Jump to content
Sign in to follow this  
salivan

Prośba o przepis/wskazówke do uważenia konkretnego piwa

Recommended Posts

Jako,że to mój pierwszy post na forum to witam całe towarzystwo :) Mam duże doświadczenie w kwestii produkcji win wszelkiej maści,ale z piwem dopiero zaczynam i nie mam na koncie ani jednej warki.Mam zamiar wystartować z tematem od wiosny,i mam już kilka prostych przepisów do wypróbowania dla nowicjuszy.Kiedy już uważe te kilka początkowych piw chciałbym zacząć ważyć piwa wedle swego gustu i tu rodzi się pytanie do was ;) Ostatnio zasmakowało(niesamowicie zasmakowało)piwo Trybunał Trójsłodowy i chciałbym uważyć coś bardzo podobnego.Moglibyscie mi dać przepis,jeśli ktoś taki posiada,lub dać wskazówki,żeby przyrządzić podobne piwo?

post-11846-0-29980500-1426447772_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toż to zwykły lager. Nie szkoda czasu na takie warzenia? Dasz słód pilzneński, trochę pszenicznego i odrobinę jasnego karmelowego. Chmielenie lubelskim i drożdże W34/70. Ja na pierwsze piwo polecałbym jakieś APA albo AIPA. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toż to zwykły lager. Nie szkoda czasu na takie warzenia? Dasz słód pilzneński, trochę pszenicznego i odrobinę jasnego karmelowego. Chmielenie lubelskim i drożdże W34/70. Ja na pierwsze piwo polecałbym jakieś APA albo AIPA. 

 

Co z tego,że zwykły ważne,że swój :P (przepraszam za ortograficzną gafę,aż mi głupio).A mógłbyś sprecyzować,co znaczy to trochę?Jakbym miał proporcje to bym był już w pełni zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogę tylko się domyślać po tym co jest na etykiecie. Z tego co widać na zdjęciach jest dość klarowne i wyraźnie ciemniejsze od popularnych lagerów. Czyli tej pszenicy duzo tam nie ma, może tyle co na pianę. Celowałbym w jakieś 10-15% carapils, 10% pszenicznego i reszta pilzneński. Zacieranie na wytrawnie czyli 62'C skoro oryginam ma 6% alko z 13BLG. Chmielenie około 25-30 IBU. Skorzystaj z jakiegos kalkulatora. Najprostszy PPPP masz w dziale Media>Pliki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest wyraźnie czerwone/brunatne,dość słodkie(ale bez przesady) z trochę ciężkim"płaskim"(nie wiem jak to określić) smakiem.Wyraźną gorycz czuć przy przełykaniu.

 

Edit.

 

Punkt poleciał Panie Amorph ;)

Edited by salivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trybunał goryczki nie ma wysokiej z tego co pamiętam, ale faktycznie, jest słodki, wbrew temu co mógłby sugerować ekstrakt i alkohol, więc lepiej by było zacierać pewnie w okolicach 67°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.