Skocz do zawartości
dafi89

przechowywanie piwa

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Intryguje mnie jakie macie sposoby na przechowywanie butelek ze świeżym piwem. Piwnicy, balkonu, garażu niestety nie mam. Myślałem o torbach termicznych ale one nie trzymają temperatury tydzień dodatkowo potrzebują wkładu więc obawiam się, że butelki znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie lodu mogą różnic się od innych. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A strych masz? Jak tak to kup z wystawki jakąś witrynę chłodniczą i trzymaj tam.

Edytowane przez quhcik

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

jeśli GB pytał o kuchnię to chodziło mu o najzimniejszą część kuchni czyli....lodówkę

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

zrób sobie skrzynie ze styropianu. poszukaj wątków tu na forum lub zerknij w moja galerie browaru. mnie sama skrzynka wyszła 80zł ale nie oszczędzałem i jeszcze styropian mi został. kładąc ją dłuższym bokiem na dół zmieścisz ok 50 butelek 0,5l.

 

chłodzenie 2 butelkami 1,5l z lodem zbiło mi temp z 22o do 16o w 2 doby

 

EDIT: chłodzenie oczywiście z piwkiem w środku więc było z czego to ciepło odbierać. cena skrzynki to 60zł - policzyłem taśmę za 20zł która mi została prawie w całości.

Edytowane przez nike21

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

jeśli GB pytał o kuchnię to chodziło mu o najzimniejszą część kuchni czyli....lodówkę

Też, ale są zimne szafki, zakamarki itp.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Trzymam w temperaturze pokojowej. Na szczęście / nieszczęście kamienica, więc zawsze parę stopni niżej niż w normalnym bloku.

Nie ma się co oszukiwać, jak nie masz piwnicy, garażu, albo innego chłodnego pomieszczenia to utrzymanie tych 100 butelek w niskiej temperaturze to problem. Styropian spoko, ale na krótką metę - nie wyobrażam sobie wymieniania PETów 365 dni w roku.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja styropianu używam do fermentacji, daje radę. Butelki przechowuje w pokojowej, ale raczej nie stoją dłużej niż 2-3 miesiące.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja piwa trzymam w skrzynkach (jakby wybuchły + oszczędność miejsca + łatwość transportu) właśnie w kuchni, w temp. pokojowej. Najdłużej stało tak 3 miesiące, i się nic złego nie działo. Chłodzę jedynie przed piciem

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×