Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zabutelkowałem dzisiaj piwko. Imperial IPA. I stwierdziłem że ostatnie moje warki były słabo nagazowane. Więc dodałem więcej glukozy 200gram na 25litrów wcześniej było 150gram. Jak się potem okazało źle przyjąłem ilość piwa bo po rozlaniu wyszło 21 do 22 litrów piwa.

 

Podsumowując dałem 200gram glukozy na 21/22 litry piwa co daje:

9 gram na 1 litr 

4,5gram na 0,5 litra

 

I tu moje pytanie czy nie będzie granatów. Jeśli mogą być to czy upuszczać powietrze z butelek ??

A jak tak to kiedy po tygodniu czy może po paru dniach ??

 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

I tu moje pytanie czy nie będzie granatów. Jeśli mogą być to czy upuszczać powietrze z butelek ??

A jak tak to kiedy po tygodniu czy może po paru dniach ??

 

Po pierwsze pytanie czy piwo odfermentowało do końca jeżeli nie to na 100% masz granaty. Co do sprawdzania otwieraj butelkę powiedzmy raz na tydzień i będziesz wiedział czy należy jej odgazować. Po powiedzmy 2 tygodniach jak będzie chciało wychodzić z butelki to wszystko jasne. Zwróc uwagę również na temperaturę w jakiej piwo stoi, po tygodniu w temp pokojowej znieś w niższą temp. i sprawdzaj regularnie. Czas pokaże co będzie chociaż moim zdaniem wysycenie będzie bardzo wysokie.

Pzdr

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

 

4,5gram na 0,5 litra

 

czy nie będzie granatów. Jeśli mogą być to czy upuszczać powietrze z butelek ?? A jak tak to kiedy po tygodniu czy może po paru dniach ??

4,5g/but to wysycenie ok 3,2V - dość dużo (dla mnie dużo za dużo).

Jeśli piwo odfermentowało do końca to butelko to wytrzymają, ale jeśli nie to masz problem :(

Można upuszczać gaz z butelek (upierdliwa robota), ale to trzeba samemu "wyczuć" kiedy zacząć.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie za pomoc. Piwo raczej odfermentowało w 100%. Po tygodniu burzliwej ucichło całkowicie, potem jeszcze leżało na cichej bez żadnych oznak fermentacji przez 2 tygodnie. Miało 15 BLG i odfermentowało do 4,5 BLG

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

jak jest dobrze dofermentowane to butelki spokojnie i 5g wytrzymają ,wiem bo robiłem tak pszenicę ,kiedyś do 2 butelek po 7g nasypałem ,wstawiłem do opatulonego kartonu i też nic z nimi nie było ,fakt że piwo wylazło po otworzeniu mimo mocnego schłodzenia  

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

kiedyś do 2 butelek po 7g nasypałem

rozumiem, że tylko w celach naukowych? ;)

 

nieee całą warkę rozlałem do dwóch butelek 

oczywiście że w celach naukowych ,tak jak każda warka jest w celach naukowych traktowana i wypicie każdej butelki piwa :D 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×