Skocz do zawartości
piwoo

Chmielenie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W czym gotujecie chmiel? Kupiłem zestaw surowców na homebreewing.pl i nie jestem pewny czy to chmiel w szyszkach, czy granulacie a na opakowaniu nie ma opisu. Jest to moja pierwsza warka z zacieraniem i chmieleniem, więc znawcą nie jestem, ale wydaje mi się "macając" że to jednak granulat. I tu pytanie: w czym to gotować? Czy rajstopy by się sprawdziły, ew. coś innego co udałoby się szybko wykombinować?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Chmiel gotujesz razem z brzeczką więc dobrze jest to robić w garnku. Jak opanujesz technologię "WHIRPOOL" możesz chmielić sypiąc chmiel prosto do garnka, po skończeniu gotowania i ostudzeniu brzeczki mieszasz ją energicznie w garze w wyniku czego na środku gara zrobi się stożek z chmielu i ściętych białek, teraz pozostaje ściągnięcie delikatnie nachmielonej brzeczki wężykiem przy ścianie gara.

Opcjonalnie chmiel możesz wrzucać do gara w pończosze, ale nie wyeliminuje to osadzania się drobin chmielu na dnie gara i bez "whirpoola" się nie obejdzie, z tym, że śmieci w garze masz znacznie mniej. Podobny efekt uzyskasz stosując muślinowe woreczki do chmielenia do kupienia w sklepach.

Podsumowując roboty jest tyle samo przy każdym sposobie więc po co kombinować? Jedyna zaleta pończochy jest taka, że masz mniejsze straty brzeczki bo mniej syfu musisz oddzielić po gotowaniu, ale nie są to jakieś duże oszczędności.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Podobny efekt uzyskasz stosując muślinowe woreczki do chmielenia

w moich workach jest takie oczko, że granulat raczej cały wypłynie. nadają się tylko do szyszki.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja od ostatniej warki gotuję chmiel w granulacie w tzw. Hop Spider lub Hop Blocker jak to nazywają amerykanie :). Sprawuje się świetnie. Naprawdę niewielka ilość chmielu przedostaje się przez worek. Bardzo ułatwia i przede wszystkim przyspiesza końcową filtrację brzeczki nastawnej. 

 

IMAG1844

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

mat - a jak z przełomem? Zauważyłeś może czy nie jest aby czasem mniejszy? Fakt - próbka mała i jeszcze piwo piwu nie równe, ale jakbyś mógł jakąś w miarę sensowną statystykę przeprowadzić przy okazji...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Słuszne pytanie jaras. Pierwsze próby odbyły się na CDA więc jak to w ciemnych piwa przełom był mało widzialny, ale był. Specjalnie na to zwróciłem uwagę. Przy następnej warce jasnego piwa napiszę coś więcej.

Edytowane przez mat

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja nałożyłem zdezynfekowaną pończochę na również zdezynfekowany durszlak i tak po schłodzeniu brzeczki pozbyłem się wszelkiego syfu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jest to siatka do biab z tb. Średnicy oczek nie znam, nie mierzylem. Mało co się przedostaje do brzeczki.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

mat, dzięki za odpowiedź :)

 

 

Ja nałożyłem zdezynfekowaną pończochę na również zdezynfekowany durszlak i tak po schłodzeniu brzeczki pozbyłem się wszelkiego syfu.

Do tej pory robiłem podobnie z tym że używałem siateczki do chmielenia zamiast pończochy

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×