Jump to content
Sign in to follow this  
Fifol

Weryfikacja przepisu- American Stout

Recommended Posts

Witam, jestem na etapie tworzenia przepisu na American Stouta. Problem dla mnie stanowi zasyp, gdyż nigdy wcześniej nie warzyłem ciemnego piwa. Na chwilę obecną wygląda to tak:

 

5 kg Pale Ale

0,25 kg Carafa I

0,25 kg Czekoladowy Ciemny 1200 EBC

0,25 kg Palony jęczmień 1400 EBC

0,25 kg Carawheat Weyermann

 

Jak można się domyślić, ilość 0,25 kg jest uwarunkowana ofertą sklepu, chociaż nie widzę problemu aby dokupić więcej i gdzieś coś zostawić na przyszłość. Słód Carawheat ma tutaj podbudować pianę. Chciałbym aby stout był mocno czekoladowo-kawowo-palony. Niech to będzie porządne uderzenie, ale z drugiej strony nie chcę przesadzać jak na pierwszy raz. Zastanawiam się czy nie zwiększyć może palonego jęczmienia, obniżając ilość np czekoladowego. Co doradzacie?

 

Drugie pytanie dotyczy ekstraktu- jaki wpływ na ekstrakt będzie miał palony jęczmień? Jak rozumiem podczas zacierania wsypuje wszystko poza palonym jęczmieniem, a ten wsypuję na końcu na ostatnie 15 min. Jednak jest to składnik niesłodowany- podejrzewam że ilość uwolnionej i zhydrolizowanej skrobii będzie znacznie mniejsza. Pytanie jak to przeliczyć na faktyczny ekstrakt końcowy.

 

Nie wykonuję próby jodowej

Edited by Fifol

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz się przekonać co do obecności skrobi w palonym jęczmieniu to wrzuć troszkę do wody i zrób próbę jodową. Przepis jej ok, różne surowce palone dają różne posmaki, możesz użyć jednego dla porównania, albo wszystkich żeby mieć bardziej złożony aromat. Ekstrakt to nie tylko skrobia, jak są jakieś popioły wypłukiwane to też go zwiększają (a nie fermentują).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.