Skocz do zawartości
Ariwat

Starter Brettanomyces

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wczoraj zakupiłem drodże WLP644 i pytanie brzmi, czy muszę jakoś specjalnie się z nimi obchodzic, jeżeli chodzi o stworzenie startera drożdżowego? Nawiasem mówiąc, po raz pierwszy robie starter drożdżowy, a z bretami mam pierwszy raz do czynienia.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak samo jak drożdże, tyle, że brety są powolne, przygotuj się na jakiś tydzień pracy startera albo dłużej. Lubią tez dużo tlenu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie to było 3 miesiące - 1 burzliwej i 2 cichej ;) Ja zalecam zrobienie startera te drożdże należy traktować jak i wszystkie inne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie to było 3 miesiące - 1 burzliwej i 2 cichej.

Minęło 11 dni i bretty przefermentowały piwo do 2 blg. Myslałem, że faktycznie są powolne i minie miesiąc zanim zejdzie tak nisko, no ale nie znam się. Ogólnie ciężko mi znaleźć jakiekolwiek informacje na temat Brett. B. Trois. Mam pytanie - czekać, aż zejdzie do 1 blg i butelkować, czy zostawić piwo na jeszcze przynajmniej miesiąc?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WLP644 są najszybszymi "dzikimi" drożdżami jakie stosowałem, przy wysokim natlenieniu (10-12ppm) temperaturze w granicach 22-24C i prawidłowo zrobionym starterze potrafią osiągnąć atenuację na poziomie 70%+ w jakieś 72h. Całość fermentacji piwa w zakresie 14-16blg zamyka się w 21-30 dniach.

Inne szczepy które stosowałem pracują zdecydowanie wolniej. Co do samej atenuacji, to w zależności czy zastosujemy je do fermentacji burzliwej (80-85%) czy "cichej" (85-90%+) może być różna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedź. W takim razie, za parę dni przeleję na cichą, a potem będę butelkował bez cukru, o ile nie zejdzie poniżej 1blg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak ja robiłem 100% brett to zeszło do -0,2°Blg (z 13°Blg), w przypadku brettów to bardzo polecam zrobić FFT i trzymać w mocno ciepłym (25-30°C) będzie wiadomo do ilu zejdą.

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba nie powinny zejść inaczej niż do 0blg z tolerancją, powiedzmy 0,5blg. Brzeczk miała 11blg, więc to nie jest piwo, które miało by fermentować długo, niedofermentować itp. Przy następnej zabawie z brettami zrobię FFT. Dziękuję wszystkim za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chyba nie powinny zejść inaczej niż do 0blg z tolerancją, powiedzmy 0,5blg.

0blg z tolerancją 0,5blg to jest też -0,5blg :)

Ja bym trzymaj co najmniej 6 tygodni (w cieple), Ty oczywiście rób jak chcesz, to nie ja będę rozbrajał ewentualną skrzynkę grantów ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Chyba nie powinny zejść inaczej niż do 0blg z tolerancją, powiedzmy 0,5blg.

0blg z tolerancją 0,5blg to jest też -0,5blg :)

Ja bym trzymaj co najmniej 6 tygodni (w cieple), Ty oczywiście rób jak chcesz, to nie ja będę rozbrajał ewentualną skrzynkę grantów ;)

 

Z 2 blg może bym się obawiał granatów, ale z 0,5blg; 1blg; czy nawet 1,5blg, to myśle, że będzie co najwyżej przegazowane. No w najgorszym wypadku będę butelka po butelce odgazowywał piwo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1Blg to 5g cukru/butelka, Ty dodasz 2g i już jest wesoło.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cztery dni temu nastawiłem starter z Brettanomyces Bruxelensis w butelce, którą trzącham kilka razy dziennie. Piana na powierzchni jest coraz większa i teraz ma ok. 2cm grubości. Pytanie czy dalej trząchać czy dać im spokój? No i jak długo trzymać starter? Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×