Jump to content
Sign in to follow this  
Forest

Granaty ?

Recommended Posts

Witam zabutelkowałem dzisiaj piwko. Imperial IPA. I stwierdziłem że ostatnie moje warki były słabo nagazowane. Więc dodałem więcej glukozy 200gram na 25litrów wcześniej było 150gram. Jak się potem okazało źle przyjąłem ilość piwa bo po rozlaniu wyszło 21 do 22 litrów piwa.

 

Podsumowując dałem 200gram glukozy na 21/22 litry piwa co daje:

9 gram na 1 litr 

4,5gram na 0,5 litra

 

I tu moje pytanie czy nie będzie granatów. Jeśli mogą być to czy upuszczać powietrze z butelek ??

A jak tak to kiedy po tygodniu czy może po paru dniach ??

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej przelicz wysycenie jakie powinieneś z tego uyskać i będziesz wiedział ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

I tu moje pytanie czy nie będzie granatów. Jeśli mogą być to czy upuszczać powietrze z butelek ??

A jak tak to kiedy po tygodniu czy może po paru dniach ??

 

Po pierwsze pytanie czy piwo odfermentowało do końca jeżeli nie to na 100% masz granaty. Co do sprawdzania otwieraj butelkę powiedzmy raz na tydzień i będziesz wiedział czy należy jej odgazować. Po powiedzmy 2 tygodniach jak będzie chciało wychodzić z butelki to wszystko jasne. Zwróc uwagę również na temperaturę w jakiej piwo stoi, po tygodniu w temp pokojowej znieś w niższą temp. i sprawdzaj regularnie. Czas pokaże co będzie chociaż moim zdaniem wysycenie będzie bardzo wysokie.

Pzdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

4,5gram na 0,5 litra

 

czy nie będzie granatów. Jeśli mogą być to czy upuszczać powietrze z butelek ?? A jak tak to kiedy po tygodniu czy może po paru dniach ??

4,5g/but to wysycenie ok 3,2V - dość dużo (dla mnie dużo za dużo).

Jeśli piwo odfermentowało do końca to butelko to wytrzymają, ale jeśli nie to masz problem :(

Można upuszczać gaz z butelek (upierdliwa robota), ale to trzeba samemu "wyczuć" kiedy zacząć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie za pomoc. Piwo raczej odfermentowało w 100%. Po tygodniu burzliwej ucichło całkowicie, potem jeszcze leżało na cichej bez żadnych oznak fermentacji przez 2 tygodnie. Miało 15 BLG i odfermentowało do 4,5 BLG

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak jest dobrze dofermentowane to butelki spokojnie i 5g wytrzymają ,wiem bo robiłem tak pszenicę ,kiedyś do 2 butelek po 7g nasypałem ,wstawiłem do opatulonego kartonu i też nic z nimi nie było ,fakt że piwo wylazło po otworzeniu mimo mocnego schłodzenia  

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

kiedyś do 2 butelek po 7g nasypałem

rozumiem, że tylko w celach naukowych? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temat granaty był otwarty wcześniej, po co powielać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

kiedyś do 2 butelek po 7g nasypałem

rozumiem, że tylko w celach naukowych? ;)

 

nieee całą warkę rozlałem do dwóch butelek 

oczywiście że w celach naukowych ,tak jak każda warka jest w celach naukowych traktowana i wypicie każdej butelki piwa :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.