Skocz do zawartości
Tomcioned

American Amber Ale - Prośba o ocene receptury.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem tu nowy,aczkolwiek śledzę forum od jakiegoś czasu i mam już parę warek na koncie.

Dotychczas gotowałem z gotowych zestawów i chciałbym zacząć się bawić w tę alchemię wg własnych pomysłów.

Ostatnio posmakowało mi Amber Ale i postanowiłem zrobić sobie takie właśnie piwko. 

Proszę, napiszcie mi czy z tej receptury coś dobrego wyjdzie.

 

Receptura na 25l.

 

Słody:

- Strzegom Pale Ale - 4kg

- Strzegom Pszeniczny - 1kg

- Strzegom Wiedeński - 0,7 kg

- Strzegom Karmelowy 600 - 0,25kg

- Strzegom Karmelowy Czerwony - 0,25kg

 

Zacieranie w 18l wody.

 

62`C - 60min

72`C - 40min

76`C - 10min

 

Chmielenie: 60 min

 

Marynka - 25g na 40 minut

Cascade - 25g  na 10 min

Amarillo - 30g  na 5 min

 

Generalnie zamiast Marynki powinienem użyć jakiegoś Amerykańskiego goryczkowego ale niestety nie mam takiego, więc jak się nie ma co się lubi to się daje co się ma.

Wg Brewtargeta mieszczę się we wszystkich skalach ale prawdę mówiąc dopiero zaczynam się bawić tym programem i nie wiem w jakim stopniu oddaje on rzeczywistość.

Serdecznie proszę o rady,korekty i wszelkiego rodzaju przemyślenia dzięki którym moje piwka będą z każdą warką lepsze( mam nadzieję :-p)

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za odp.
Edytowane przez Tomcioned

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

wg mojej percepcji aaa kojarzy mi się z piwem pełnym o dobrej podbudowie słodowej - dlatego pierwszą fazę zacierania podniósłbym do jakiś 65'C

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

IMO, zmień schemat zacierania. Jeśli chcesz zacierać temperaturowo to 62°C - 20 min, 72°C - 40 min. i wygrzewanie 76,5°C.,

jeśli "na leniucha" to 70 min. w 68°C.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

IMO, zmień schemat zacierania. Jeśli chcesz zacierać temperaturowo to 62°C - 20 min, 72°C - 40 min. i wygrzewanie 76,5°C.,

jeśli "na leniucha" to 70 min. w 68°C.

Dzięki za podpowiedzi :-)

Chciałbym by to Piwo było jednak troszkę "wytrawniejsze" dlatego chciałem zacierać godzinę w 62`C. Może dzięki temu wzrosła by też troszeczkę zawartość alko ??  ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może dzięki temu wzrosła by też troszeczkę zawartość alko ??

Pewnie tak, ale tylko troszeczkę ;)

Się nie martw "beret będzie czochrać", choć nie to w tej zabawie najważniejsze (przynajmniej dla większości) :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×