Jump to content
Sign in to follow this  
K14

Cukier dodany podczas fermentacji i jego wpływ na BLG

Recommended Posts

Witam,

W jaki sposób mogę obliczyć o ile wzrośnie BLG w sytuacji jeśli dodam cukier już podczas fermentacji?

Przed zadaniem drożdży otrzymałem 18L brzeczki o ekstrakcie 21,5 BLG (RIS).

Podczas 4 dnia fermentacji burzliwej zamierzam dodać 100ml płynnego cukru kandyzowanego - o ile może to podbić BLG?

Będę bardzo wdzięczny za informację wraz ze sposobem wykonania obliczeń/podlinkowaniem kalkulatora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W pierwszym podanym wzorze brakuje nawiasu.
BLG = [[waga cukru w brzeczce] + [cukier który dodajemy] ]X 100 / [waga brzeczki po dodaniu cukru]
Wracając do pytania - niewiele. Zależy to ile jest cukru w dodawanym roztworze. Zakładając syrop normalny (1kg cukru w 1l syropu), dodanie tych 100ml podniesie Blg do 21,85. Mam własny arkusz do takich obliczeń, ale nie wiem, jak podłączyć go do posta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak masz rację! Dzięki. Ja mnożę już z pamięci tak jak by nawias był... ale rzeczywiście można się pomylić bez niego...

 

aaa i trzeba pamiętać że dodając np 1kg cukru, finalna waga brzeczki wzrosnie nie tylko o wagę cukru ale też o wagę wody w której rozpuszczamy cukier...

pozdro

Edited by profik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...