Jump to content
Sign in to follow this  
pawel332

rurka fermentacyjna - woda

Recommended Posts

Mam takie pytanko jak sobie radzicie z ubywającą wodą w rurce bulgotce.Pytam bo mnie zaraz trafi po dolaniu wody to jest ona może 1,5 godziny i zostaje wychlapana .Poziom dolewam normalny, a może do piwa rurka jest inaczej zbudowana bo ja używam winiarskiej.

(Oczywiście burzliwa 3 dzień)

dzieki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za dużo jej lejesz - daj jej tyle, żeby tylko uniemożliwić wlot powietrza w drugą stronę (czyli poziom wody w rurce na minimum). Są też rurki z kapturkiem, które chronią przed owadami, ale również przez wychlapywaniem wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zawsze stosuję wężyk igielitowy o średnicy rurki. Jego koniec wsadzam do butelki z wodą. Nic się nie chlapie, woda nie odparowuje i nawet jak piwo wychodzi z fermentatora to nie ma syfu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok dzięki,

 jakoś nie mogę się przestawić na tak burzliwą fermentację w porównaniu do wina to moja 4 warka dopiero.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam nie wiem jak Tobie woda wylewa się z rurki, mnie się jeszcze to nie przytrafiło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie to i drożdże z rurki wylatywały czasem :) Teraz jak mam podejrzenie, to robię tak jak indianin666 - na upartego to raz tak mogłem gęstwę zbierać ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.