Skocz do zawartości
nofx1

Będzie coś z tego czy kanał?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Zarażony piwną rewolucją po obejrzeniu milion razy filmików Kopyra postanowiłem spróbować się w domowym piwowarstwie. Zakupiłem zestaw startowy z BA z surowcami: Finlandia Premium Lager (ten z drożdżami, które nie są do lagera ;)). Przygotowałem wszystko użyłem brew-kita, dosypałem mieszanki glukozy i suchego ekstraktu całość dopełniłem wodą z 5l butli. Baaaaaardzo mocno miętosiłem całość żeby napowietrzyć. Wyszło 20l potencjalnego piwka a BLG ukształotowało się na poziomie 10BLG. Zrehydratyzowałem drożdże w temperaturze 25 stopni i zadałem do brzeczki o tempretaturze 21 stopni. Rzecz miała miejsce w środę godz 13. W czwartek rano lekko się zaniepokoiłem, że nie bulka ale dojrzałem przez ściankę fermetora, że jest lekka piana (powiedzmy 2-3cm grubości) wiec byłem spokojny, W piątek wróciłem z pracy koło 19 i niestety...dalej nie bulka a i piany też już nie widziałem. Wydaje mi się, że wiadro do fermentacji szczelne. Otworzyłem wieko piany zero zbadałem BLG spadło do 6BLG. Zaskoczyło mnie to ale pomyślałem, że jest dobrze bo BLG spada. Dalej jednak jestem zdania, że wiadro szczelne bo najmniejszy nacisk na wiaderko powoduje bulkanie. Dzisiaj mamy poniedziałek sprawdzam BLG i niestety ani drgnęło od piątku dalej jest 6BLG.

Poradźcie co robić?

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzić spławik. Nie grzebać przez następny tydzień. Zabutelkować.

 

Kolego, a nie przelewać na cichą żeby się wyklarowało trochę? Jeśli tak to kiedy?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
po obejrzeniu milion razy filmików Kopyra postanowiłem spróbować się w domowym piwowarstwie

 

To poczytaj to forum i wiki, a znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania.

 

P.S. takich pytań jak Twoje i odpowiedzi na nie jest tutaj mnóstwo... wystarczy czytać ze zrozumieniem :)

Edytowane przez PawelH

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Powinny dać sobie radę. Zostaw w spokoju. Jak nic się nie zmieni to przenieś w cieplejsze miejsce.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

I nie przelewać na cichą. Dla początkujących to niesie więcej ryzyka i możliwości zepsucia piwa niż z tego jest zysków.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×