Skocz do zawartości

Nienapowietrzona brzeczka.


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Na początku tylko się przywitam bo to mój pierwszy post:)
Uwarzyłem wczoraj pierwszą warkę piwa z zacieraniem, wszystko poszło świetnie, ale na końcu niestety zapomniałem napowietrzyć brzeczki.

Brzeczkę jedynie rozchlapałem wężykiem w fermentatorze i kilkukrotnie zamieszałem. Drożdże zadałem wczoraj o 23, dzisiaj o 8 rano piana miała centumetr wysokości. Teraz (17.00) ma piana 3 cm, jest gęsta i zbita. Nie zauważyłem prawie w ogóle gwałtownego wydzielania dwutlenku jak przy poprzednich moich warkach z brew-kitów- brak bulgotania, fermentor jest szczelny.

Pytanie jest takie. Zostawić to wszystko tak jak jest, czy spróbować teraz napowietrzyć brzeczkę mieszając ją?

Jeśli to pomoże: 18,5 litrów piwa, blg początkowe 14,7, drożdże US-05, termperatura to równe 20 stopni.

Będę wdzięczny za pomoc:)

Edytowane przez Muchomorek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cierpliwości! jak piana się zaczyna pojawiać to znaczy, że drożdże działają, ja przez cały czas napowietrzam tylko rozchlapując wężykiem tylko przy mocniejszych piwach dodatkowo przelewam kilka razy z fermentora do fermentora, i nigdy nie ma problemu z ruszeniem. Więc myślę, że wszystko będzie ok. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.