Jump to content

Automatyczne tworzenie posta z pliku .bsmx


cml
 Share

Recommended Posts

oczywiście poprawimy zgodnie z sugestiami

prośba o podanie jakich parametrów oczekujecie w Waszych zapiskach - oraz na które zwracacie największą uwagę, a których jeszcze nie widać w treści posta

 

można też odwrócić kolejność tj wstawić najpierw treść bsmx a potem treść posta tak, żeby to bardziej przypominało zapiski

 

EDIT: jeśli znajdziecie jakieś błędy prośba o linkowanie albo podłączanie Waszych plików bsmx - wtedy szybciej dotrę do tych parametrów o których mowa

Edited by cml
Link to comment
Share on other sites

W sumie idealnie by było gdyby dało się to ułożyć w formie "Brew Step", tak jest najczytelniej. 

 

Poza tym fajna fukcjonalość, już kiedyś się nad tym zastanawiałem jak to obejść żeby dwa razy tego samego nie klepać.

Link to comment
Share on other sites

można też odwrócić kolejność tj wstawić najpierw treść bsmx a potem treść posta tak, żeby to bardziej przypominało zapiski

 

Tak, tak będzie lepiej, będzie można zapisać edytowane rzeczy na końcu receptury,

 

 

 

prośba o podanie jakich parametrów oczekujecie w Waszych zapiskach - oraz na które zwracacie największą uwagę, a których jeszcze nie widać w treści posta

 

Choćby woda do wysładzania. 

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

Wczoraj zauważyłem jeszcze jedną rzecz wymagającą poprawki. Chciałem dodać recepturę, gdzie podczas chmielenia sypie się porcje typu 4 czy 7 g. Tam gdzie miałem 4 g zaokrągliło mi do 0, natomiast powyżej 5 g - do 10 g. 

deadpony2.bsmx

019 Dead Pony Pale Ale Clone

American Pale Ale

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 10.2* (OG 1.0397)
  • Końcowe blg: 2.1* (FG 1.0078)
  • Alkohol objętościowo: 4.2%
  • Objętość: 27l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 3.9kg Pilzneński - Optima (3.5 EBC, 90.7%)
  2. 0.3kg Karmelowy 40-60 - Optima (60 EBC, 7%)
  3. 0.1kg Karmelowy 100-150 - Optima (130 EBC, 2.3%)
  4. 0g Citra 12AA (6.2IBU) granulat - Pierwsza brzeczka 60min
  5. 10g Simcoe 13AA (12.2IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 10g Simcoe 13AA (7.8IBU) granulat - Gotowanie 30min
  7. 10g Citra 12AA (5.7IBU) granulat - Gotowanie 30min
  8. 20g Mosaic (HBC 369) 12.3AA (4.3IBU) granulat - Gotowanie 10min
  9. 10g Citra 12AA (2.3IBU) granulat - Gotowanie 10min
  10. 10g Simcoe 13AA (2.1IBU) granulat - Gotowanie 10min
  11. 50g Citra 12AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  12. 50g Mosaic (HBC 369) 12.3AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  13. 20g Simcoe 13AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  14. 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut
  15. Gozdawa US West Coast USWC 2014-06-11

 

Zacieranie:

  1. Mash In (Infuzja 15min) 68°C 60min Dodano 13l wody 73°C
  2. Mash Out (Podgrzewanie 10min) 76°C 10min

 

Notatki:

Brzeczka przednia: 8,5 l, OG = 1,081 (19,2 °Blg)

Wysładzanie: 19 l wody w temperaturze 78 - 79 °C

 

Do gotowania: 27,5 l brzeczki, OG = 1,039 (9,72 °Blg)

 

Wydajność zacierania = 81,6%

 

Po gotowaniu otrzymałem ok. 23,5 l brzeczki OG = 1,045 (11,15 °Blg)

Schłodzone do temp. 19 °C, temperatura otoczenia również 19 °C.

Dolałem 3,5 litra wody aby uzyskać gęstość 9,76 °Blg

 

 


Edited by szejk
Link to comment
Share on other sites

mam nadzieję, że teraz wygląda to czytelniej

plugin jest narazie zorientowany na recepturę - nie na brewsteps

 

zawsze można pobrać bsmx wrzucić sobie do beersmitha i wygenerować brewsteps

 

w następnej kolejności przewiduję obsługę brewtarget - jeśli będzie zapotrzebowanie

oraz poprzednich wersji beersmitha tj 1.x - prośba o zgłaszanie zapotrzebowania w tym wątku

 

@Mariusz_CH na tym etapie plugin nie obsługuje wiadomości prywatnych

Edited by cml
Link to comment
Share on other sites

A da radę przy parametrach wstawić też rzeczywistą wydajność oprócz zakładanej? Do tego widzę że coś nie tak z początkowym Blg (za wysokie). Czy to może wina przeliczania ze skali SG? W ogóle chyba byłoby lepiej, gdyby parametry pokazywało zakładane, bo znów - celuję w tym przypadku w wyższe Blg i mniej alkoholu. Fajnie rozwiązane z tą objętością, jeszcze lepiej z zacieraniem :)

Link to comment
Share on other sites

  • elroy unpinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.