Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio podczas robienia porządków w kuchni trafiła mi do ręki przykrywka zrobiona z sita http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10112530/

Postanowiłem wypróbować jak się spisze w roli fałszywego dna.

Ma ona odrobinę większą średnicę niż dno standardowego wiadra używanego do fermentacji. Po dociśnięciu z dwóch stron ładnie wygina się w ósemkę i przylega do ścianek zostawiając trochę przestrzeni nad dnem na filtrat. Warto podeprzeć od spodu jakąś rurką albo wężykiem, jak w tym przypadku.

W porównaniu z samym wężykiem filtracja to bajka. Trzeba więcej brzeczki zawrócić zanim złoże się dobrze ułoży i brzeczka będzie klarowna, ale po tym można filtrować w zasadzie w dowolnym tempie. Dno dało radę nawet zasypowi z 20% żyta i 45% pszenicy. (Przypominało to filtrowanie kisielu przez mąkę :) )

 

P0C4KrA.jpg?3KwXKKN7.jpg?3MqdGa2G.jpg?2

 

Różnicy w wydajności nie zauważyłem. Czyszczenie znacznie łatwiejsze. Jest nawet uchwyt dzięki któremu można łatwo wyciągnąć dno.

Cena bardzo konkurencyjna, więc nic tylko szturmować półki. :)

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy patent. Jaka orientacyjna cena?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio podczas robienia porządków w kuchni trafiła mi do ręki przykrywka zrobiona z sita http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10112530/

Postanowiłem wypróbować jak się spisze w roli fałszywego dna.

Ma ona odrobinę większą średnicę niż dno standardowego wiadra używanego do fermentacji. Po dociśnięciu z dwóch stron ładnie wygina się w ósemkę i przylega do ścianek zostawiając trochę przestrzeni nad dnem na filtrat. Warto podeprzeć od spodu jakąś rurką albo wężykiem, jak w tym przypadku.

W porównaniu z samym wężykiem filtracja to bajka. Trzeba więcej brzeczki zawrócić zanim złoże się dobrze ułoży i brzeczka będzie klarowna, ale po tym można filtrować w zasadzie w dowolnym tempie. Dno dało radę nawet zasypowi z 20% żyta i 45% pszenicy. (Przypominało to filtrowanie kisielu przez mąkę :) )

 

P0C4KrA.jpg?3KwXKKN7.jpg?3MqdGa2G.jpg?2

 

Różnicy w wydajności nie zauważyłem. Czyszczenie znacznie łatwiejsze. Jest nawet uchwyt dzięki któremu można łatwo wyciągnąć dno.

Cena bardzo konkurencyjna, więc nic tylko szturmować półki. :)

Dzialam w ten sposob od 5 warek. Sraczwezyk mozna usunąć ;-) choć na poczatku tez dawalem. Ja robię na początek podbicie jak w falszywym dnie z wody do wysladzania. Nastepnie ją cofam wraz z pierwszą brzeczka. Pozniej jest klarowna ze ho ho. No i póki co ani razu nie umknęło mi filtrowanie. Nie wiem jak z poprzednimi sitami ale poki co nie zauwazylem sladu korozji.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Myślicie, że sprawdzi się przy odfiltrowywaniu chmielin? Jeśli za grube oczko zawsze mógłbym dodatkowo obciągnąć firanką.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem to sitko i po włożeniu do fermentora wychodzi mi, że podbicie musiałoby wynosić 10L. LIPA, i co teraz?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem to sitko i po włożeniu do fermentora wychodzi mi, że podbicie musiałoby wynosić 10L. LIPA, i co teraz?

 

Mi po odpowiednim wygięciu (tak jak zrobił to picl) w fermentorze od BA wystarcza 3-4L podbicia. Wyginałeś?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

 

Hej, ktoś z użytkowników takiego FD sprawdzał na dużym zasypie (od 7 kg w górę)?

Robiłem już 2x ok. 9 kg spokojnie daje radę. Plus do tego "sraczwężyk".

Bardziej się zastanawiałem, czy samo utrzyma taki ciężar. No nic położę coś pod spód...

 

a jak myślicie, czy to sitko wspomoże sraczwężyk przy filtracji 100% pszenicy?

Filtruje złoże filtracyjne, ale odrobinę powinno pomóc.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

chodziło mi czy zastąpi np łuskę używaną do filtracji pszenicy tak żeby nie zapchać sraczwężyka

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

 

Hej, ktoś z użytkowników takiego FD sprawdzał na dużym zasypie (od 7 kg w górę)?

Robiłem już 2x ok. 9 kg spokojnie daje radę. Plus do tego "sraczwężyk".

Bardziej się zastanawiałem, czy samo utrzyma taki ciężar. No nic położę coś pod spód...

 

U mnie utrzymywało, siatka nie leżała przy dnie tylko jej średnica jest trochę większa niż fermentor 33L więc jest wybrzuszona i ok 9kg zasypu jej nie docisnęło.

 

a jak myślicie, czy to sitko wspomoże sraczwężyk przy filtracji 100% pszenicy?

Filtruje złoże filtracyjne, ale odrobinę powinno pomóc.

 

Filtrowałem 100% pszenicy (grodziskie), bez problemowo żadnego przytkania.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

U mnie utrzymywało, siatka nie leżała przy dnie tylko jej średnica jest trochę większa niż fermentor 33L więc jest wybrzuszona i ok 9kg zasypu jej nie docisnęło.

Dobrze wiedzieć :) Jak będę robił coś z takim zasypem, to się podzielę wrażeniami.

 

 

 

Filtrowałem 100% pszenicy (grodziskie), bez problemowo żadnego przytkania.

To sito, to jakiś terminator? Cieszę się, że mam takowe, wygląda na to, że nie do zajechania...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

U mnie utrzymywało, siatka nie leżała przy dnie tylko jej średnica jest trochę większa niż fermentor 33L więc jest wybrzuszona i ok 9kg zasypu jej nie docisnęło.

Dobrze wiedzieć :) Jak będę robił coś z takim zasypem, to się podzielę wrażeniami.

 

 

 

Filtrowałem 100% pszenicy (grodziskie), bez problemowo żadnego przytkania.

To sito, to jakiś terminator? Cieszę się, że mam takowe, wygląda na to, że nie do zajechania...

 

No tu akurat był mały zasyp 3-3,5kg.

Edytowane przez pingwin71

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Uzywalem tego patentu przez kilka warek, ale do szewskiej pasji doprowadzalo mnie ukladanie tego filtra w fermentorach tak, zeby przylegal do scianek. Jak juz sie ustawilo to dzialal bardzo dobrze, nawet pszenice filtrowal jak burza, wydajnosc OK. Wrocilem do sraczwezyka, bo w moim browarze wiecej zamieszania jest z podbiciem i wkurzalo mnie ukladanie tego.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×