Skocz do zawartości
yanosik

Perfumeryjny zapach

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu uwarzyłem dwa pilsnery i dzisiaj je próbuję (4 i 2 tygodnie od rozlewu).

Obydwa piwa smakują i pachną jakoś dziwnie, jakby perfumami. Przy rozlewie tego nie było.

Poza tym piwo wydaje się w porządku. Czy to jest infekcja czy to wina chmielu albo czort wie czego?

Oba piwa były wyłącznie na chmielu żateckim. Mam nadzieję, że z czasem to przejdzie, bo szkoda 40 litrów wylać w kanał. Dodam, że inne piwo fermentowane było na gęstwie po tym pierwszym i tego nie ma (na tej samej gęstwie był fermentowany drugi pilsner), więc to raczej nie wina zanieczyszczonych drożdży. Fermentacja burzliwa w obu przypadkach była w 10 stopniach przez 3 tygodnie, ostatni tydzień w 14 stopniach.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

​U mnie tak bywało w lagerach po 2, 3 tygodniach od rozlania. Potem to znikało. Po dwóch miesiącach już nie było śladu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×