Skocz do zawartości
Xpictianoc

Trzcina cukrowa w piwie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegow, 

 

szybkuje sie do uwarzenia owianego stouta, jako ze mam dosc latwy dostep do trzciny cukrowej pomyslalem aby wzbogadzic stouta o rumowe nuty alkoholowe, co o tym myslicie? Czy ktos juz probowal czegos takiego? Zastanawiam sie czy dodac trzcine do gotowania czy moze wyciagnac syrop mechanicznie i dodac go do brzeczki? Uwarzylbym risa bo mysle ze takie nuty bylby bardzo interesujace ale nie mam gdzie go trzymac tak dlugo. 

 

Aha i jeszcze jedno pytanie, w jakiem temperaturze zacierac ziarno aby nie odfermentowal mi stout za nisko? Bede uzywal drozdzy S05. Chcialbym aby koncowe blg bylo na poziomie 6-7. 

 

pozdrawiam

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aha i jeszcze jedno pytanie, w jakiem temperaturze zacierac ziarno aby nie odfermentowal mi stout za nisko? Bede uzywal drozdzy S05. Chcialbym aby koncowe blg bylo na poziomie 6-7.

 

Zacieraj w wyższych temperaturach, np. 67C. Zmienił bym drożdże na angielskie, moim zdaniem S05 do RISa ne bardzo pasują. Jeżeli suchelce to już lepsze powinny być S-04. Bardzo udany porter wyszedł mi na Magrove Jack`s M07 British Ale, to może  o nich pomyśl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mam tylko s05, wiem ze 4 jest bardziej owocowa. Ja risa nie bede warzyl a stouta. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jakie chcesz początkowe blg że by ci zostało 6-7 ?

jeśli chodzi o aromaty rumowe,z tego co wiem to nie jest to wina samej trzciny cukrowej ,a procesu fermentacji ,tak tylko będzie więcej cukru przez co będzie większe odfermentowanie i wytrawność 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×