Jump to content
Sign in to follow this  
Pinhead

Nagazowanie mocniejszych piw

Recommended Posts

Uwarzyłem ostatnio IIPA 20 blg. Przy przelewaniu na cichą zauważyłem, że jest zdecydowanie gęściejsze od choćby 18 blg, którą też miałem okazje robić. Stąd pytanie czy takie gęściejsze piwa nagazowywać bardziej? Nigdy wcześniej nie uwarzyłem piwa o tak dużym ekstrakcie i patrząc na nie teraz obawiam się o jakąś sensowną piane. Może nie słusznie?

Edited by Pinhead

Share this post


Link to post
Share on other sites

20°Blg to nie jest ekstrakt aby był problem z nagazowaniem :)

 

 

Stąd pytanie czy takie gęściejsze piwa nagazowywać bardziej?

Raczej mocniejsze piwa są wysycone niżej ale to dużo zależy od stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie no oczywiście, że nie jest. Chodzi mi o to, że gęstość piwa prawdopodobnie w jakimś stopniu hamuje powstawanie się piany. IPA ma być na pewno bardziej wysycone od jakiegoś RISA. Tylko czy sypać więcej cukru do 20 niź do dajmy na to 14?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli już to wyższy alkohol pogarsza pianę.

Ja bym nie sypał, dla mnie piana jest drugorzędna, nie polepszał bym piany kosztem odpowiedniego odczucia w ustach :)

Pomijając już że wyższe nagazowanie tylko do pewnego momentu polepsza pianę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uwarzyłem ostatnio IIPA 20 blg. Przy przelewaniu na cichą zauważyłem, że jest zdecydowanie gęściejsze od choćby 18 blg, którą też miałem okazje robić. Stąd pytanie czy takie gęściejsze piwa nagazowywać bardziej? Nigdy wcześniej nie uwarzyłem piwa o tak dużym ekstrakcie i patrząc na nie teraz obawiam się o jakąś sensowną piane. Może nie słusznie?

Nagazować normalnie ( o ile oczywiście jest odfermentowane w 100%; jeżeli nie jest i tak się przegazuje )

Zlać na cichą i pozwolić sklarować się. Chmielić na zimno. Rozlać.

 

Swoją drogą bez użycia niestandardowych słodów nie wierzę, że da się rozpoznać na oko różnicę w gęstości pomiędzy 18 a 20 Blg. Jeżeli jest widoczna, to albo miałeś zupełnie inny zasyp, albo piwo jest inaczej odfermentowane w stosunku do pierwszego, albo masz mnóstwo drożdży w piwie w stosunku do pierwszego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest różnica w odfermentowaniu o jakies 1,5 blg plus 2 blg w ekstrakcie początkowym. Ale dam sobie wszystko uciąć, że różnica jest zauważalna. Zasyp podobny w obu piwach, skądinąd oparty na Twoim IIPA. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też właśnie praktycznie tak samo. Klarowanie już dosyć zaawansowane było pod koniec burzliwej. No chyba, że mi się balingometr rozkalibrował.

Edited by Pinhead

Share this post


Link to post
Share on other sites

No cóż, może i tak było jak piszesz. W każdym bądź razie wracając do meritum, nagazowanie sugerowałbym takie samo - o ile poprzednie było ok i piwo jest odfermentowane w 100%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.