Jump to content
Sign in to follow this  
Forest

Imperial Red Ale Prośba o ocenę

Recommended Posts

BLG 24 IBU 99 Alk 10%

 

Słód Pale Ale 7 kg

Słód Carared 0,5 kg

Słód Caraamber 0,5 kg

Słód Caramunich I 0,5 kg

Słód pszeniczny Carawheat 0,25 kg

Słód pszenniczny jasny 0,5 kg

 

Chmiele wszystkie po 50 Gram

 

Na goryczkę

Junga / Iunga 

 

Na aromat i smak po 50 Gram

Galaxy

Cluster

Centennial

Edited by Forest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imho w równych ilościach galaxy przykryje pozostałe chmiele. Przy takim blg i tylu karmelach to będzie mocno słodkie piwo. Zeby to skontrować, goryczka powinna mieć te 60-70 ibu nie mniej. Jak celujesz w te 99 to super, ale 50g iungi chyba nie wystarczy. Daje ona dobrągoryczkę to fakt, ale trzeba ją wspomóc. Pomogą ci chmiele z wysoką zawartością alfa kwasów, a jednocześnie niska zawartością kohumulonu, np. citra, chinook, pacific jade. Mam wrażenie że w tym piwie i polaris byłby dobry.

Nie wiem, czy chcesz by smak i zapach chmielowy był  mocny. Jeśli tak, kompozycja którychś z chmieli jak galaxy, nelson-sauvin, citra, simcoe, amarillo, czy mosaic, dodane na ostatnie 15, 0 minut gotowania + chmielenie na zimno powinna zdać egzamin. Na 24Blg by było chmielowo 300g to minimum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie Ciemności mam nadzieję ze będą ok.

Zastanawiam się jeszcze nad Fermentum Mobile FM11 Wichrowe Wzgórza lub Fermentum Mobile FM52 Amerykański Sen

Łącznie wychodzi mi 200gram Chmielu ale skoro polecasz więcej to zamienię Junga na chinoka i zwiększę dawkę do 100gram.

Ale po korekcie chmielu podaje wartość 130IBU czy to nie za wiele ??

 

I kolor EBC 51.

Edited by Forest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem trochę za dużo słodów karmelowych, a brakuje palonego jęczmienia tak charakterystycznego dla tego stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Palony jęczmień mocno zmieni barwę piwa i może już nie być Red Ale. Ale nie wiem jakie są widełki w stopniach EBC. W tym momencie mam 51 EBC

A jeśli dodać Palony to ile ?? 250gram i odjąć po 250 z karmelowych ?? Chciał bym uzyskać słodkie i zarazem mocno chmielone cytrusowe piwo.

 

Co do chmielenia to tak:

Chinook 100 lub 50 gram 60minut 74IBU/37IBU

Galaxy 30 na 30 minut

Cluster 30 na 30 minut

Centennial 30/30minut

 

Galaxy 10 na 20 minut

Cluster 10 na 20 minut

Centennial 10/20minut

 

Galaxy 10 na 0 minut

Cluster 10 na 0 minut

Centennial 10/0minut

 

I pytanie co do chmielenia na zimno. Czy daje większy efekt zapachowy niż wrzucenie na ostatnią minutę ??

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielenie na zimno imo daje większy efekt zapachowy.

Oryginalnie w irish red ale palony jęczmień odpowiada za barwę a nie słody karmelowe.

Jeśli chcesz dobry aromat to syp chmiel na zimno, na 0, i 15 minut. Do tego syp chmielu na 60 tak aby uzyskać 70 +IBU, a najlepiej koło 100.

Barwa  czerwona to 30-35EBC i tak też syp karmeli i/lub palonego jęczmienia.

To piwo będzie słodkie przez samo Blg, tym sie nie przejmuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli 51 EBC to za wysoko jak na Red Ale. Hmm będę musiał zmienić troszkę recepturkę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.