Jump to content
Sign in to follow this  
sebap

Fermentacja czy przelać już na cichą

Recommended Posts

Mam pytanko,

zrobiłem stouta 19 blg ,

od 10 dni jest na burzliwej blg spadło do 7,5 ale dalej bulka jeszcze,

czy przelewać na cichą, czy jeszcze zostawić?

Co sądzicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja też mam podobne pytanko. Mam IIPA -18 blg tydzien na burzliwej i od dwóch dni stanało na 5 blg i nie rusza sie , moge juz zlac na cicha czy lepiej jeszcze poczekac z 3-4 dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczekaj. Ja takie piwa fermentuje 2-3 tygodnie burzliwej + cicha.

Edited by Pinhead

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem rozwiązanie jest proste, jak nie jesteś pewien nie przelewaj, ew szkody z przedłużonej fermentacji to drobiazg w porównaniu do efektów przerwanej fermentacji

.

Edited by Tom Kos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...