Jump to content
ajc333

Milk Stout - czy czekać jeszcze z rozlewem?

Recommended Posts

Witam.

Mijają 2 tygodnie od nastawienia warki - ok. 21 litrów. Temperatura fermentacji 18 - 19 st. C. Na starcie zmierzyłem gęstość (SG 1.062 - 15,2 BLG już z 0,5 kg laktozy). Dzisiaj pobrałem pierwszą próbkę i otrzymałem SG 1.030 - 7,7 BLG. Zakładając, że laktoza podbija mi BLG o 2, to czy już jest pora na rozlew? Oczywiście za 2 dni powtórzę pomiar i jeśli się nie zmieni, to pompować butelki? Dodam jeszcze, że na cichą nie zlewałem.

Edited by ajc333

Share this post


Link to post
Share on other sites

50% to trochę mało. podaj jak zacierałeś, jakie drożdże użyłeś.

a najlepiej zrób fft.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacier trzymany w temperaturze ok 67 st przez ok. 1,5h, po negatywnej próbie dodany jęczmień palony i po ok. 10 minutach podgrzewana całość do 75,6 st. C. Potem wysładzanie 14-15 litrami wody o temperaturze 75-78 st. C. Na 10 minut przed końcem gotowania brzeczki dodałem laktozę. Po zakończeniu gotowania BLG miałem wyższe, więc dolałem wody źródlanej, aby na koniec otrzymać wspomniane 15,2 BLG. Drożdże, których użyłem to Safale S04.

Edited by ajc333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mierzyłem przy pomocy spławika, zanurzonego w probówce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam podobne pytanie w wielkanoc uwarzylem Milk Stouta. Przez godzine trzymalem w 68C wyszlo 22l 14BLG. FFT wskazalo po 4 dniach 7BLG. Uzylem drozdzy Gozdawa Pure Ale Yeast. No i tu zachodzi pytanie: czy takie wysokie BLG jest normalne przy Milk Stoutach? I jakiego piwa sie moge spodziewac?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam podobne pytanie w wielkanoc uwarzylem Milk Stouta. Przez godzine trzymalem w 68C wyszlo 22l 14BLG. FFT wskazalo po 4 dniach 7BLG. Uzylem drozdzy Gozdawa Pure Ale Yeast. No i tu zachodzi pytanie: czy takie wysokie BLG jest normalne przy Milk Stoutach? I jakiego piwa sie moge spodziewac?

 

Z 12.5 BLG zeszło mi do 6 BLG, w sumie zgodnie z wyliczeniami. BLG jest wysokie przez dodanie laktozy. Czy powinno być tak wysokie, zależy ile jej  dodałeś.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do gara poszlo 500g laktozy na ostatnie 15 minut. Zestaw z  twojbrowar.pl

Edited by ibrahim

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mniej więcej tydzień temu butelkowałem Milk Stauta, ale troszeczkę inaczej zatartego (45 min w 64 + 45 min w 69). Użyte drożdże to WLP003 i 400g laktozy. Łącznie zjechał do 5 BLG.

 

Proponowałbym powtórzyć pomiar za 2-3 dni i jeżeli bez zmian - do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja trochę przegiąłem, miałem 18 Blg, zeszło do 8, ale zacierałem 10+20+30min (pierwsza białkowa), do tego 500g laktozy, drożdże S-04.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja trochę przegiąłem, miałem 18 Blg, zeszło do 8, ale zacierałem 10+20+30min (pierwsza białkowa), do tego 500g laktozy, drożdże S-04.

Z czym przegiales? Laktoza?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Ja trochę przegiąłem, miałem 18 Blg, zeszło do 8, ale zacierałem 10+20+30min (pierwsza białkowa), do tego 500g laktozy, drożdże S-04.

Z czym przegiales? Laktoza?

 

Wydaje mi się, że trochę za wysokie Blg początkowe mi wyszło, choć z drugiej strony jeśli pijący chwalą to nie ma się co martwić :)

Co do laktozy, to myślę że nie było jej za dużo, następnym razem dałbym jeszcze nieco więcej.

Edited by wojtekp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.