Jump to content
Sign in to follow this  
TKF

Błona na piwie podczas chmielenia

Recommended Posts

Witam, robiłem dzisiaj piwo na ekstraktach niechmielonych bruntal jasny. Podczas chmielenia wytworzyła się taka herbaciana błona, która pozostała na brzeczce również po ostygnięciu. Domyślam się, że coś się z czegoś wytrąciło, ale co to właściwie może być? Przy WESach nie było nic takiego

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tak mnie naszło, czy to może być w zasadzie to co w herbacie, czyli wytrącony osad z twardej wody? Bo po raz pierwszy użyłem kranówy zamiast butelkowanej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem co to dokładnie jest, ale zdarza się dość często i niczym nie grozi. Gorzej, gdyby to była taka błona jak na ogórkach kiszonych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miewałem taki błony jak po ogorkach raz czy dwa, generalnie piwo pijalne ale bez ochów i achów. I zawsze po czymś takim dezynfekcja ostrzejsza jak zawsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.