Skocz do zawartości
Marcin KL

podwójna refermentacja?

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu zrobiłem (ala) grodziskie 8 plato. Po tygodniu burzliwej było 3 plato. Po kolejnych 5 dniach na cichaczu nic sie nie zmieniło. Rozlałem takie piwo z małą obawą, że jednak jest niedofermentowane i dodawałem do butelek 0,5 na refermentację cukier miarką do butelek 0,3. Po dwóch tygodniach piwo jest jednak za mało nagazowane. Prawdopodobnie jednak te 3 plato to było już maksymalne zejście. W piwie jest gaz wyczuwalny, jednak na pewno nie jest to nagazowanie dla grodziskich. Jestem jednak z tego piwa dość zadowolony - jest ono po prostu smaczne i chciałbym je poprawić. Stąd moje pytanie: czy próbował ktoś kiedyś otwierać butelki, dosypywać trochę cukru i ponownie zakapslować? Ewentualnie ile tego cukru wtedy dodać? kolejną miarkę dla butelek 0,3? Przy otwieraniu kapsla jest pss więc na pewno trochę gazu przy tym zejdzie, jednak sporo go w piwie zostanie.

 

Co polecacie robić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poczekaj, nagazowanie jeszcze może się zwiększyć. Miarka 0,3 jest wystarczająca do nagazowania 0,5-litrowych butelek. Ja jak na początku dodawałem cukier miarką 0,5 na 0,5 to piwa mi wychodziły z butelek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...