Skocz do zawartości
TKF

Błona na piwie podczas chmielenia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, robiłem dzisiaj piwo na ekstraktach niechmielonych bruntal jasny. Podczas chmielenia wytworzyła się taka herbaciana błona, która pozostała na brzeczce również po ostygnięciu. Domyślam się, że coś się z czegoś wytrąciło, ale co to właściwie może być? Przy WESach nie było nic takiego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A tak mnie naszło, czy to może być w zasadzie to co w herbacie, czyli wytrącony osad z twardej wody? Bo po raz pierwszy użyłem kranówy zamiast butelkowanej

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem co to dokładnie jest, ale zdarza się dość często i niczym nie grozi. Gorzej, gdyby to była taka błona jak na ogórkach kiszonych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Miewałem taki błony jak po ogorkach raz czy dwa, generalnie piwo pijalne ale bez ochów i achów. I zawsze po czymś takim dezynfekcja ostrzejsza jak zawsze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×