Skocz do zawartości
ajc333

Milk Stout - czy czekać jeszcze z rozlewem?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mijają 2 tygodnie od nastawienia warki - ok. 21 litrów. Temperatura fermentacji 18 - 19 st. C. Na starcie zmierzyłem gęstość (SG 1.062 - 15,2 BLG już z 0,5 kg laktozy). Dzisiaj pobrałem pierwszą próbkę i otrzymałem SG 1.030 - 7,7 BLG. Zakładając, że laktoza podbija mi BLG o 2, to czy już jest pora na rozlew? Oczywiście za 2 dni powtórzę pomiar i jeśli się nie zmieni, to pompować butelki? Dodam jeszcze, że na cichą nie zlewałem.

Edytowane przez ajc333

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

50% to trochę mało. podaj jak zacierałeś, jakie drożdże użyłeś.

a najlepiej zrób fft.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zacier trzymany w temperaturze ok 67 st przez ok. 1,5h, po negatywnej próbie dodany jęczmień palony i po ok. 10 minutach podgrzewana całość do 75,6 st. C. Potem wysładzanie 14-15 litrami wody o temperaturze 75-78 st. C. Na 10 minut przed końcem gotowania brzeczki dodałem laktozę. Po zakończeniu gotowania BLG miałem wyższe, więc dolałem wody źródlanej, aby na koniec otrzymać wspomniane 15,2 BLG. Drożdże, których użyłem to Safale S04.

Edytowane przez ajc333

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

i otrzymałem SG 1.030 - 7,7 BLG

jak mierzone?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W 20 st. C., pobrane z fermentora strzykawką.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mierzyłem przy pomocy spławika, zanurzonego w probówce.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam podobne pytanie w wielkanoc uwarzylem Milk Stouta. Przez godzine trzymalem w 68C wyszlo 22l 14BLG. FFT wskazalo po 4 dniach 7BLG. Uzylem drozdzy Gozdawa Pure Ale Yeast. No i tu zachodzi pytanie: czy takie wysokie BLG jest normalne przy Milk Stoutach? I jakiego piwa sie moge spodziewac?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam podobne pytanie w wielkanoc uwarzylem Milk Stouta. Przez godzine trzymalem w 68C wyszlo 22l 14BLG. FFT wskazalo po 4 dniach 7BLG. Uzylem drozdzy Gozdawa Pure Ale Yeast. No i tu zachodzi pytanie: czy takie wysokie BLG jest normalne przy Milk Stoutach? I jakiego piwa sie moge spodziewac?

 

Z 12.5 BLG zeszło mi do 6 BLG, w sumie zgodnie z wyliczeniami. BLG jest wysokie przez dodanie laktozy. Czy powinno być tak wysokie, zależy ile jej  dodałeś.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do gara poszlo 500g laktozy na ostatnie 15 minut. Zestaw z  twojbrowar.pl

Edytowane przez ibrahim

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mniej więcej tydzień temu butelkowałem Milk Stauta, ale troszeczkę inaczej zatartego (45 min w 64 + 45 min w 69). Użyte drożdże to WLP003 i 400g laktozy. Łącznie zjechał do 5 BLG.

 

Proponowałbym powtórzyć pomiar za 2-3 dni i jeżeli bez zmian - do butelek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja trochę przegiąłem, miałem 18 Blg, zeszło do 8, ale zacierałem 10+20+30min (pierwsza białkowa), do tego 500g laktozy, drożdże S-04.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja trochę przegiąłem, miałem 18 Blg, zeszło do 8, ale zacierałem 10+20+30min (pierwsza białkowa), do tego 500g laktozy, drożdże S-04.

Z czym przegiales? Laktoza?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Ja trochę przegiąłem, miałem 18 Blg, zeszło do 8, ale zacierałem 10+20+30min (pierwsza białkowa), do tego 500g laktozy, drożdże S-04.

Z czym przegiales? Laktoza?

 

Wydaje mi się, że trochę za wysokie Blg początkowe mi wyszło, choć z drugiej strony jeśli pijący chwalą to nie ma się co martwić :)

Co do laktozy, to myślę że nie było jej za dużo, następnym razem dałbym jeszcze nieco więcej.

Edytowane przez wojtekp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×