Skocz do zawartości
dafi89

przechowywanie piwa

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Intryguje mnie jakie macie sposoby na przechowywanie butelek ze świeżym piwem. Piwnicy, balkonu, garażu niestety nie mam. Myślałem o torbach termicznych ale one nie trzymają temperatury tydzień dodatkowo potrzebują wkładu więc obawiam się, że butelki znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie lodu mogą różnic się od innych. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No tak. Ale w kuchni jest temperatura wyższa niż w innych pomieszczeniach (często się tam gotuje kuchenka chodzi czyli generalnie jest cieplej)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A strych masz? Jak tak to kup z wystawki jakąś witrynę chłodniczą i trzymaj tam.

Edytowane przez quhcik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zrób sobie skrzynie ze styropianu. poszukaj wątków tu na forum lub zerknij w moja galerie browaru. mnie sama skrzynka wyszła 80zł ale nie oszczędzałem i jeszcze styropian mi został. kładąc ją dłuższym bokiem na dół zmieścisz ok 50 butelek 0,5l.

 

chłodzenie 2 butelkami 1,5l z lodem zbiło mi temp z 22o do 16o w 2 doby

 

EDIT: chłodzenie oczywiście z piwkiem w środku więc było z czego to ciepło odbierać. cena skrzynki to 60zł - policzyłem taśmę za 20zł która mi została prawie w całości.

Edytowane przez nike21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jeśli GB pytał o kuchnię to chodziło mu o najzimniejszą część kuchni czyli....lodówkę

Też, ale są zimne szafki, zakamarki itp.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trzymam w temperaturze pokojowej. Na szczęście / nieszczęście kamienica, więc zawsze parę stopni niżej niż w normalnym bloku.

Nie ma się co oszukiwać, jak nie masz piwnicy, garażu, albo innego chłodnego pomieszczenia to utrzymanie tych 100 butelek w niskiej temperaturze to problem. Styropian spoko, ale na krótką metę - nie wyobrażam sobie wymieniania PETów 365 dni w roku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja styropianu używam do fermentacji, daje radę. Butelki przechowuje w pokojowej, ale raczej nie stoją dłużej niż 2-3 miesiące.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja piwa trzymam w skrzynkach (jakby wybuchły + oszczędność miejsca + łatwość transportu) właśnie w kuchni, w temp. pokojowej. Najdłużej stało tak 3 miesiące, i się nic złego nie działo. Chłodzę jedynie przed piciem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jakbyś miał jakieś pytania to wal na priv -chętnie odpowiem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...