Jump to content
zielczi

Najtdrudniejszy pierwszy krok

Recommended Posts

Witam wszystkich mam na imię Sebastian i będę piwowarem domowym!

Ale zanim dołączę do zacnego grona muszę rozwiać kilka wątpliwości.

Już prawie rok odkąd padłem "ofiarą" piwnej rewolucji, więc ten fakt należałoby uczcić własnoręcznie uwarzonym piwem.

Dostałem prawie jak w spadku część sprzętu, resztę dokupiłem jednak cały czas trapi mnie kwestia środka dezynfekującego.W paczce której otrzymałem jest jakiś niezidentyfikowany środek. Jest to biała substancja w postaci drobnych białych ziarenek w białej plastikowej tubie. Nie wiem co to jest i dlatego nie wiem w jakich proporcjach miałbym to rozrabiać, a drugim zmartwieniem jest fakt iż na pudłach fermentacyjno-filtrujacych jest logo browamatoru z rocznikiem 2002. Taki środek może się przeterminować?

Jako że postanowiłem zacząć z grubej rury, 1 warka będzie ze słodów. Padło na dry stouta jednak chcąc go dopieścić zamówiłem 50g chmielu citra. Proszę was o uwagi co do poniższej receptury:

pilzneński 3,5kg

monachijski jasny 1kg

jęczmień palony 0,35kg

czekoladowy 0,2kg

marynka 20g w 10' 

citra 20g w 50'

citra 30g chmielona na zimno

Kolejna kwestia, czy przy 30g na zimno konieczna będzie rajstopa?

Edited by zielczi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten środek to może być NaOH albo Oxi (albo jeszcze coś innego) i generalnie podaje się na tych środkach datę ważności. Czy i jak działają po tej dacie - nie wiem

Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten środek to może być NaOH albo Oxi (albo jeszcze coś innego) i generalnie podaje się na tych środkach datę ważności. Czy i jak działają po tej dacie - nie wiem

Środek jest bez jakichkolwiek etykiet czy wytłoczeń. Jest jakaś możliwość zidentyfikowania go np. przy rozrabianiu?

 

@up wiem że jest to trochę wychodzenie przed szereg jednak bardzo lubię aromat amerykańskich chmieli.

Edited by zielczi

Share this post


Link to post
Share on other sites

W mojej opinii wywal ten niezidentyfikowany biały granulat i kup coś do mycia oraz do dezynfekcji, środki drogie nie są a przynajmniej wiesz co to jest :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby nie odwlekać warzenia znak ktoś sklepy fizyczne w Warszawie gdzie mogę dostać takowe środki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Popieram przedmówcę - jak nie wiesz co to jest, to weź to wyrzuć.

 

O wychodzeniu przed szereg nie gadaj ;) wiesz co umiesz, czego chcesz i ile kasy możesz ewentualnie zmarnować, tak? Twój czas, twoje pieniądze, rób co lubisz. Peace :D ja na drugą warzyłem 22 Blg - ponoć za trudne... Nie żałuję!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby nie odwlekać warzenia znak ktoś sklepy fizyczne w Warszawie gdzie mogę dostać takowe środki?

A z ciekawości, możesz wrzucić zdjęcie środka dezynfekującego, jeśli to takie grubsze granulki to duża szansa, że to Na OH, mniejsze to np. nadwęglan sodu. Na OH powinno po dodaniu do wody dać charakterystyczny efekt akustyczny oraz podnieść temp.

Środki dezynfekujące możesz kupić m.in. w winohobby (nie jestem z Warszawy, ale akurat ten sklep znam bo kiedyś coś zamawiałem od nich).

Nadwęglan sodu - Oxi - dostaniesz między innymi w auchan lub sklepach chemicznych

NaOH dostaniesz prawie w każdym sklepie chemicznym

Piro - powinno być dostępne w wielu sklepach społemowskich oraz marketach budowlanych, gdzie są stoiska winiarskie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli Browamator i biała tuba to stawiam na Oxi, ale jeżeli nie ma pewności i do tego ma 13 lat to daj sobie z tym spokój :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę OXI mogę ci po prostu odpalić jeśli np wpadniesz w sobotę na Grochów. Ale... Mieszkam 10min od WinoHobby więc w sumie chyba nie ma po co. Jana Zamoyskiego 49, a jakbyś nie zdążył, pisz ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie syczy, nie rozpuszcza się w wodzie i nie podnosi temperatury=wyrzucam.

