Skocz do zawartości
Usiu

27.06.2015 I Gdański Konkurs Piw Domowych

Rekomendowane odpowiedzi

Miło mi poinformować, że Pomorski Oddział PSPD będzie organizatorem I Gdańskiego Konkursu Piw Domowych, który odbędzie się 27 czerwca 2015 podczas Festiwalu Piw Rzemieślniczych Hevelka na terenie targów AmberExpo.

 

W tym roku będą trzy kategorie: Pils, Porter Bałtycki oraz American Weizen. (Opisy stylów wkrótce)

 

Jeśli chodzi o konkurs w przyszłym roku to ogłaszamy już teraz pierwszą kategorię, będzie to à la Jopejskie!

 

Więcej informacji oraz regulamin konkursu już wkrótce.

 

Informacje na temat kategorii, American Weizen, Porter Bałtycki i Pils

Edytowane przez Usiu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trochę przy późno jak na lagery.

 

Pilsa spokojnie jeszcze uwarzysz. Jeśli chodzi o Portera to kto mam mieć ten ma w piwnicy. Sporo osób też warzyło Portera na konkurs im. Sławka Palhke (na którym ostatecznie była tylko pszenica).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

spróbuje
Mam jeszcze pytanie, chodzi o Pils niemiecki?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Trochę przy późno jak na lagery.

 

Pilsa spokojnie jeszcze uwarzysz. Jeśli chodzi o Portera to kto mam mieć ten ma w piwnicy. Sporo osób też warzyło Portera na konkurs im. Sławka Palhke (na którym ostatecznie była tylko pszenica).

 

 

Będzie 18blg czy 21?

Edytowane przez anteks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Będzie 18blg czy 21?

Anteks, wg BJCP możesz zacząć od 14,7. Polotmave uwarzone na Birofilia prawie się łapie :)

Pilsa można spróbować zrobić ale za 3 miesiące to marny jeszcze będzie. Tym bardziej, że nie wiemy jakiego pilsa...

Niemniej jednak cieszę się z kategorii bo mam je już w skrzynkach ;)

Edytowane przez Maryh

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tego co ogarniam i raczej mam rację to po prostu Pils, bez względu czy Niemiecki czy Bohemski, ale jak to będzie rozwiązane dokładnie (czy jakaś deklaracja przy zgłoszeniu) to nie wiem jeszcze. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trochę przy późno jak na lagery.

 

Pilsa spokojnie jeszcze uwarzysz. Jeśli chodzi o Portera to kto mam mieć ten ma w piwnicy. Sporo osób też warzyło Portera na konkurs im. Sławka Palhke (na którym ostatecznie była tylko pszenica).

 

 

Będzie 18blg czy 21?

 

 

Wg BJCP od 14,7blg :trololo:

 

A tak poważnie od 18BLG w górę

 

 

Jeśli chodzi o Pilsa to będzie wspólna kategoria, gdzie mieści się i czeski i niemiecki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Więcej informacji oraz regulamin konkursu już wkrótce.

Kiedy można się spodziewać większej ilości informacji na temat konkursu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Charakterystyka American Weizen kończy się robić. Piwa będzie trzeba wysyłać na adres browaru w Kościerzynie.

Co chciałbyś jeszcze wiedzieć na dzień dzisiejszy?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do kiedy trzeba będzie wysłać/zawieźć piwa do Kościerzyny?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wrzuć ten opis American Weizen'a, może to będzie moje pierwsze piwo które wyślę na konkurs ;p

Edytowane przez mamdobreklapki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wrzuć ten opis American Weizen'a, może to będzie moje pierwsze piwo które wyślę na konkurs ;p

Jakimi drożdżami je fermentowałeś? W tym wypadku mowa jest o hybrydzie, czyli nowofalowe chmielenie i drożdże weizenowe :).

Edytowane przez santa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze nie uwarzyłem, właśnie zastanawiam się nad tym czego oczekują organizatorzy.

Skąd wywnioskowałeś, że chcą hybrydy? Usiu puścił parę? ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skąd wywnioskowałeś, że chcą hybrydy? Usiu puścił parę? ;)

Tak, kontaktowałem się z nim w tej sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dori na blogu ma opis American Weizen'a. Czy o to chodzi? Edit:Ups :)

Edytowane przez GB...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ona ma opis american wheat a nie american weizen.. American wheat jest na neutralnych drożdżach a american weizen na pszenicznych typu wb-06, mauribrew weiss, weihenstephan weizen i inne tego typu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dajcie mi jeszcze chwilę, nie mam teraz kompletnie czasu na nic.

American Weizen to hybryda klasycznego bawarskiego weizena z chmielami amerykańskimi.

