Skocz do zawartości
mikusek23

sigle hop ipa iunga 5blg butelkować?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z decyzja czy butelkować piwo, jest to polish ipa iunga od dłuższego czasu trzyma się 5 blg a blg początkowe to 17. Jest to moja pierwsza warka z zacieraniem. Blg nie spadnie niżej bo zacierałem na słodko?

zasyp:

5kg pale ale

300g carapils

300g carahell

200g melanoidynowy 

zacieranie:

62stopnie 40min

72 stopnie 40min

a później mash out

chmielenie:

25g iunga 60min

25g iunga 20min

50g iunga 10min

na cicha 100g

burzliwa fermentacja 8dni i 15dni cicha

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hmm, powinny jeszcze troszkę dojeść, ale skoro blg od jakiegoś czasu nie spada to wypada butelkować..

...a "cichą" robiłeś w tej samej temp?

Edytowane przez Serpiente

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że możesz butelkować. Jeśli chcesz mieć pewność że z piwem nie dzieje się nic złego to po tygodniu sprawdź jedną z butelek. Będziesz miał skrócony obraz tego co z piwa wyjdzie za parę tygodni

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Generalnie chyba jak na pierwszą warkę to wybrałeś trudne piwo. Znaczy z wysokim BLG początkowym. Z mojego może niewielkiego ale jednak doświadczenia wydaje się że przy wysokim BLG fermentacja burzliwa powinna być delikatnie dłuższa niż jeden tydzień oraz ilość drożdży też ma znaczenie. Nie wiem jak wyglądało zadawanie drożdży - czy odpowiednio napowietrzyłeś brzeczkę przed zadaniem? - to robimy żeby drożdże szybciej się namnożyły. Przy standardowym BLG 12 nie ma to takiego znaczenia a przy większym BLG ma. Jestem taki mądry bo sam popełniłem podobny błąd. Też nie chciało mi odfermentować i też było wysokie BLG 5,5 przy butelkowaniu i też nie miałem doświadczenia. Jakie były skutki? ano wszytko było w miarę po zabutelkowaniu oprócz dwóch granatów - nic się nie stało tylko skrzynki się uwaliły w piwie.  Po tym miałem trochę traumy i dopiero ostatnio warzyłem saison z 16 BLG. Mam nadzieje że teraz będzie ok :).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×