Skocz do zawartości
Marciu11

Test FTT a użyte drożdże

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy test FTT mogę od zera wykonać na drożdżach piekarniczych? 

Wczoraj zapomniałem odlać próbkę do PETa po chłodzeniu. Nie chciał bym "grzebać" pod deklem, a dziś utoczyłem jeszcze próbkę z chmielu więc materiał na test mam.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Różne szczepy mają różną głębokość odfermentowania, wynik testu może nie być dostatecznie miarodajny.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

"szybki test fermentacji (FFT - fast ferment test) polega na przefermentowaniu niewielkiej ilości brzeczki nastawnej w osobnym pojemniku. W praktyce odbieramy niewielką ilość brzeczki, wystarczająca do pomiaru areometrem (można użyć brzeczki odzyskanej z osadów) i wlewamy ją do pojemnika po starterze z resztką drożdży. Przykrywamy, i trzymamy w cieple potrząsając od czasu do czasu. Po trzech dniach mierzymy gęstość przefermentowanego piwa, i to jest maksymalny limit do którego może dojść nasze piwo. Znajomość tej wartości pozwala nam prawidłowo zdiagnozować ew. niedofermentowanie piwa. Jeżeli z jakichś przyczyn nie mamy drożdży do tego testu, możemy użyć zwykłych suchych drożdży piekarniczych w ilości ok. pół łyżeczki - dadzą wynik z błędem do +/-0.5Blg."

-z wiki, wiec mniej wiecej jakis obraz bdziesz mial

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Hehe ile odpowiedzi tyle zdań :)

Nic to, po prostu zamrożę tę próbkę i gdy będę pobierał już do pomiaru BLG to zmieszam z rozmrożoną próbką.

W cieple powinny sobie szybko poradzić.

 

A dla testu starczy mi i na test z piekarniczymi - ot dla porównania...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

jak pobierzesz do blg to masz wystarczającą próbkę do fft - nie musisz nic mieszać.

tak samo przy przelewaniu na cichą. ja dopiero wtedy robię fft.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wyszukiwarka zwracała mi tylko: "Brak wynikòw dla 'ftt drożdże piekarnicze'." Ale nie ważne...

 

W sumie w torebce po drożdżach, na dnie znalazłem kilka ziarenek drożdży w załamaniu - dosłownie kilka.

A co tam, wrzucę do próbki i zobaczę, czy to wystarczy dla startu - to tak kwestią tematu, który czytanym kilka dni temu, a w którym były proponowane dwie fiolki płynnych na zrobienie startera...

 

Po wrzuceniu ich do próbki - jakieś 100ml, od wczoraj wieczora do dziś pieni się aż miło i pyka intensywnie. Próbka przegotowana - butelka wysterylizowana.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem na ile się podzieliły - nie mówiły mi ;)

Wiem tylko że dziś stojąca w cieple próbka zaszczepiona dosłownie kilkoma ziarenkami z dna torebki po drożdżach kończy prace. Piana opada i przestało "bulkać" :) Później zbadam BLG...

 

Choć ten podział wydaje mi się, że choć by nawet 3 razy tylko, to życie polega na "dzieci po dzieciach" więc rodzić x3, dzieci x3, wnuki x3 itd itd... Więc po jakimś czasie ta kolonia już nie będzie tylko razy 3... No chyba że przyjmie się że drożdże paczkują jedynie "bezpłodnymi dziećmi", co raczej wydaje mi się mało prawdopodobne :) To w tedy na jednym pokoleniu jest koniec...

 

Inaczej wszelakie gatunki by już dawno wyginęły. Ale nie o tym chciałem dyskutować, a jedynie przeprowadzić test FTT, który wydaje mi się zakończony sukcesem...

 

Co z resztą potwierdza mi wcześniejsze winne doświadczenia. Kiedyś do 5l próbki nastawu na wino owocowe, dodałem jakiś 10-20ml pracującego wcześniej wina. Po jakichś 12h pracowała ta próbka aż miło...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×