Jump to content
camilos

Manualne butelkowanie w browarze restauracyjnym

Recommended Posts

Lepsza nalewarka przeciwciśnieniowa, przy beer gun'e moze się pienić piwo.

 

Od kiedy przy beer gunie się pieni... I jaka jest różnica między nimi różnica? Przecież działają na podobnej zasadzie... ;)

 

Z tego co słyszałem osób używających BG (Brett i vald) jest to najlepsze narzędzie do rozlewu piwa z kega. Pooglądaj filmiki w necie: https://www.youtube.com/results?q=beergun  zanim wydasz taki osąd. No tylko niestety cena jak na Polskie warunki spora.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest różnica i to bardzo zasadnicza!

 

Nalewając piwo przez nalewarke przeciwciśnieniową w butelce panuję takie samo ciśnienie jak w kegu, dopiero na sam koniec gdy już mam nalane "odbezpieczam" i spuszczam gaz z butelki wyrównując ciśnienie do atmosferycznego. To duża różnica. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest różnica i to bardzo zasadnicza!

 

Nalewając piwo przez nalewarke przeciwciśnieniową w butelce panuję takie samo ciśnienie jak w kegu, dopiero na sam koniec gdy już mam nalane "odbezpieczam" i spuszczam gaz z butelki wyrównując ciśnienie do atmosferycznego. To duża różnica. ;)

 

Znam różnicę w zasadzie ich działania napisałem "Przecież działają na podobnej zasadzie...  ;)" No dobra używasz nalewarki przeciwciśnieniowej z tego co widzę: 

 

A beer guna używałeś? Bo oglądnąłem multum filmików i pienienie piwa takie samo w jednym i drugim. A nalewarka w obsłudze i budowie jednak bardziej problematyczna. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

O beer gunie tylko czytałem i wyczytałem że może się pienić. Może nie równa się musi... 

Stąd wybrałem nalewarkę, bo tańsza i piwo moge butelkować w temp pokojowej, fakt, na pewno dłużej zajmuje nalanie takiego piwa niż z beer gun'a. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

O beer gunie tylko czytałem i wyczytałem że może się pienić. Może nie równa się musi... 

Stąd wybrałem nalewarkę, bo tańsza i piwo moge butelkować w temp pokojowej, fakt, na pewno dłużej zajmuje nalanie takiego piwa niż z beer gun'a. 

 

Dałbyś radę wkleić krótki filmik jak to działa? ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Butelki nabija się do ciśnienia niewiele większego niż w kegu. 1-1,5 bar

Są testowane do 13bar.

Jeśli mają wady to prędzej strzelą od przegazowanego piwa.

Przelałem tak kilkaset butelek z cydrem pod większym ciśnieniem, żadna nie strzeliła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie bez powodu każdy sprzęt do nalewania gazowanych napojów w szklane butelki ma osłony i to nie bez przyczyny o czym dowiedziałem się jak butelka przy 1,5 bara strzeliła a i tak nie nalewam zgodnie z bhp bo w instrukcji to każą całą zbroję nałożyć. Szkło było w każdej części hali. Statystycznie strzeli może jedna na kilka tysięcy, przy domowym nalewaniu kilka setek rocznie przez całe życie może nic się nie stać,no i może nie ma co dramatyzować, ale jedna butelka gdzieś może być pęknięta.

Edited by dhanab

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprężyną (świńskim ogonkiem) idzie nalać piwo z tanka do butelki. Oczywiście piwo musi być schłodzone i pod odpowiednim ciśnieniem. Może być przy tym sporo strat, ale to zależy od piwa i wprawy nalewającego. W niektórych restauracjach potrafią tak nalać setki butelek dziennie i co ciekawe wolą lać sprężyną mimo że mają napełniarki przeciwciśnieniowe - jest tak po prostu szybciej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...