Jump to content
Swiaderny

"Prasowanie" szyszek chmielu - PITEBA?

Recommended Posts

Chmielniki nam się rozrastają :) a powierzchni przechowalniczej coraz mniej..

W tamtym sezonie swój wysuszony chmiel zmieliłem na maszynce do mięsa na dość dużych oczkach (chyba fi 10).. i większość spakowałem próżniowo po wcześniejszym prasowaniu imadłem warsztatowym (kawałek rurki ~fi 60 + tłok z walca ~fi 45)
1.JPG

 

Efekt dość niezły, ale proces jest dość pracochłonny. W paczce upchnąłem 30 g suchej szyszki.

 

I tu narodziło mi się pytanie czy:

 

Piteba - urządzenie do pozyskiwania oleju jako prasa ślimakowa ma rację bytu?

 

header_in_werking.jpg

 

Zauważyłem, że to co dla 'olejarzy' jest odpadem poprodukcyjnym dla nas może być 'granulatem' chmielowym :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Granulowanie chmielu nie polega na zbijaniu go na wilku, w domowych warunkach nie do wykonania. A też jeżeli dobrze kojarzę mocno sprasowane szyszki są gorszej jakości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Granulowanie chmielu nie polega na zbijaniu go na wilku, w domowych warunkach nie do wykonania.

Wiem.. Ale chciałem stworzyć jakąś alternatywę w domu.

 

A też jeżeli dobrze kojarzę mocno sprasowane szyszki są gorszej jakości.

Tego nie bardzo rozumiem bo granulacja chmielu to właśnie prasowanie szyszek przez sito

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Tego nie bardzo rozumiem bo granulacja chmielu to właśnie prasowanie szyszek przez sito

Nie martw się ,nikt tego nie rozumie, podejrzewam jakiś kalkulator do prasowania chmielu, zestresowanie chmielu, ale najprawdopodobniej to jakieś brednie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Swoją drogą to chmiel który suszyłem i 'kompresowałem' imadłem jest rewelacyjny i do chmielenia na goryczkę i do chmielenia na zimno :) Zostawiłem trochę szyszki świeżej i lipa totalna..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostawiłem trochę szyszki świeżej i lipa totalna..

No i jest jakieś ciekawe info , a właśnie miałem zamiar część surowego zapakować próżniowo .  Ja szyszki po suszeniu pakuję próżniowo i tyle . Uważam że domowa szyszka jest lepsza od granulatu nie zawsze znanego pochodzenia ( czas przechowywania i warunki suszenia ) . Jeszcze jedna sprawa , pod czas prasowania chmielu , zwiększa się temp. granulatu co jest bardzo nie korzystne , zwłaszcza dla chmielu aromatycznego . I moim zdaniem szyszka dobrze filtruję brzeczkę przy zlewaniu do  fermentora  ( druciak plastykowy na rurkę i zero śmieci ) . Tak że ja bym dobrą domową szyszkę nie gwałcił na granulat . Granulowanie   to  przede   wszystkim oszczędzanie miejsca ( kompaktowanie i zwiększenie wydajności chmielu przez zwiększenie powierzchni  ) , czy to dla nas tak ważne ? Generalnie chmielu i tak każdy ma w nadmiarze ( ja co roku wyrzucam ubiegłoroczny ) , a miejsce w domu na pewno znajdzie się ( jak już jest miejsce na ogród ;)  ) .

Edited by czeburaszka710

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostawiłem trochę szyszki świeżej i lipa totalna..

No i jest jakieś ciekawe info , a właśnie miałem zamiar część surowego zapakować próżniowo .

 

Chmieliłem na zimno.. Trawa, trawa, TRAWA :( Na fermentacji stoją dwie warki ze świeżą (mrożoną) szyszką Marynki użytą na goryczkę.. Zobaczymy

 

Co do przegrzewania się podczas obróbki to potwierdzam! Ale pilnowałem żeby temperatura nie była zbyt wysoka

Share this post


Link to post
Share on other sites

izomeryzacja następuje ok 70°C. Gdzieś się natknąłem na izomeryzację w zależności od techniki suszenia, i są duże różnice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.