Skocz do zawartości
Piter88

Stout S04 problem

Rekomendowane odpowiedzi

No więc piwowarstwo z kazda warka zaskakuje mnie coraz bardziej, ale do sedna. Stout owsiany 15blg na S04, zacierany na lenia, raczej w granicach temperatury na słodko, jest 2 tydzienna na burzliwej w temperaturze 18-20 stopni. Zszedl do 2blg. Aleee wlasnie dalej bulka.

 

Zlewac na cichą? Chetnie bym zmierzyl blg na przestrzeni kilku dni ale nie takiej mozliwosc. Trzymac jeszczce tydzien na burzliwej? Jakie sa wasze doswiadczenia z tym szczepem?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem nie musisz zlewać stouta na cichą. Poczekaj tydzień, jak nie zejdzie niżej to butelkuj.

Edytowane przez Sławek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na tych drożdrzach z 15 do 2 blg, przy zacieraniu na słodko ... z własnych doświadczeń - to mało możliwe. S04 tak nisko nie schodzą, przynajmniej mi.

Edytowane przez Billy the Kid

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aleee wlasnie dalej bulka.

 

To już było tyle razy wałkowane, że bulkanie nie jest wyznacznikiem fermentacji, wystarczy, że temperatura się podniosła i część gazu rozpuszczonego w piwie się wydzieliła, stąd bulkanie w rurce. Fizyki nie oszukasz :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×