Skocz do zawartości

Fermentum Mobile - FM52 Amerykański sen


Rekomendowane odpowiedzi

Dłuższy start, podwyższone estry na FM52, mimo fermentowania w podobnych temperaturach co USy, FM54 produkowały jakiś dziwny fenol i z jakiegoś powodu miały brzydki zwyczaj osadzania się na ściankach butelki czy fermentora. Suchary wypadły w porównaniu z FMami dużo lepiej.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@ATP Niedawno zakupiłem mieszadło, stąd chciałem użyć drożdży płynnych i je przetestować, ale teraz to już sam nie wiem ? No ale mimo wszystko chyba zaryzykuję, trzeba się rozwijać ? Tak czy inaczej, dzięki za odpowiedź.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja na tych drożdżakach zrobiłem sweet stouta z łuską kakaową i AIPE. Jeszcze tych piw nie próbowałem, ale fermentacja przebiegła poprawnie i w zapachu było wszystko ok. Starter robiłem w słoiku bez mieszadła, start podobny jak z sucharów. Klarowanie ładne. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dawno to było, ostro przyprawowy zapach, który w ipkach przechodził w swoiste "krzaczaste" kłucie. Z piw komercyjnych w których to spotkałem, pojawiło się to w Vertigo z Czarnej Owcy i Double NEIPA z Browaru Bury. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.