Dzięki, podjadę na Zamoyskiego.

@edit

Przeglądając WinoHobby znalazłem SPIRITFERM DISINFECTANT, ma ktoś jakieś doświadczenie z tym środkiem?

  Edited by zielczi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nie, ale jest to Chlorek didecylodimetyloamoniowy czyli odkażacz medyczny. Ergo, powinien być bezpieczny dla skóry. Ze specyfikacji wynika (o ile rozumiem),że powinien dostać 10min na kontakt z powierzchnią, płukać trzeba, i jedzie rozpuszczalnikiem. Piszę z komórki, wklejenie linka mnie przerasta, ale Google rulez ;)

 

Chyba miałem to pod inną marką, bo brzmi znajomo; jeśli to ta sama substancja, nie polecam. Ja bym brał coś podpisane "nie trzeba płukać". No ale fakt, zakażeń nie było, swoje robił.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Btw czym śrutowanie? Jakby co zapraszam, pomogę, bo młynki itp to masakra jest, próbowałem i nikomu nie życzę, a na walcach chwila i gotowe, a i filtracja lepiej idzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyjemne community :)  Zamówiłem już ześrutowane, także dzięki za pomoc. Ale doradźcie co z tym chmieleniem. Tak jak pisałem może być?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamieniłbym marynkę na coś amerykańskiego (taki kaprys mój), ale generalnie mi wygląda ok. Wrzuciłeś to w jakiś kalkulator? Ten co mam na komórce daje z tego ok 40 IBU, czyli w stylu, ale nie ręczę za niego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamiast monachijskiego dałbym jeszcze kilo pilzneńskiego i wyrzucił bym słód czekoladowy bo pół kilo palonych przy lekkim piwie to chyba przesada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasyp jest w porządku jeżeli takie słody masz. Możesz dodać ewentualnie paczkę płatków jęczmiennych błyskawicznych, które kupisz w większości sklepów spożywczych. Co do zakupu środków dezynfekujących to możesz spróbować na ulicy kołowej 46 albo w warchemie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasyp jest w porządku jeżeli takie słody masz. Możesz dodać ewentualnie paczkę płatków jęczmiennych błyskawicznych, które kupisz w większości sklepów spożywczych. Co do zakupu środków dezynfekujących to możesz spróbować na ulicy kołowej 46 albo w warchemie.

Jak takie płatki wpłyną na smak piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Są opisane na wiki w surowcach ;)

Generalnie przesuną ci styl z dry stout ku oatmeal stout. Ponoć kremowość i piana lepsze. Ja w sobotę dopiero pierwszy raz użyję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super! Podoba mi się ten pomysł. Używając błyskawicznych mogę pominąć kleikowanie? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak właśnie. Błyskawiczne są kleikowane w fabryce, więc można je sypać na dowolnym* etapie zacierania.

 

                                                                        

*No może nie tak kompletnie dowolnym, ale nie zaciemnią próby jodowej, kleikować nie trzeba, ja planuję sypnąć od razu ze słodem\, spotkałem się z opiniami że dopiero po białkowej.

Edited by Mołot

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

*No może nie tak kompletnie dowolnym, ale nie zaciemnią próby jodowej,

Sprawdź jeszcze raz.
Płatki zawierają skrobię, trzeba je zacierać!

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ja nie mówię, że nie. Mówię tylko, że ponoć można przed jaki po przerwie białkowej, i że próba jodowa wychodzi prawdziwa - bo np po słodzie palonym to na próbie jodowej nic nie widać. Już nie mówiąc że przede wszystkim odesłałem autora wątku do Wiki i tam jest więcej i precyzyjniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja "nie zaciemnia próby jodowej" zrozumiałem, jakby próba jodowa była negatywna na płatkach. Płatki muszą być dodane na przerwy scukrzające.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.