Jump to content
Usiu

27.06.2015 I Gdański Konkurs Piw Domowych

Recommended Posts

Miło mi poinformować, że Pomorski Oddział PSPD będzie organizatorem I Gdańskiego Konkursu Piw Domowych, który odbędzie się 27 czerwca 2015 podczas Festiwalu Piw Rzemieślniczych Hevelka na terenie targów AmberExpo.

 

W tym roku będą trzy kategorie: Pils, Porter Bałtycki oraz American Weizen. (Opisy stylów wkrótce)

 

Jeśli chodzi o konkurs w przyszłym roku to ogłaszamy już teraz pierwszą kategorię, będzie to à la Jopejskie!

 

Więcej informacji oraz regulamin konkursu już wkrótce.

 

Informacje na temat kategorii, American Weizen, Porter Bałtycki i Pils

Edited by Usiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę przy późno jak na lagery.

 

Pilsa spokojnie jeszcze uwarzysz. Jeśli chodzi o Portera to kto mam mieć ten ma w piwnicy. Sporo osób też warzyło Portera na konkurs im. Sławka Palhke (na którym ostatecznie była tylko pszenica).

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Trochę przy późno jak na lagery.

 

Pilsa spokojnie jeszcze uwarzysz. Jeśli chodzi o Portera to kto mam mieć ten ma w piwnicy. Sporo osób też warzyło Portera na konkurs im. Sławka Palhke (na którym ostatecznie była tylko pszenica).

 

 

Będzie 18blg czy 21?

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Będzie 18blg czy 21?

Anteks, wg BJCP możesz zacząć od 14,7. Polotmave uwarzone na Birofilia prawie się łapie :)

Pilsa można spróbować zrobić ale za 3 miesiące to marny jeszcze będzie. Tym bardziej, że nie wiemy jakiego pilsa...

Niemniej jednak cieszę się z kategorii bo mam je już w skrzynkach ;)

Edited by Maryh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co ogarniam i raczej mam rację to po prostu Pils, bez względu czy Niemiecki czy Bohemski, ale jak to będzie rozwiązane dokładnie (czy jakaś deklaracja przy zgłoszeniu) to nie wiem jeszcze. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Trochę przy późno jak na lagery.

 

Pilsa spokojnie jeszcze uwarzysz. Jeśli chodzi o Portera to kto mam mieć ten ma w piwnicy. Sporo osób też warzyło Portera na konkurs im. Sławka Palhke (na którym ostatecznie była tylko pszenica).

 

 

Będzie 18blg czy 21?

 

 

Wg BJCP od 14,7blg :trololo:

 

A tak poważnie od 18BLG w górę

 

 

Jeśli chodzi o Pilsa to będzie wspólna kategoria, gdzie mieści się i czeski i niemiecki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Więcej informacji oraz regulamin konkursu już wkrótce.

Kiedy można się spodziewać większej ilości informacji na temat konkursu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Charakterystyka American Weizen kończy się robić. Piwa będzie trzeba wysyłać na adres browaru w Kościerzynie.

Co chciałbyś jeszcze wiedzieć na dzień dzisiejszy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wrzuć ten opis American Weizen'a, może to będzie moje pierwsze piwo które wyślę na konkurs ;p

Jakimi drożdżami je fermentowałeś? W tym wypadku mowa jest o hybrydzie, czyli nowofalowe chmielenie i drożdże weizenowe :).

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze nie uwarzyłem, właśnie zastanawiam się nad tym czego oczekują organizatorzy.

Skąd wywnioskowałeś, że chcą hybrydy? Usiu puścił parę? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skąd wywnioskowałeś, że chcą hybrydy? Usiu puścił parę? ;)

Tak, kontaktowałem się z nim w tej sprawie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ona ma opis american wheat a nie american weizen.. American wheat jest na neutralnych drożdżach a american weizen na pszenicznych typu wb-06, mauribrew weiss, weihenstephan weizen i inne tego typu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dajcie mi jeszcze chwilę, nie mam teraz kompletnie czasu na nic.

American Weizen to hybryda klasycznego bawarskiego weizena z chmielami amerykańskimi.

 

Jeśli chodzi o nagrody, info od sponsora:

 

Nasi drodzy piwowarzy domowi! Mamy dla was informację o nagrodach w konkursie piw domowych. Oto lista:

1. Najlepsze piwo festiwalu - 1000 zł + warzenie w Starym Browarze Kościerzyna + imię i nazwisko na etykiecie + beczka piwa Kościerskie + gadżety Starego Browaru Kościerzyna + gadżety festiwalu Hevelka

2. Zwycięzca w każdej z kategorii - 500 zł + beczka piwa + gadżety Starego Browaru Kościerzyna + gadżety festiwalu Hevelka

3. II miejsce - 300 zł + beczka piwa + gadżety Starego Browaru Kościerzyna + gadżety festiwalu Hevelka

4. III miejsce - 200 zł + beczka piwa + gadżety Starego Browaru Kościerzyna + gadżety festiwalu Hevelka

Warto spróbować swoich sił Emotikon smile

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dajcie mi jeszcze chwilę, nie mam teraz kompletnie czasu na nic.

