Jump to content
Sign in to follow this  
yanosik

Perfumeryjny zapach

Recommended Posts

Jakiś czas temu uwarzyłem dwa pilsnery i dzisiaj je próbuję (4 i 2 tygodnie od rozlewu).

Obydwa piwa smakują i pachną jakoś dziwnie, jakby perfumami. Przy rozlewie tego nie było.

Poza tym piwo wydaje się w porządku. Czy to jest infekcja czy to wina chmielu albo czort wie czego?

Oba piwa były wyłącznie na chmielu żateckim. Mam nadzieję, że z czasem to przejdzie, bo szkoda 40 litrów wylać w kanał. Dodam, że inne piwo fermentowane było na gęstwie po tym pierwszym i tego nie ma (na tej samej gęstwie był fermentowany drugi pilsner), więc to raczej nie wina zanieczyszczonych drożdży. Fermentacja burzliwa w obu przypadkach była w 10 stopniach przez 3 tygodnie, ostatni tydzień w 14 stopniach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko i wyłącznie kwestia fermentacji.

Mieszanka estrów i wyższych alkoholi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

​U mnie tak bywało w lagerach po 2, 3 tygodniach od rozlania. Potem to znikało. Po dwóch miesiącach już nie było śladu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.