Skocz do zawartości
Fifol

Weryfikacja przepisu- American Stout

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem na etapie tworzenia przepisu na American Stouta. Problem dla mnie stanowi zasyp, gdyż nigdy wcześniej nie warzyłem ciemnego piwa. Na chwilę obecną wygląda to tak:

 

5 kg Pale Ale

0,25 kg Carafa I

0,25 kg Czekoladowy Ciemny 1200 EBC

0,25 kg Palony jęczmień 1400 EBC

0,25 kg Carawheat Weyermann

 

Jak można się domyślić, ilość 0,25 kg jest uwarunkowana ofertą sklepu, chociaż nie widzę problemu aby dokupić więcej i gdzieś coś zostawić na przyszłość. Słód Carawheat ma tutaj podbudować pianę. Chciałbym aby stout był mocno czekoladowo-kawowo-palony. Niech to będzie porządne uderzenie, ale z drugiej strony nie chcę przesadzać jak na pierwszy raz. Zastanawiam się czy nie zwiększyć może palonego jęczmienia, obniżając ilość np czekoladowego. Co doradzacie?

 

Drugie pytanie dotyczy ekstraktu- jaki wpływ na ekstrakt będzie miał palony jęczmień? Jak rozumiem podczas zacierania wsypuje wszystko poza palonym jęczmieniem, a ten wsypuję na końcu na ostatnie 15 min. Jednak jest to składnik niesłodowany- podejrzewam że ilość uwolnionej i zhydrolizowanej skrobii będzie znacznie mniejsza. Pytanie jak to przeliczyć na faktyczny ekstrakt końcowy.

 

Nie wykonuję próby jodowej

Edytowane przez Fifol

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jak chcesz się przekonać co do obecności skrobi w palonym jęczmieniu to wrzuć troszkę do wody i zrób próbę jodową. Przepis jej ok, różne surowce palone dają różne posmaki, możesz użyć jednego dla porównania, albo wszystkich żeby mieć bardziej złożony aromat. Ekstrakt to nie tylko skrobia, jak są jakieś popioły wypłukiwane to też go zwiększają (a nie fermentują).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×