Jump to content
Sign in to follow this  
Marciu11

Test FTT a użyte drożdże

Recommended Posts

Witam.

Czy test FTT mogę od zera wykonać na drożdżach piekarniczych? 

Wczoraj zapomniałem odlać próbkę do PETa po chłodzeniu. Nie chciał bym "grzebać" pod deklem, a dziś utoczyłem jeszcze próbkę z chmielu więc materiał na test mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Różne szczepy mają różną głębokość odfermentowania, wynik testu może nie być dostatecznie miarodajny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"szybki test fermentacji (FFT - fast ferment test) polega na przefermentowaniu niewielkiej ilości brzeczki nastawnej w osobnym pojemniku. W praktyce odbieramy niewielką ilość brzeczki, wystarczająca do pomiaru areometrem (można użyć brzeczki odzyskanej z osadów) i wlewamy ją do pojemnika po starterze z resztką drożdży. Przykrywamy, i trzymamy w cieple potrząsając od czasu do czasu. Po trzech dniach mierzymy gęstość przefermentowanego piwa, i to jest maksymalny limit do którego może dojść nasze piwo. Znajomość tej wartości pozwala nam prawidłowo zdiagnozować ew. niedofermentowanie piwa. Jeżeli z jakichś przyczyn nie mamy drożdży do tego testu, możemy użyć zwykłych suchych drożdży piekarniczych w ilości ok. pół łyżeczki - dadzą wynik z błędem do +/-0.5Blg."

-z wiki, wiec mniej wiecej jakis obraz bdziesz mial

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehe ile odpowiedzi tyle zdań :)

Nic to, po prostu zamrożę tę próbkę i gdy będę pobierał już do pomiaru BLG to zmieszam z rozmrożoną próbką.

W cieple powinny sobie szybko poradzić.

 

A dla testu starczy mi i na test z piekarniczymi - ot dla porównania...

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak pobierzesz do blg to masz wystarczającą próbkę do fft - nie musisz nic mieszać.

tak samo przy przelewaniu na cichą. ja dopiero wtedy robię fft.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyszukiwarka zwracała mi tylko: "Brak wynikòw dla 'ftt drożdże piekarnicze'." Ale nie ważne...

 

W sumie w torebce po drożdżach, na dnie znalazłem kilka ziarenek drożdży w załamaniu - dosłownie kilka.

A co tam, wrzucę do próbki i zobaczę, czy to wystarczy dla startu - to tak kwestią tematu, który czytanym kilka dni temu, a w którym były proponowane dwie fiolki płynnych na zrobienie startera...

 

Po wrzuceniu ich do próbki - jakieś 100ml, od wczoraj wieczora do dziś pieni się aż miło i pyka intensywnie. Próbka przegotowana - butelka wysterylizowana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem na ile się podzieliły - nie mówiły mi ;)

Wiem tylko że dziś stojąca w cieple próbka zaszczepiona dosłownie kilkoma ziarenkami z dna torebki po drożdżach kończy prace. Piana opada i przestało "bulkać" :) Później zbadam BLG...

 

Choć ten podział wydaje mi się, że choć by nawet 3 razy tylko, to życie polega na "dzieci po dzieciach" więc rodzić x3, dzieci x3, wnuki x3 itd itd... Więc po jakimś czasie ta kolonia już nie będzie tylko razy 3... No chyba że przyjmie się że drożdże paczkują jedynie "bezpłodnymi dziećmi", co raczej wydaje mi się mało prawdopodobne :) To w tedy na jednym pokoleniu jest koniec...

 

Inaczej wszelakie gatunki by już dawno wyginęły. Ale nie o tym chciałem dyskutować, a jedynie przeprowadzić test FTT, który wydaje mi się zakończony sukcesem...

 

Co z resztą potwierdza mi wcześniejsze winne doświadczenia. Kiedyś do 5l próbki nastawu na wino owocowe, dodałem jakiś 10-20ml pracującego wcześniej wina. Po jakichś 12h pracowała ta próbka aż miło...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.