Jump to content
Sign in to follow this  
bnp

słód wędzony

Recommended Posts

może ktoś mi opisać sklepowy słód wędzony ?

chodzi mi o stopień uwędzenia, czy taki słód powinien pachnieć lekko wędzonką czy powinien posiadać intensywny aromat dymu ?

 

we wtorek lub środę planuję powędzić świnaka to i słód przy okazji do grodziskowego :)

 

a może ma ktoś doświadczenie w temacie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cóż doświadczenia nie mam, bo raz tylko robiłem piwo ze słodem wędzonym - dawał mocno wędzonką, bałem się, że piwo będzie niepijalne, ale okazuje się, że po zatarciu wędzony aromat łagodnieje, po fermentacji zamienia się w wędzony posmak.

 

Ja bym podzielił - pół uwędził na maxa, pół lekko podwędził. Tego swiniaka to w całosci będziesz wędził:)??

Share this post


Link to post
Share on other sites
we wtorek lub środę planuję powędzić świnaka to i słód przy okazji do grodziskowego :)

 

a może ma ktoś doświadczenie w temacie ?

najlepsze byłoby wędzenie na zimno, słód przed wędzeniem lekko namoczony, wędzenie na płatkach bukowych ew. dębowych

no i przede wszystkim dostępny słód wędzony w sprzedaży to słód jęczmienny

a do grodziskiego używamy pszenicznego więc jeśli chcesz "oryginalnego" Grodzisza to

pszeniczkę musisz uwędzić :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki za info, tak zrobię połowę partii uwędzę porządnie a połowę podwędzę.

mam i pszeniczny :)

świniak w kawałkach :) rozebrany do kości :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Ja bym wędził normalnie nie przekraczając 60°C żeby nie doszło do karmalizacji (jeśli mówimy o wedzeniu swieżo zakiełkowanego słodu).

I w sumie tu bym się zastanowił czu wogóle wędzić mokry słód - jak wiadomo włożenie mokrych lub żle osuszonych wedzonek kończy się okopceniem a nie uwędzeniem mięsa. Wiec może najpierw suszenie bez wędzenia a następnie wędzenie.

No musisz popróbowac samemu :) - ja sobie tylko teoretyzuję.

 

Napisz jeszcze jak masz zamiar umiescic słod w wędzonu?

w jakiejś siatce, na sicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

myślałem o wędzeniu zimnym dymem słodu wysuszonego, w rękawach firankowych :)

i pewnie tak zrobię, drewno będzie dębowe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słód wędziłem kilka razy, najlepszy efekt daje wędzenie uprzednio namoczonego słodu, wedzony suchy miał zdecydowanie mniej aromatu wędzonego a zmienił kolor i zrobił się leciutko jakby karmelowy. Wędzenie oczywiście w chłodnym dymie. Tu link do mojego tematu o wędzeniu słodu http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=71456&highlight=w%C4%99dzenie+s%C5%82odu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.