°C osiągnięta. Mash out


 


 


19.23 - Przeniesienie zacieru do fermentatora z oplotem - 17.5 litra celem filtracji


19.43 - Filtracja. Spływa około 6 litrów


 


19.58 - Wysładzanie. Wlewam pierwsze 4 L


20.09 - Wlewam drugie 4 L


20.29 - Wlewam trzecie 4 L


20.35 - Wlewam czwarte 4 L


20.45 - Koniec wysładzania. Łącznie wysładzałem 16 litrami wody podgrzanej do 78°C. Osiągam 27 L brzeczki o BLG 10,5°


 


21.30 - Brzeczka zaczyna się gotować. 


            Chmielenie: 


            Galaxy  10 g na 60 min


            Motueka 25 g na 15 min


            Amarillo  25 g na 10 min


            Galaxy  32 g na 5 min


 


22.30 - Koniec gotowania. Wyłączam palnik


22.40 - BLG 15° więc dodaje 2 litry wody


22.45 - Przenoszę do chłodzenia w wannie, wcześniej pobierając kolejną próbkę aby zmierzyć BLG. Do wanny wrzucam 4 zamrożone butelki 1,5 litra + wkład


23.20 - Pomiar BLG, wychodzi 14°. Dodaje 2 litry


23.30 - Kolejny pomiar ale nie zapisuje ile na ten moment wynosiło BLG. W każdym razie dolewam ostatni już 1 litr wody. 


            BLG ustala się na oczekiwanym poziomie 12.5°


00.25 - Temperatura chłodzenia wynosi 22°C


01.20 - Brzeczka zostaje schłodzona do 19°C. Koniec chłodzenia, robię whirlpool


01.30 - Rehydratyzuje drożdże


01.40 - Dekantuje brzeczke do fermentatora. Pomagam sobie druciakiem aby zminimalizować chmieliny


01.50 - Napowietrzam brzeczke


02.00 - Zadaje drożdże i przenoszę fermentator do komórki gdzie panuje 16°C


Koniec


Edited by Soyero

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozpiska jak na przesłuchaniu :)
Nie myślałeś o zainwestowaniu w chłodnicę? Czas chłodzenia masz bardzo długi.

Edited by muniek123

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, a tak sobie postanowiłem, że spiszę ponieważ bardzo ładny mi wyszedł ten słynny PRZEŁOM :]

Tak chłodnicę,  zdecydowanie muszę kupić, przeglądam "giełdę" ale muszę się wstrzymać z powodu komunii syna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpowiedź na twoje pytanie odnośnie ilości brzeczki przedniej.

 

Zasyp: 5,4 kg

Ilość wody do zacierania: 14 l

Woda pozostała w młocie po filtracji: 5,4 l

Różnica: 8,6 l

 

Uzyskana brzeczka przednia: 6-7 l

 

Różnica: 1,6-2,6 l może wynikać z:

  • nieprzefiltrowania do końca
  • błędu pomiaru
  • ilości brzeczki, która zostaje pod poziomem kranika.

Szczegółowe obliczenia w załączniku. U Ciebie wyszło trochę mniej wody, ze względu na mniejsze odparowanie i nieuwzględnione straty przy rozlewie. Na przyszłość zacieraj w większej ilości wody, 2,6 l/kg ciężko się miesza - po co się męczyć, skoro masz miejsce w garnku.

post-6746-0-09363100-1431844348_thumb.jpg

Edited by wizi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.