Jump to content
Sign in to follow this  
Marcin KL

zapach grodziskiego przy fermentacji

Recommended Posts

Zrobiłem ostatnio ala grodziskie. Dwa kilo wedzonej pszenicy plus kilo pale ale i trochę płatków owsianych na pianę. Wyszło mi trochę ponad 20 litrów piwa 8 plato. Chmielilem lomikiem  na goryczkę i aromat (łącznie 50 gramów). Drożdże jakie dodałem to pure ale yeast z gozdawy. Wcześniej brzeczkę chłodną wlałem do nowego fermentora, który wcześniej zdezynfekowałem. Pierwsze trzy dni w 16 stopniach ładnie piana się trzymała i bulgała rurka. Ładnie pachniało chmielem.

Jednak teraz po ponad 7 dniach od zadania drożdży, cuchnie strasznie z rurki. Nie wiem czy to szambo, czy siarkowodór, zwłaszcza, że ani tego ani tego w 100% nie przypomina. Nie czuć też wędzonki. Czy to możliwe, że taki dziwny zapach ma związek z jakimś siarkowodorem, który łącząc się z wędzonką daje coś dziwnego? Jaki powinien być zapach?

 

Dodatkowo mam pytanie. Czy drożdże suche, można "przemrozić"? Kupiłem ostatnio S-05 jednak zapomniałem ich wyjąć z auta i zostały na noc w nim. Czy niska temperatura może im zaszkodzić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentujące piwo może pachnieć siarką, to powinno ulecieć z czasem.

Suche drożdże powinny przeżyć mrożenie. Producenci tego nie zalecają, ale gdzieś fermentis pisał, że sprawdzali i było ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie to chyba jest siarka... Bo w Swoszowicach w Krakowie podobnie "śmierdzi" a są tam jakieś złoża siarki i wody siarkowe... Ale to normalne, że pojawiły się dopiero jak burzliwa zaczęła ustawać? Tak jak mówie, podczas bardzo burzliwej (częste bulgi, bądź non stop) pachniało chmielem, natomiast po tygodniu fermentacji (jak już może bulgnie raz na 15 minut) zapach jest siarkowy... A z każdym dniem jakby mocniejszy... Zapach ten sam zejdzie? Jeśli zabutelkuje się takie piwo (zgodnie z instrukcja z browamatora od razu się butelkuje bez przelewania na cichacza) to związki siarki też znikną z czasem? Czy nie mając się gdzie ulotnić po prostu zostaną? Wolałbym nie otwierać za często fermentora... już jedno piwo wylądowało w kiblu po tym jak otworzyłem wiadro pod koniec burzliwej i i zamknąłem ponownie....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.