Skocz do zawartości
salivan

Prośba o przepis/wskazówke do uważenia konkretnego piwa

Rekomendowane odpowiedzi

Jako,że to mój pierwszy post na forum to witam całe towarzystwo :) Mam duże doświadczenie w kwestii produkcji win wszelkiej maści,ale z piwem dopiero zaczynam i nie mam na koncie ani jednej warki.Mam zamiar wystartować z tematem od wiosny,i mam już kilka prostych przepisów do wypróbowania dla nowicjuszy.Kiedy już uważe te kilka początkowych piw chciałbym zacząć ważyć piwa wedle swego gustu i tu rodzi się pytanie do was ;) Ostatnio zasmakowało(niesamowicie zasmakowało)piwo Trybunał Trójsłodowy i chciałbym uważyć coś bardzo podobnego.Moglibyscie mi dać przepis,jeśli ktoś taki posiada,lub dać wskazówki,żeby przyrządzić podobne piwo?

post-11846-0-29980500-1426447772_thumb.jpg

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jaką masz wagę? Skala, dokładność... Ważenie składników to ważna sprawa tak jak warzenie piwa.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Toż to zwykły lager. Nie szkoda czasu na takie warzenia? Dasz słód pilzneński, trochę pszenicznego i odrobinę jasnego karmelowego. Chmielenie lubelskim i drożdże W34/70. Ja na pierwsze piwo polecałbym jakieś APA albo AIPA. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Toż to zwykły lager. Nie szkoda czasu na takie warzenia? Dasz słód pilzneński, trochę pszenicznego i odrobinę jasnego karmelowego. Chmielenie lubelskim i drożdże W34/70. Ja na pierwsze piwo polecałbym jakieś APA albo AIPA. 

 

Co z tego,że zwykły ważne,że swój :P (przepraszam za ortograficzną gafę,aż mi głupio).A mógłbyś sprecyzować,co znaczy to trochę?Jakbym miał proporcje to bym był już w pełni zadowolony.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mogę tylko się domyślać po tym co jest na etykiecie. Z tego co widać na zdjęciach jest dość klarowne i wyraźnie ciemniejsze od popularnych lagerów. Czyli tej pszenicy duzo tam nie ma, może tyle co na pianę. Celowałbym w jakieś 10-15% carapils, 10% pszenicznego i reszta pilzneński. Zacieranie na wytrawnie czyli 62'C skoro oryginam ma 6% alko z 13BLG. Chmielenie około 25-30 IBU. Skorzystaj z jakiegos kalkulatora. Najprostszy PPPP masz w dziale Media>Pliki.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jest wyraźnie czerwone/brunatne,dość słodkie(ale bez przesady) z trochę ciężkim"płaskim"(nie wiem jak to określić) smakiem.Wyraźną gorycz czuć przy przełykaniu.

 

Edit.

 

Punkt poleciał Panie Amorph ;)

Edytowane przez salivan

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Trybunał goryczki nie ma wysokiej z tego co pamiętam, ale faktycznie, jest słodki, wbrew temu co mógłby sugerować ekstrakt i alkohol, więc lepiej by było zacierać pewnie w okolicach 67°C.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×