Jump to content
PiotrekU

Imperial Stout

Recommended Posts

W weekend zamierzam uwarzyć pierwszego Imperial stout, wcześniej chciałbym konsultować recepturę.

Co myślicie?

 

Zasyp

12,0 kg pilzneński

1,0 kg czekoladowy

1,0 kg karmelowy

0,6 kg jęczmień plony

0,4 kg barwiący

1,0 kg płatki owsiane

1,0 kg pszeniczny

 

Chmiele

60 gr Magnum 60'

60 gr Lubelski 30'

60 gr Lubelski 0'

100 gr kawy 0'

 

Zacieranie w 65 st C,

Refermentacja roztwór cukru i 100 gram kawy

Drożdże, gęstwa S0-4 lub US-05

 

Chciałbym uzyskać 32 litrów gęstości 22-24 BLG. Warkę podzielić na pół i do jednego fermentatora dorzucić 500 gr laktozy

 

Do tej pory używałem drożdży suchych, jak już wspomniałem mam gęstwę s04 i us05. Zastanawiam się czy warto kupić jakieś płynne Irish/London Ale? Czy różnica jest kolosalna? Bo sensorykiem nie jestem więc może ta gęstwa będzie ok.

A może dać sobie spokój z kawą? nie chciał bym za by piwo było za kwaśne, a nie mam dostępu do żadnych szlachetniejszych gatunków .

Co o tym myślicie?

Edited by PiotrekU

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gęstwa po S-04 będzie w porządku, piwo może być trochę kwaskowe od palonego (zasyp ok), nie wiem jaką masz wodę

i kiedy chcesz dodać palony. W związku z tym nie dawałbym kawy do gotowania, a jedynie podczas zlewania do butelek dodałbym ok 1/3 filiżanki espresso z ekspresu ciśnieniowego ok 10 ml/ butelka 0,5l (robiłem tak i nie ma żadnych kwaśnych posmaków w piwie a aromat bardzo przyjemny). Ewentualnie możesz dodać słód kawowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolega Jurand ma rację. Nie dodawaj kawy na koniec gotowania, a nawet przy wyłączonym palniki. Ostatnio zbierałem trochę informacji na temat kiedy i w jakiej postaci najlepiej dodać kawę do piwa. Okazało się , że najlepsze efekty daje cold brew coffee, czy jakoś tak :). Chodzi o to, że świeżo zmielona kawę zalewamy sterylna, wystudzona woda i tak trzymamy przez 24 h. Po tym czasie tak przygotowana kawę dolewamy przy butelkowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do samej kawy i cold brew, to tak: mielić grubo, a czas od 12h do 3 dni nawet. No i czystość! Tyle czasu trzymsna kawa może podłapać zapachy z powietrza, z drugiej strony zakręcać szczelnie nie można, bo CO2 musi mieć ujście. Polecałbym spróbować i pobawić ot tak, do picia ;) zanim wleje się to w piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jaki będzie efekt gdy taki napój po przefiltrowaniu zagotuję celem. czy w ogóle nastąpi "zaparzenie" tak jak przy ziarnach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby go odkazić? Ja wrzuciłem na cichą całe ziarna kawy przepłukane w wódce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widelec albo grabie. Po to nie gotujesz żeby nie utracić aromatów kawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z kawą dam sobie spokój, może dodam przy rozlewie do kilku butelek w ramach eksperymentu.

 

A jaki z tymi drożdżami, mam gęstwę z s04 i us05.

Warto kupić jakieś lepsze płynne? Czy może nie ma to sensu.

Edited by PiotrekU

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób na sucharkach. Przy płynnych byś musiał uwarzyć jeszcze warkę na gęstwę wcześniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.