Jump to content
Sign in to follow this  
Marcin KL

podwójna refermentacja?

Recommended Posts

Jakiś czas temu zrobiłem (ala) grodziskie 8 plato. Po tygodniu burzliwej było 3 plato. Po kolejnych 5 dniach na cichaczu nic sie nie zmieniło. Rozlałem takie piwo z małą obawą, że jednak jest niedofermentowane i dodawałem do butelek 0,5 na refermentację cukier miarką do butelek 0,3. Po dwóch tygodniach piwo jest jednak za mało nagazowane. Prawdopodobnie jednak te 3 plato to było już maksymalne zejście. W piwie jest gaz wyczuwalny, jednak na pewno nie jest to nagazowanie dla grodziskich. Jestem jednak z tego piwa dość zadowolony - jest ono po prostu smaczne i chciałbym je poprawić. Stąd moje pytanie: czy próbował ktoś kiedyś otwierać butelki, dosypywać trochę cukru i ponownie zakapslować? Ewentualnie ile tego cukru wtedy dodać? kolejną miarkę dla butelek 0,3? Przy otwieraniu kapsla jest pss więc na pewno trochę gazu przy tym zejdzie, jednak sporo go w piwie zostanie.

 

Co polecacie robić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczekaj, nagazowanie jeszcze może się zwiększyć. Miarka 0,3 jest wystarczająca do nagazowania 0,5-litrowych butelek. Ja jak na początku dodawałem cukier miarką 0,5 na 0,5 to piwa mi wychodziły z butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.