Jump to content
Sign in to follow this  
dafi89

przechowywanie piwa

Recommended Posts

Witajcie,

Intryguje mnie jakie macie sposoby na przechowywanie butelek ze świeżym piwem. Piwnicy, balkonu, garażu niestety nie mam. Myślałem o torbach termicznych ale one nie trzymają temperatury tydzień dodatkowo potrzebują wkładu więc obawiam się, że butelki znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie lodu mogą różnic się od innych. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak. Ale w kuchni jest temperatura wyższa niż w innych pomieszczeniach (często się tam gotuje kuchenka chodzi czyli generalnie jest cieplej)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A strych masz? Jak tak to kup z wystawki jakąś witrynę chłodniczą i trzymaj tam.

Edited by quhcik

Share this post


Link to post
Share on other sites

zrób sobie skrzynie ze styropianu. poszukaj wątków tu na forum lub zerknij w moja galerie browaru. mnie sama skrzynka wyszła 80zł ale nie oszczędzałem i jeszcze styropian mi został. kładąc ją dłuższym bokiem na dół zmieścisz ok 50 butelek 0,5l.

 

chłodzenie 2 butelkami 1,5l z lodem zbiło mi temp z 22o do 16o w 2 doby

 

EDIT: chłodzenie oczywiście z piwkiem w środku więc było z czego to ciepło odbierać. cena skrzynki to 60zł - policzyłem taśmę za 20zł która mi została prawie w całości.

Edited by nike21

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli GB pytał o kuchnię to chodziło mu o najzimniejszą część kuchni czyli....lodówkę

Też, ale są zimne szafki, zakamarki itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzymam w temperaturze pokojowej. Na szczęście / nieszczęście kamienica, więc zawsze parę stopni niżej niż w normalnym bloku.

Nie ma się co oszukiwać, jak nie masz piwnicy, garażu, albo innego chłodnego pomieszczenia to utrzymanie tych 100 butelek w niskiej temperaturze to problem. Styropian spoko, ale na krótką metę - nie wyobrażam sobie wymieniania PETów 365 dni w roku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja styropianu używam do fermentacji, daje radę. Butelki przechowuje w pokojowej, ale raczej nie stoją dłużej niż 2-3 miesiące.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja piwa trzymam w skrzynkach (jakby wybuchły + oszczędność miejsca + łatwość transportu) właśnie w kuchni, w temp. pokojowej. Najdłużej stało tak 3 miesiące, i się nic złego nie działo. Chłodzę jedynie przed piciem

Share this post


Link to post
Share on other sites

jakbyś miał jakieś pytania to wal na priv -chętnie odpowiem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.