Skocz do zawartości
mc007

Fermentum Mobile - FM50 Kłosy Kansas

Rekomendowane odpowiedzi

Uniwersalny szczep górnej fermentacji o niskiej produkcji estrów, szeroki zakres temperatur stosowania

 

 

Typ fermentacji : górna

Zakres temperatur fermentacji : 14-22 st.C

Stopień odfermentowania : 74-78%

Flokulacja  : niska

Tolerancja alkoholu w piwie : 10% ABV

Profil smakowy : uniwersalny szczep górnej fermentacji o niskiej produkcji estrów, szeroki zakres temperatur stosowania

 

Szczep polecany do piw w stylach : American Wheat, Cream Ale, Alt, Kolsch

 

Edytowane przez mc007

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo kłopotliwy w fermentacji szczep, pierwsze dwie warki niedopilnowane i bardzo gwałtowna i szybka fermentacja. Piwa zbyt mocno estrowe, sporo fuzli i landrynek. Problem z zupełnym sklarowaniem się piwa.

3 warka fermentowana w 16 st, fermentacja burzliwa około 8 dni. Piwo przelane na cichą zupełnie klarowane. Ewidentnie mocny wzrost flokulacji wraz z obniżeniem temp poniżej 18 st.

Prawdopodobnie przez silną flokulację mocno osłabia aromat chmielowy.

 

Moim zdaniem drożdże jak najbardziej do Koelscha i Altbiera, bo te piwa fermentuje się właśnie w optymalnych temp dla tych drożdżach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Potrafią dać sporo siarki

Jesteś pewny, że to była siarka? Opisz dokładnie co to za piwo i jak robione...

 

Na FM50 zrobiłem kilka piw i nigdy nie miałem siarki :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem Kolscha i trochę tej siarki było podczas fermentacji. Po kilku dniach ładnie się zredukowała. Z tym, że nie pilnowałem temperatury i mogło na początku podskoczyć na 2-3 dni do 20C.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem Kolscha i trochę tej siarki było podczas fermentacji. Po kilku dniach ładnie się zredukowała. Z tym, że nie pilnowałem temperatury i mogło na początku podskoczyć na 2-3 dni do 20C.

 

To początek fermentacji i wiadomo, że da się rade tego pozbyć, ale na moje oko stężenie jest dość duże. Fermentuje w 16. Wydaje mi się, że to drożdże podobne do S-33, tam też czasem mi się ona zdarza czasem nie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy FM50 nadadzą się do Kolscha?

Później chciałbym na nich zrobić American Wheat i APA.

Edytowane przez Matz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Zastanawia mnie czy nadadzą się do NEIPA. Ktoś coś ?

Niska produkcja estrów wyklucza te drożdże do produkcji NEIPA na 200%.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×