Jump to content
Ariwat

Starter Brettanomyces

Recommended Posts

Witam. Wczoraj zakupiłem drodże WLP644 i pytanie brzmi, czy muszę jakoś specjalnie się z nimi obchodzic, jeżeli chodzi o stworzenie startera drożdżowego? Nawiasem mówiąc, po raz pierwszy robie starter drożdżowy, a z bretami mam pierwszy raz do czynienia.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak samo jak drożdże, tyle, że brety są powolne, przygotuj się na jakiś tydzień pracy startera albo dłużej. Lubią tez dużo tlenu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie to było 3 miesiące - 1 burzliwej i 2 cichej ;) Ja zalecam zrobienie startera te drożdże należy traktować jak i wszystkie inne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie to było 3 miesiące - 1 burzliwej i 2 cichej.

Minęło 11 dni i bretty przefermentowały piwo do 2 blg. Myslałem, że faktycznie są powolne i minie miesiąc zanim zejdzie tak nisko, no ale nie znam się. Ogólnie ciężko mi znaleźć jakiekolwiek informacje na temat Brett. B. Trois. Mam pytanie - czekać, aż zejdzie do 1 blg i butelkować, czy zostawić piwo na jeszcze przynajmniej miesiąc?

Share this post


Link to post
Share on other sites

WLP644 są najszybszymi "dzikimi" drożdżami jakie stosowałem, przy wysokim natlenieniu (10-12ppm) temperaturze w granicach 22-24C i prawidłowo zrobionym starterze potrafią osiągnąć atenuację na poziomie 70%+ w jakieś 72h. Całość fermentacji piwa w zakresie 14-16blg zamyka się w 21-30 dniach.

Inne szczepy które stosowałem pracują zdecydowanie wolniej. Co do samej atenuacji, to w zależności czy zastosujemy je do fermentacji burzliwej (80-85%) czy "cichej" (85-90%+) może być różna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedź. W takim razie, za parę dni przeleję na cichą, a potem będę butelkował bez cukru, o ile nie zejdzie poniżej 1blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak ja robiłem 100% brett to zeszło do -0,2°Blg (z 13°Blg), w przypadku brettów to bardzo polecam zrobić FFT i trzymać w mocno ciepłym (25-30°C) będzie wiadomo do ilu zejdą.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba nie powinny zejść inaczej niż do 0blg z tolerancją, powiedzmy 0,5blg. Brzeczk miała 11blg, więc to nie jest piwo, które miało by fermentować długo, niedofermentować itp. Przy następnej zabawie z brettami zrobię FFT. Dziękuję wszystkim za pomoc :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Chyba nie powinny zejść inaczej niż do 0blg z tolerancją, powiedzmy 0,5blg.

0blg z tolerancją 0,5blg to jest też -0,5blg :)

Ja bym trzymaj co najmniej 6 tygodni (w cieple), Ty oczywiście rób jak chcesz, to nie ja będę rozbrajał ewentualną skrzynkę grantów ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Chyba nie powinny zejść inaczej niż do 0blg z tolerancją, powiedzmy 0,5blg.

0blg z tolerancją 0,5blg to jest też -0,5blg :)

Ja bym trzymaj co najmniej 6 tygodni (w cieple), Ty oczywiście rób jak chcesz, to nie ja będę rozbrajał ewentualną skrzynkę grantów ;)

 

Z 2 blg może bym się obawiał granatów, ale z 0,5blg; 1blg; czy nawet 1,5blg, to myśle, że będzie co najwyżej przegazowane. No w najgorszym wypadku będę butelka po butelce odgazowywał piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1Blg to 5g cukru/butelka, Ty dodasz 2g i już jest wesoło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cztery dni temu nastawiłem starter z Brettanomyces Bruxelensis w butelce, którą trzącham kilka razy dziennie. Piana na powierzchni jest coraz większa i teraz ma ok. 2cm grubości. Pytanie czy dalej trząchać czy dać im spokój? No i jak długo trzymać starter? Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.