Skocz do zawartości
sebap

Fermentacja czy przelać już na cichą

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko,

zrobiłem stouta 19 blg ,

od 10 dni jest na burzliwej blg spadło do 7,5 ale dalej bulka jeszcze,

czy przelewać na cichą, czy jeszcze zostawić?

Co sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

trochę cierpliwości, :)19BLG no to mają drożdżaki co jeść :). Tylko czekać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To ja też mam podobne pytanko. Mam IIPA -18 blg tydzien na burzliwej i od dwóch dni stanało na 5 blg i nie rusza sie , moge juz zlac na cicha czy lepiej jeszcze poczekac z 3-4 dni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poczekaj. Ja takie piwa fermentuje 2-3 tygodnie burzliwej + cicha.

Edytowane przez Pinhead

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem rozwiązanie jest proste, jak nie jesteś pewien nie przelewaj, ew szkody z przedłużonej fermentacji to drobiazg w porównaniu do efektów przerwanej fermentacji

.

Edytowane przez Tom Kos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×