Jump to content
nofx1

Będzie coś z tego czy kanał?

Recommended Posts

Witam,

 

Zarażony piwną rewolucją po obejrzeniu milion razy filmików Kopyra postanowiłem spróbować się w domowym piwowarstwie. Zakupiłem zestaw startowy z BA z surowcami: Finlandia Premium Lager (ten z drożdżami, które nie są do lagera ;)). Przygotowałem wszystko użyłem brew-kita, dosypałem mieszanki glukozy i suchego ekstraktu całość dopełniłem wodą z 5l butli. Baaaaaardzo mocno miętosiłem całość żeby napowietrzyć. Wyszło 20l potencjalnego piwka a BLG ukształotowało się na poziomie 10BLG. Zrehydratyzowałem drożdże w temperaturze 25 stopni i zadałem do brzeczki o tempretaturze 21 stopni. Rzecz miała miejsce w środę godz 13. W czwartek rano lekko się zaniepokoiłem, że nie bulka ale dojrzałem przez ściankę fermetora, że jest lekka piana (powiedzmy 2-3cm grubości) wiec byłem spokojny, W piątek wróciłem z pracy koło 19 i niestety...dalej nie bulka a i piany też już nie widziałem. Wydaje mi się, że wiadro do fermentacji szczelne. Otworzyłem wieko piany zero zbadałem BLG spadło do 6BLG. Zaskoczyło mnie to ale pomyślałem, że jest dobrze bo BLG spada. Dalej jednak jestem zdania, że wiadro szczelne bo najmniejszy nacisk na wiaderko powoduje bulkanie. Dzisiaj mamy poniedziałek sprawdzam BLG i niestety ani drgnęło od piątku dalej jest 6BLG.

Poradźcie co robić?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdzić spławik. Nie grzebać przez następny tydzień. Zabutelkować.

 

Kolego, a nie przelewać na cichą żeby się wyklarowało trochę? Jeśli tak to kiedy?

Share this post


Link to post
Share on other sites
po obejrzeniu milion razy filmików Kopyra postanowiłem spróbować się w domowym piwowarstwie

 

To poczytaj to forum i wiki, a znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania.

 

P.S. takich pytań jak Twoje i odpowiedzi na nie jest tutaj mnóstwo... wystarczy czytać ze zrozumieniem :)

Edited by PawelH

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaką masz obecnie temperaturę fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinny dać sobie radę. Zostaw w spokoju. Jak nic się nie zmieni to przenieś w cieplejsze miejsce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I nie przelewać na cichą. Dla początkujących to niesie więcej ryzyka i możliwości zepsucia piwa niż z tego jest zysków.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.