Jump to content
mc007

Fermentum Mobile - FM50 Kłosy Kansas

Recommended Posts

Uniwersalny szczep górnej fermentacji o niskiej produkcji estrów, szeroki zakres temperatur stosowania

 

 

Typ fermentacji : górna

Zakres temperatur fermentacji : 14-22 st.C

Stopień odfermentowania : 74-78%

Flokulacja  : niska

Tolerancja alkoholu w piwie : 10% ABV

Profil smakowy : uniwersalny szczep górnej fermentacji o niskiej produkcji estrów, szeroki zakres temperatur stosowania

 

Szczep polecany do piw w stylach : American Wheat, Cream Ale, Alt, Kolsch

 

Edited by mc007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo kłopotliwy w fermentacji szczep, pierwsze dwie warki niedopilnowane i bardzo gwałtowna i szybka fermentacja. Piwa zbyt mocno estrowe, sporo fuzli i landrynek. Problem z zupełnym sklarowaniem się piwa.

3 warka fermentowana w 16 st, fermentacja burzliwa około 8 dni. Piwo przelane na cichą zupełnie klarowane. Ewidentnie mocny wzrost flokulacji wraz z obniżeniem temp poniżej 18 st.

Prawdopodobnie przez silną flokulację mocno osłabia aromat chmielowy.

 

Moim zdaniem drożdże jak najbardziej do Koelscha i Altbiera, bo te piwa fermentuje się właśnie w optymalnych temp dla tych drożdżach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potrafią dać sporo siarki

Jesteś pewny, że to była siarka? Opisz dokładnie co to za piwo i jak robione...

 

Na FM50 zrobiłem kilka piw i nigdy nie miałem siarki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem Kolscha i trochę tej siarki było podczas fermentacji. Po kilku dniach ładnie się zredukowała. Z tym, że nie pilnowałem temperatury i mogło na początku podskoczyć na 2-3 dni do 20C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem Kolscha i trochę tej siarki było podczas fermentacji. Po kilku dniach ładnie się zredukowała. Z tym, że nie pilnowałem temperatury i mogło na początku podskoczyć na 2-3 dni do 20C.

 

To początek fermentacji i wiadomo, że da się rade tego pozbyć, ale na moje oko stężenie jest dość duże. Fermentuje w 16. Wydaje mi się, że to drożdże podobne do S-33, tam też czasem mi się ona zdarza czasem nie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy FM50 nadadzą się do Kolscha?

Później chciałbym na nich zrobić American Wheat i APA.

Edited by Matz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
Zastanawia mnie czy nadadzą się do NEIPA. Ktoś coś ?

Niska produkcja estrów wyklucza te drożdże do produkcji NEIPA na 200%.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.