piwoo 0 Zgłoś Napisano 16 Marzec 2015 Witam, W czym gotujecie chmiel? Kupiłem zestaw surowców na homebreewing.pl i nie jestem pewny czy to chmiel w szyszkach, czy granulacie a na opakowaniu nie ma opisu. Jest to moja pierwsza warka z zacieraniem i chmieleniem, więc znawcą nie jestem, ale wydaje mi się "macając" że to jednak granulat. I tu pytanie: w czym to gotować? Czy rajstopy by się sprawdziły, ew. coś innego co udałoby się szybko wykombinować? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Azizi1926 31 Zgłoś Napisano 16 Marzec 2015 To jest granulat, ja gotuję w garnku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariucha 7 Zgłoś Napisano 16 Marzec 2015 Chmiel gotujesz razem z brzeczką więc dobrze jest to robić w garnku. Jak opanujesz technologię "WHIRPOOL" możesz chmielić sypiąc chmiel prosto do garnka, po skończeniu gotowania i ostudzeniu brzeczki mieszasz ją energicznie w garze w wyniku czego na środku gara zrobi się stożek z chmielu i ściętych białek, teraz pozostaje ściągnięcie delikatnie nachmielonej brzeczki wężykiem przy ścianie gara. Opcjonalnie chmiel możesz wrzucać do gara w pończosze, ale nie wyeliminuje to osadzania się drobin chmielu na dnie gara i bez "whirpoola" się nie obejdzie, z tym, że śmieci w garze masz znacznie mniej. Podobny efekt uzyskasz stosując muślinowe woreczki do chmielenia do kupienia w sklepach. Podsumowując roboty jest tyle samo przy każdym sposobie więc po co kombinować? Jedyna zaleta pończochy jest taka, że masz mniejsze straty brzeczki bo mniej syfu musisz oddzielić po gotowaniu, ale nie są to jakieś duże oszczędności. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pun kOmora 32 Zgłoś Napisano 16 Marzec 2015 Podobny efekt uzyskasz stosując muślinowe woreczki do chmieleniaw moich workach jest takie oczko, że granulat raczej cały wypłynie. nadają się tylko do szyszki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mat 27 1 Browary Zgłoś Napisano 18 Marzec 2015 Ja od ostatniej warki gotuję chmiel w granulacie w tzw. Hop Spider lub Hop Blocker jak to nazywają amerykanie . Sprawuje się świetnie. Naprawdę niewielka ilość chmielu przedostaje się przez worek. Bardzo ułatwia i przede wszystkim przyspiesza końcową filtrację brzeczki nastawnej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaras 244 Zgłoś Napisano 18 Marzec 2015 mat - a jak z przełomem? Zauważyłeś może czy nie jest aby czasem mniejszy? Fakt - próbka mała i jeszcze piwo piwu nie równe, ale jakbyś mógł jakąś w miarę sensowną statystykę przeprowadzić przy okazji... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mat 27 1 Browary Zgłoś Napisano 18 Marzec 2015 (edytowane) Słuszne pytanie jaras. Pierwsze próby odbyły się na CDA więc jak to w ciemnych piwa przełom był mało widzialny, ale był. Specjalnie na to zwróciłem uwagę. Przy następnej warce jasnego piwa napiszę coś więcej. Edytowane 18 Marzec 2015 przez mat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
19Mateusz87 53 Zgłoś Napisano 19 Marzec 2015 Zbudowałem sobie identyczny Hop Spider. Uważam, że spisuje się świetnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
me-to 0 Zgłoś Napisano 19 Marzec 2015 Jakiej siatki użyliście do zrobienia takiego koszyczka? Jaki rozmiar oczek? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielczi 10 Zgłoś Napisano 20 Marzec 2015 Ja nałożyłem zdezynfekowaną pończochę na również zdezynfekowany durszlak i tak po schłodzeniu brzeczki pozbyłem się wszelkiego syfu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GB... 157 1 Browary Zgłoś Napisano 20 Marzec 2015 Zbudowałem, spisuje się świetnie. Mój prymitywny też śmiga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mat 27 1 Browary Zgłoś Napisano 21 Marzec 2015 Jest to siatka do biab z tb. Średnicy oczek nie znam, nie mierzylem. Mało co się przedostaje do brzeczki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
me-to 0 Zgłoś Napisano 21 Marzec 2015 mat, dzięki za odpowiedź Ja nałożyłem zdezynfekowaną pończochę na również zdezynfekowany durszlak i tak po schłodzeniu brzeczki pozbyłem się wszelkiego syfu. Do tej pory robiłem podobnie z tym że używałem siateczki do chmielenia zamiast pończochy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach