Skocz do zawartości

Stout, prośba o sugestie


redachtor

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chcę żeby dawało spalenizną, ale żeby było lekko słodkie, lekko goryczkowe i leciutko spalone, nutka dekadencji też się przyda ;]

Czy z przepisu z postu #22 wyjdzie coś podobnego?

Ja ciekawy efekt uzyskałem przy 5% palonego jęczmienia i 5% pszennego czekoladowego słodu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdobyłem zestaw surowców do Dry Stout wraz z instrukcją warzenia. Słodów i ziarna jest razem ok. 4kg.

Instrukcja:

"do 16litr wody wsypać słód Pale Ale, zacierać w temp. 68stC do negatywnej próby jodowej.

Dodać palone ziarno jęczmienia, słód czekoladowy, płatki jęczmienne i zacierać 15-20min.

Podgrzać do 76stC i wysładzać 12litr wody w 76stC.

Chmiel EKG 60min.

6g/1litr glukozy przy butelkowaniu."

 

1. Nie mam wskaźnika skrobi. Ile czasu należy zacierać w 68stC?

2. Dopiero po próbie jodowej wsypuję resztę słodów? zacierać wszystko również w 68stC?

3. Czy tydzień burzliwej i tydzień cichej wystarczy (s-04)?

 

Za pomoc dziękuję.

Edytowane przez annura
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Myślę, że 60 min jest bezpiecznym czasem.

2. Tak, ponieważ słody palone zaciemniają wynik próby (ale podobno jej nie robisz). Dodaj na te ostatnie 15 min.

3. Bez mierzenia stopnia odfermentowania nie można w ciemno mówić kiedy fermentacja ustanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dry Stout

zacierałem wg postu #28

pale ale 68°C - 60'

reszta słodów 68°C - 15'

wyszło mi 11°Blg przed zadaniem drożdży

po pięciu dniach fermentacji 5°Blg

po siedmiu dniach fermentacji 5°Blg

 

Martwi mnie wysokie BLG czy wszystko jest ok?

Zamieszałem fermentatorem poczekam jeden dzień jak nie będzie zmiany BLG to zamierzam zlać na cichą.

Co radzicie?

 

Przez zamieszanie fermentacja chyba ruszyła bo widać ponowne "bulganie".

Edytowane przez annura
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam, pozwolę sobie dołączyć do tematu.

w sklepie homebeer.pl polecono mi taki oto zestaw składników do uwarzenia stouta.

- Strzegom słód pale ale 2,0 kg,

- płatki jęczmienne błyskawiczne 0,2 kg,

- Strzegom słód jęczmień prażony 0,2 kg,

- Strzegom słód czekoladowy ciemny 0,1 kg,

- Chmiel goryczkowy magnum (granulat) - 15g,

 

Bedzie to moje pierwsze warzone piwo. Jak zmodyfikować liste składników aby goryczka nie była za wysoka?

Dać mniej granulatu chmelu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Daj 10g Magnum na 60 min. gotowania.

 

BTW, 15g magnum na 60 min. to i tak za dużo jeśli to miał być stout ;) pozostałe 5g magnum możesz dodać na 15min. gotowania.

Edytowane przez Dr2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Sprawa wyglada tak, stout poszedł na cichą do piwnicy. Po 4 dniach fermentacji burzliwej wyszło 2blg. Piwo jest raczej gorzkie i wytrawne. Mam pytanie. Czy na tym etapie można jeszcze jakoś dosłodzić?

Czy mogę rozpuscic np 100gram laktozy we wrzątku i wlać do fermentatora?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zostawić i nic już nie ruszać. Będzie punkt odniesienia na przyszłość. A jak zaczniesz kombinować z jakimś dosładzaniem to nie będzie za bardzo wiadomo co dało jaki efekt, więc też nie będziesz wiedział co poprawiać.

 

A laktoza słodkości za wiele nie daje, to bardziej chodzi o efekt pełnośći, aksamitności piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.