 

Jeśli chodzi o nagrody, info od sponsora:

 

Nasi drodzy piwowarzy domowi! Mamy dla was informację o nagrodach w konkursie piw domowych. Oto lista:

1. Najlepsze piwo festiwalu - 1000 zł + warzenie w Starym Browarze Kościerzyna + imię i nazwisko na etykiecie + beczka piwa Kościerskie + gadżety Starego Browaru Kościerzyna + gadżety festiwalu Hevelka

2. Zwycięzca w każdej z kategorii - 500 zł + beczka piwa + gadżety Starego Browaru Kościerzyna + gadżety festiwalu Hevelka

3. II miejsce - 300 zł + beczka piwa + gadżety Starego Browaru Kościerzyna + gadżety festiwalu Hevelka

4. III miejsce - 200 zł + beczka piwa + gadżety Starego Browaru Kościerzyna + gadżety festiwalu Hevelka

Warto spróbować swoich sił Emotikon smile

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dajcie mi jeszcze chwilę, nie mam teraz kompletnie czasu na nic.

Pytanko, ale nie ma pośpiechu :). Dla AW jakie widełki IBU oraz BLG? Jak dla Weizen, jak dla American Wheat czy luźna interpretacja (z parametrami bardziej jak APA)?

Edytowane przez santa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gęstość początkowa: 11 - 13°Blg 
Goryczka: 15 – 30 IBU 
Gęstość końcowa: 2,6 – 3,6°Blg 
Kolor: 2 – 10 SRM 
Alkohol objętościowo: 4.3 – 5.6%

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odnośnie stylów:

 

I GDAŃSKI KONKURS PIW DOMOWYCH

 

KATEGORIE:

 

AMERICAN WEIZEN

Aromat

Umiarkowany poziom fenoli (przeważnie goździk) i estrów owocowych (przeważnie banan) oraz umiarkowany do średnio wysoki aromat nowofalowych odmian chmielu (cytrusowy, kwiatowy, perfumowy, żywiczny, sosnowy, i/albo owocowy). Intensywność i równowaga między fenolami i estrami mogą być różne, ale w najlepszych przykładach tego stylu są dobrze zbalansowane, aromat chmielowy może lekko dominować. Lekki do umiarkowanego aromat pszenicy (który może być odczuwany jako chlebowy albo zbożowy) może być obecny, ale inne cechy słodowe nie powinny występować. Brak dwuacetylu i DMS.

Wygląd

Kolor od blado słomkowego do bardzo ciemno złotego. Charakterystyczna jest gęsta, długo otrzymująca się piana. Wysoki poziom białek pochodzących z pszenicy oraz ewentualne chmielenie na zimno wpływają na klarowność w niefiltrowanych piwach, aczkolwiek poziom przejrzystości jest różny.

Smak

Słaby do umiarkowanie mocnego smak bananów i goździków, umiarkowane smaki chmielowe pochodzące od nowofalowych odmian chmielu. Intensywność i równowaga między fenolami, estrami i smakami chmielowymi powinna być dobrze zbalansowana. Delikatny, trochę chlebowy albo zbożowy smak pszenicy jest obowiązkowy. Goryczka chmielowa umiarkowana, nie powinna być zalegająca. Przeważnie obecne są cierpkie, cytrusowe cechy pochodzące od drożdży i wysokiego nagazowania. Relatywnie wytrawny finisz, który może wzmacniać odczucie goryczki. Brak dwuacetylu czy DMS.

Tekstura

Treściwość średnio lekka do średniej, nigdy ciężkie. Osad drożdżowy może zwiększać odczucia treściwości. Tekstura smaku pochodząca od pszenicy wpływa na odczucia puszystości, kremowości, pełności. Zawsze mocno gazowany.

Surowce

Przynajmniej 50% zasypu stanowi słód pszeniczny. Drożdże typowe dla weizenów produkujące typowe przyprawowe i owocowe cechy, aczkolwiek fermentacja w ekstremalnych temperaturach może wpłynąć na balans i nadać nieprzyjemne posmaki. Nowofalowe odmiany chmielu nadające charakter cytrusowy, kwiatowy, perfumowy, żywiczny, sosnowy, i/albo owocowy.

Gęstość początkowa: 11 - 13°Blg

Goryczka: 15 – 30 IBU

Gęstość końcowa: 2,6 – 3,6°Blg

Kolor: 2 – 10 SRM

Alkohol objętościowo: 4.3 – 5.6%

 

PORTER BAŁTYCKI

Preferowana gęstość początkowa 18,0 – 22,0°Blg

http://www.wiki.piwo.org/Baltic_Porter

 

PILS

Akceptowane obie wersje:

http://www.wiki.piwo.org/Bohemian_Pilsener

http://www.wiki.piwo.org/German_Pilsner_(Pils)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nagrody od sklepu Esencje Smaku:

 

Champion
25kg slodu Pale ale Weyermann + kapslownica stolowa
 
1 miejsca we wszystkich kategoriach
Fermentor z rurka fermentacyjna, kranikiem, samoprzylepnym termometrem i podzialka + 500 kapsli do wyboru w kolorach dostepnych w ES
 
2 miejsca
Fermentor z rurka fermentacyjna, kranikiem, samoprzylepnym termometrem i podzialka
 
3 miejsca
Fermentor z rurka fermentacyjna i podzialka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×