Skocz do zawartości

Automatyczne tworzenie posta z pliku .bsmx


cml

Rekomendowane odpowiedzi

oczywiście poprawimy zgodnie z sugestiami

prośba o podanie jakich parametrów oczekujecie w Waszych zapiskach - oraz na które zwracacie największą uwagę, a których jeszcze nie widać w treści posta

 

można też odwrócić kolejność tj wstawić najpierw treść bsmx a potem treść posta tak, żeby to bardziej przypominało zapiski

 

EDIT: jeśli znajdziecie jakieś błędy prośba o linkowanie albo podłączanie Waszych plików bsmx - wtedy szybciej dotrę do tych parametrów o których mowa

Edytowane przez cml
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie idealnie by było gdyby dało się to ułożyć w formie "Brew Step", tak jest najczytelniej. 

 

Poza tym fajna fukcjonalość, już kiedyś się nad tym zastanawiałem jak to obejść żeby dwa razy tego samego nie klepać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

można też odwrócić kolejność tj wstawić najpierw treść bsmx a potem treść posta tak, żeby to bardziej przypominało zapiski

 

Tak, tak będzie lepiej, będzie można zapisać edytowane rzeczy na końcu receptury,

 

 

 

prośba o podanie jakich parametrów oczekujecie w Waszych zapiskach - oraz na które zwracacie największą uwagę, a których jeszcze nie widać w treści posta

 

Choćby woda do wysładzania. 

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zauważyłem jeszcze jedną rzecz wymagającą poprawki. Chciałem dodać recepturę, gdzie podczas chmielenia sypie się porcje typu 4 czy 7 g. Tam gdzie miałem 4 g zaokrągliło mi do 0, natomiast powyżej 5 g - do 10 g. 

deadpony2.bsmx

019 Dead Pony Pale Ale Clone

American Pale Ale

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 10.2* (OG 1.0397)
  • Końcowe blg: 2.1* (FG 1.0078)
  • Alkohol objętościowo: 4.2%
  • Objętość: 27l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 3.9kg Pilzneński - Optima (3.5 EBC, 90.7%)
  2. 0.3kg Karmelowy 40-60 - Optima (60 EBC, 7%)
  3. 0.1kg Karmelowy 100-150 - Optima (130 EBC, 2.3%)
  4. 0g Citra 12AA (6.2IBU) granulat - Pierwsza brzeczka 60min
  5. 10g Simcoe 13AA (12.2IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 10g Simcoe 13AA (7.8IBU) granulat - Gotowanie 30min
  7. 10g Citra 12AA (5.7IBU) granulat - Gotowanie 30min
  8. 20g Mosaic (HBC 369) 12.3AA (4.3IBU) granulat - Gotowanie 10min
  9. 10g Citra 12AA (2.3IBU) granulat - Gotowanie 10min
  10. 10g Simcoe 13AA (2.1IBU) granulat - Gotowanie 10min
  11. 50g Citra 12AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  12. 50g Mosaic (HBC 369) 12.3AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  13. 20g Simcoe 13AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  14. 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut
  15. Gozdawa US West Coast USWC 2014-06-11

 

Zacieranie:

  1. Mash In (Infuzja 15min) 68°C 60min Dodano 13l wody 74°C
  2. Mash Out (Podgrzewanie 10min) 76°C 10min

 

Notatki:

Brzeczka przednia: 8,5 l, OG = 1,081 (19,2 °Blg)

Wysładzanie: 19 l wody w temperaturze 78 - 79 °C

 

Do gotowania: 27,5 l brzeczki, OG = 1,039 (9,72 °Blg)

 

Wydajność zacierania = 81,6%

 

Po gotowaniu otrzymałem ok. 23,5 l brzeczki OG = 1,045 (11,15 °Blg)

Schłodzone do temp. 19 °C, temperatura otoczenia również 19 °C.

Dolałem 3,5 litra wody aby uzyskać gęstość 9,76 °Blg

 

 


Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam nadzieję, że teraz wygląda to czytelniej

plugin jest narazie zorientowany na recepturę - nie na brewsteps

 

zawsze można pobrać bsmx wrzucić sobie do beersmitha i wygenerować brewsteps

 

w następnej kolejności przewiduję obsługę brewtarget - jeśli będzie zapotrzebowanie

oraz poprzednich wersji beersmitha tj 1.x - prośba o zgłaszanie zapotrzebowania w tym wątku

 

@Mariusz_CH na tym etapie plugin nie obsługuje wiadomości prywatnych

Edytowane przez cml
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A da radę przy parametrach wstawić też rzeczywistą wydajność oprócz zakładanej? Do tego widzę że coś nie tak z początkowym Blg (za wysokie). Czy to może wina przeliczania ze skali SG? W ogóle chyba byłoby lepiej, gdyby parametry pokazywało zakładane, bo znów - celuję w tym przypadku w wyższe Blg i mniej alkoholu. Fajnie rozwiązane z tą objętością, jeszcze lepiej z zacieraniem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • elroy odpiął/ęła ten temat

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.