Skocz do zawartości
zxcvbnmn

Ocena stanu garnka z emalii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zwracam się do was z prośbą aby ocenić stan garów emaliowanych. 

 

Czy nadają się one do zacierania/gotowania lub podgrzewania wody?

 

 

Gar 20l

 

post-4713-0-93787000-1426693042_thumb.jpg

post-4713-0-39994000-1426693051_thumb.jpg

Zdjęcie odwzorowuje ilość "zniszczeń" względem całej powierzchni garnka.

post-4713-0-42698900-1426693059_thumb.jpg

 

Gar 15l

post-4713-0-45139700-1426693087_thumb.jpg

post-4713-0-45060300-1426693099_thumb.jpg

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zdania na pewno będą podzielone. Złych posmaków i aromatów nie powinny Ci wprowadzać. Jakoś bardzo poobijane nie są i rdzy chyba tam nie widać więc nie jest tak źle. Jedyny minus to kwestie zdrowotne, to są metale ciężkie, ale ja się tam nie znam. Odsyłam tu do wujka Google. Poza tym 15 i 20 l to są niewielkie pojemności, chyba że myślisz o warkach 15 litrowych.

Samo podgrzanie wody np. do wysładzania powinno być mało szkodliwe, jak nie znikome.

 

Edyt. literówka

Edytowane przez dzeju

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie mam zamiaru na nich warzyć wielu warek. Na jedną bardzo się uparłem. Ona będzie miała decydujący głos, czy dalej będzie keg z modyfikacjami.

 

 

Może spróbuję zakleić silikonem akwarystycznym. Wyczytałem, że na kilka warek wytrzyma.

Edytowane przez zxcvbnmn

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Używam gara 30 L z podobnymi ubytkami.

Na żelazo nikt się nie skarżył. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zrób pierwsza warkę i nie patsz na te odpryski , na pewno ci się spodoba warzenie ,a jak ci piwko posmakuje to sobie kupisz lepsze gary (moje pierwsze garnuszki miały większe odpryski i jakoś jeszcze żyje i żelazem mi się nie beka) ,,powodzenia i udanych warek życzę

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że piszę post pod postem jednak wnoszę nowy wątek. Osoby, które zobaczyły już post nie będą okazji pomóc mi po raz kolejny.

 

Nie chciałem tworzyć nowego tematu. Czy wy również mieliście problem, że po nakłuciu wężyka z oplotu, wąż ze środka nie wyszedł w całości? Moim zdaniem przy końcówce jeszcze zostało trochę gumy. Według mnie wyprzenie nic raczej nie da, ponieważ posmaki i tak zostaną.

 

Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś również miał taki problem? Czy zostało mi tylko odcięcie drugiego końca, pozbycia się gumy i ponowne złączenie, którego wolałbym uniknąć?

 

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tu kolega z forum robi fajne filmiki ,,pooglądaj na pewno dużo ci pomogą przy warzeniu 

a ty masz filmik o wężyku filtracyjnym z oplotu

https://www.youtube.com/watch?v=X7CzcWJf7rw

Edytowane przez gigo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×