Jump to content

Starter Brettanomyces


Ariwat
 Share

Recommended Posts

Witam. Wczoraj zakupiłem drodże WLP644 i pytanie brzmi, czy muszę jakoś specjalnie się z nimi obchodzic, jeżeli chodzi o stworzenie startera drożdżowego? Nawiasem mówiąc, po raz pierwszy robie starter drożdżowy, a z bretami mam pierwszy raz do czynienia.

 
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

U mnie to było 3 miesiące - 1 burzliwej i 2 cichej.

Minęło 11 dni i bretty przefermentowały piwo do 2 blg. Myslałem, że faktycznie są powolne i minie miesiąc zanim zejdzie tak nisko, no ale nie znam się. Ogólnie ciężko mi znaleźć jakiekolwiek informacje na temat Brett. B. Trois. Mam pytanie - czekać, aż zejdzie do 1 blg i butelkować, czy zostawić piwo na jeszcze przynajmniej miesiąc?

Link to comment
Share on other sites

WLP644 są najszybszymi "dzikimi" drożdżami jakie stosowałem, przy wysokim natlenieniu (10-12ppm) temperaturze w granicach 22-24C i prawidłowo zrobionym starterze potrafią osiągnąć atenuację na poziomie 70%+ w jakieś 72h. Całość fermentacji piwa w zakresie 14-16blg zamyka się w 21-30 dniach.

Inne szczepy które stosowałem pracują zdecydowanie wolniej. Co do samej atenuacji, to w zależności czy zastosujemy je do fermentacji burzliwej (80-85%) czy "cichej" (85-90%+) może być różna.

Link to comment
Share on other sites

Jak ja robiłem 100% brett to zeszło do -0,2°Blg (z 13°Blg), w przypadku brettów to bardzo polecam zrobić FFT i trzymać w mocno ciepłym (25-30°C) będzie wiadomo do ilu zejdą.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Chyba nie powinny zejść inaczej niż do 0blg z tolerancją, powiedzmy 0,5blg. Brzeczk miała 11blg, więc to nie jest piwo, które miało by fermentować długo, niedofermentować itp. Przy następnej zabawie z brettami zrobię FFT. Dziękuję wszystkim za pomoc :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Chyba nie powinny zejść inaczej niż do 0blg z tolerancją, powiedzmy 0,5blg.

0blg z tolerancją 0,5blg to jest też -0,5blg :)

Ja bym trzymaj co najmniej 6 tygodni (w cieple), Ty oczywiście rób jak chcesz, to nie ja będę rozbrajał ewentualną skrzynkę grantów ;)

Link to comment
Share on other sites

 

Chyba nie powinny zejść inaczej niż do 0blg z tolerancją, powiedzmy 0,5blg.

0blg z tolerancją 0,5blg to jest też -0,5blg :)

Ja bym trzymaj co najmniej 6 tygodni (w cieple), Ty oczywiście rób jak chcesz, to nie ja będę rozbrajał ewentualną skrzynkę grantów ;)

 

Z 2 blg może bym się obawiał granatów, ale z 0,5blg; 1blg; czy nawet 1,5blg, to myśle, że będzie co najwyżej przegazowane. No w najgorszym wypadku będę butelka po butelce odgazowywał piwo.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.