Skocz do zawartości
Marcin KL

zapach grodziskiego przy fermentacji

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem ostatnio ala grodziskie. Dwa kilo wedzonej pszenicy plus kilo pale ale i trochę płatków owsianych na pianę. Wyszło mi trochę ponad 20 litrów piwa 8 plato. Chmielilem lomikiem  na goryczkę i aromat (łącznie 50 gramów). Drożdże jakie dodałem to pure ale yeast z gozdawy. Wcześniej brzeczkę chłodną wlałem do nowego fermentora, który wcześniej zdezynfekowałem. Pierwsze trzy dni w 16 stopniach ładnie piana się trzymała i bulgała rurka. Ładnie pachniało chmielem.

Jednak teraz po ponad 7 dniach od zadania drożdży, cuchnie strasznie z rurki. Nie wiem czy to szambo, czy siarkowodór, zwłaszcza, że ani tego ani tego w 100% nie przypomina. Nie czuć też wędzonki. Czy to możliwe, że taki dziwny zapach ma związek z jakimś siarkowodorem, który łącząc się z wędzonką daje coś dziwnego? Jaki powinien być zapach?

 

Dodatkowo mam pytanie. Czy drożdże suche, można "przemrozić"? Kupiłem ostatnio S-05 jednak zapomniałem ich wyjąć z auta i zostały na noc w nim. Czy niska temperatura może im zaszkodzić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fermentujące piwo może pachnieć siarką, to powinno ulecieć z czasem.

Suche drożdże powinny przeżyć mrożenie. Producenci tego nie zalecają, ale gdzieś fermentis pisał, że sprawdzali i było ok.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No właśnie to chyba jest siarka... Bo w Swoszowicach w Krakowie podobnie "śmierdzi" a są tam jakieś złoża siarki i wody siarkowe... Ale to normalne, że pojawiły się dopiero jak burzliwa zaczęła ustawać? Tak jak mówie, podczas bardzo burzliwej (częste bulgi, bądź non stop) pachniało chmielem, natomiast po tygodniu fermentacji (jak już może bulgnie raz na 15 minut) zapach jest siarkowy... A z każdym dniem jakby mocniejszy... Zapach ten sam zejdzie? Jeśli zabutelkuje się takie piwo (zgodnie z instrukcja z browamatora od razu się butelkuje bez przelewania na cichacza) to związki siarki też znikną z czasem? Czy nie mając się gdzie ulotnić po prostu zostaną? Wolałbym nie otwierać za często fermentora... już jedno piwo wylądowało w kiblu po tym jak otworzyłem wiadro pod koniec burzliwej i i zamknąłem ponownie....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×