Skocz do zawartości

podwójna refermentacja?


Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu zrobiłem (ala) grodziskie 8 plato. Po tygodniu burzliwej było 3 plato. Po kolejnych 5 dniach na cichaczu nic sie nie zmieniło. Rozlałem takie piwo z małą obawą, że jednak jest niedofermentowane i dodawałem do butelek 0,5 na refermentację cukier miarką do butelek 0,3. Po dwóch tygodniach piwo jest jednak za mało nagazowane. Prawdopodobnie jednak te 3 plato to było już maksymalne zejście. W piwie jest gaz wyczuwalny, jednak na pewno nie jest to nagazowanie dla grodziskich. Jestem jednak z tego piwa dość zadowolony - jest ono po prostu smaczne i chciałbym je poprawić. Stąd moje pytanie: czy próbował ktoś kiedyś otwierać butelki, dosypywać trochę cukru i ponownie zakapslować? Ewentualnie ile tego cukru wtedy dodać? kolejną miarkę dla butelek 0,3? Przy otwieraniu kapsla jest pss więc na pewno trochę gazu przy tym zejdzie, jednak sporo go w piwie zostanie.

 

Co polecacie robić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poczekaj, nagazowanie jeszcze może się zwiększyć. Miarka 0,3 jest wystarczająca do nagazowania 0,5-litrowych butelek. Ja jak na początku dodawałem cukier miarką 0,5 na 0,5 to piwa mi wychodziły z butelek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.