Jump to content
Sign in to follow this  
Xpictianoc

Trzcina cukrowa w piwie

Recommended Posts

Witam kolegow, 

 

szybkuje sie do uwarzenia owianego stouta, jako ze mam dosc latwy dostep do trzciny cukrowej pomyslalem aby wzbogadzic stouta o rumowe nuty alkoholowe, co o tym myslicie? Czy ktos juz probowal czegos takiego? Zastanawiam sie czy dodac trzcine do gotowania czy moze wyciagnac syrop mechanicznie i dodac go do brzeczki? Uwarzylbym risa bo mysle ze takie nuty bylby bardzo interesujace ale nie mam gdzie go trzymac tak dlugo. 

 

Aha i jeszcze jedno pytanie, w jakiem temperaturze zacierac ziarno aby nie odfermentowal mi stout za nisko? Bede uzywal drozdzy S05. Chcialbym aby koncowe blg bylo na poziomie 6-7. 

 

pozdrawiam

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Aha i jeszcze jedno pytanie, w jakiem temperaturze zacierac ziarno aby nie odfermentowal mi stout za nisko? Bede uzywal drozdzy S05. Chcialbym aby koncowe blg bylo na poziomie 6-7.

 

Zacieraj w wyższych temperaturach, np. 67C. Zmienił bym drożdże na angielskie, moim zdaniem S05 do RISa ne bardzo pasują. Jeżeli suchelce to już lepsze powinny być S-04. Bardzo udany porter wyszedł mi na Magrove Jack`s M07 British Ale, to może  o nich pomyśl

Share this post


Link to post
Share on other sites

jakie chcesz początkowe blg że by ci zostało 6-7 ?

jeśli chodzi o aromaty rumowe,z tego co wiem to nie jest to wina samej trzciny cukrowej ,a procesu fermentacji ,tak tylko będzie więcej cukru przez co będzie większe odfermentowanie i wytrawność 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.