Pytanko, ale nie ma pośpiechu :). Dla AW jakie widełki IBU oraz BLG? Jak dla Weizen, jak dla American Wheat czy luźna interpretacja (z parametrami bardziej jak APA)?

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gęstość początkowa: 11 - 13°Blg 
Goryczka: 15 – 30 IBU 
Gęstość końcowa: 2,6 – 3,6°Blg 
Kolor: 2 – 10 SRM 
Alkohol objętościowo: 4.3 – 5.6%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odnośnie stylów:

 

I GDAŃSKI KONKURS PIW DOMOWYCH

 

KATEGORIE:

 

AMERICAN WEIZEN

Aromat

Umiarkowany poziom fenoli (przeważnie goździk) i estrów owocowych (przeważnie banan) oraz umiarkowany do średnio wysoki aromat nowofalowych odmian chmielu (cytrusowy, kwiatowy, perfumowy, żywiczny, sosnowy, i/albo owocowy). Intensywność i równowaga między fenolami i estrami mogą być różne, ale w najlepszych przykładach tego stylu są dobrze zbalansowane, aromat chmielowy może lekko dominować. Lekki do umiarkowanego aromat pszenicy (który może być odczuwany jako chlebowy albo zbożowy) może być obecny, ale inne cechy słodowe nie powinny występować. Brak dwuacetylu i DMS.

Wygląd

Kolor od blado słomkowego do bardzo ciemno złotego. Charakterystyczna jest gęsta, długo otrzymująca się piana. Wysoki poziom białek pochodzących z pszenicy oraz ewentualne chmielenie na zimno wpływają na klarowność w niefiltrowanych piwach, aczkolwiek poziom przejrzystości jest różny.

Smak

Słaby do umiarkowanie mocnego smak bananów i goździków, umiarkowane smaki chmielowe pochodzące od nowofalowych odmian chmielu. Intensywność i równowaga między fenolami, estrami i smakami chmielowymi powinna być dobrze zbalansowana. Delikatny, trochę chlebowy albo zbożowy smak pszenicy jest obowiązkowy. Goryczka chmielowa umiarkowana, nie powinna być zalegająca. Przeważnie obecne są cierpkie, cytrusowe cechy pochodzące od drożdży i wysokiego nagazowania. Relatywnie wytrawny finisz, który może wzmacniać odczucie goryczki. Brak dwuacetylu czy DMS.

Tekstura

Treściwość średnio lekka do średniej, nigdy ciężkie. Osad drożdżowy może zwiększać odczucia treściwości. Tekstura smaku pochodząca od pszenicy wpływa na odczucia puszystości, kremowości, pełności. Zawsze mocno gazowany.

Surowce

Przynajmniej 50% zasypu stanowi słód pszeniczny. Drożdże typowe dla weizenów produkujące typowe przyprawowe i owocowe cechy, aczkolwiek fermentacja w ekstremalnych temperaturach może wpłynąć na balans i nadać nieprzyjemne posmaki. Nowofalowe odmiany chmielu nadające charakter cytrusowy, kwiatowy, perfumowy, żywiczny, sosnowy, i/albo owocowy.

Gęstość początkowa: 11 - 13°Blg

Goryczka: 15 – 30 IBU

Gęstość końcowa: 2,6 – 3,6°Blg

Kolor: 2 – 10 SRM

Alkohol objętościowo: 4.3 – 5.6%

 

PORTER BAŁTYCKI

Preferowana gęstość początkowa 18,0 – 22,0°Blg

http://www.wiki.piwo.org/Baltic_Porter

 

PILS

Akceptowane obie wersje:

http://www.wiki.piwo.org/Bohemian_Pilsener

http://www.wiki.piwo.org/German_Pilsner_(Pils)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nagrody od sklepu Esencje Smaku:

 

Champion
25kg slodu Pale ale Weyermann + kapslownica stolowa
 
1 miejsca we wszystkich kategoriach
Fermentor z rurka fermentacyjna, kranikiem, samoprzylepnym termometrem i podzialka + 500 kapsli do wyboru w kolorach dostepnych w ES
 
2 miejsca
Fermentor z rurka fermentacyjna, kranikiem, samoprzylepnym termometrem i podzialka
 
3 miejsca
Fermentor z rurka fermentacyjna i podzialka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...