Skocz do zawartości
Wilkor

Browar piwny kombajn - degustacje

Rekomendowane odpowiedzi

Sweet stout


 


Piana - bujna, beżowa, średniopęcherzykowa


Wygląd  - czarny/brunatny, nieprzejrzysty


Nagazowanie - przegazowane, silny gushing


Zapach - głownie kawowy, całkiem intensywny


Smak  - wbrew nazwie to zdecydowanie coffee stout,a nie sweet stout, wytrawne, kawowe, kwaskowate, nieco typowej paloności, lekkie, pijalne, lekka tylko kontra słodowa


 


Byłbym niesłychanie zdziwiony gdyby przy produkcji nie użyto kawy. Natomiast nie ma tu spodziewanej pełni/aksamitności od laktozy.


 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Kawy nie było. Właśnie obawiałem się gushingu po takim czasie w depozycie. U mnie przy trzymanych w warunkach chłodniczych przy otwarciu piana się zbierała w szyjce.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Sprawdziłem przepis. Nie wiem jakim cudem przy 1kg laktozy piwo było tak wytrawne. Nawet moja dziewczyna powiedziała, że świetna kawa, tylko bez cukru. Tak mocno kawowego piwa i to bez użycia kawy dawno nie piłem. A z tym brakiem treściwości naprawdę nie mam pojęcia.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem jakim cudem przy 1kg laktozy piwo było tak wytrawne

a to laktoza jest słodka?

IMO, to, że jest cukrem nie stanowi, że jest słodka ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja nie piszę że spodziewałem się słodkiego, tylko pełnego, ze względu na podwyższoną zawartość ekstraktu niefermentowalnego.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×