Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

Tania woda z marketów - analiza.

Recommended Posts

Czy ktoś byłby taki uprzejmy i zamieścił informacje z etykiet z wód z marketów?

 

 

dori

edit - przeniosłam ze Wsparcia Piwowarskiego do działu Surowce

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tania woda Tesco

Ujęcie - Ślęża S3

 

kationy mg/l

Wapniowy Ca 2+ 41,00

Magnezowy Mg 2+ 27,00

Sodowy Na + 4,00

Potasowy K+ 0,88

 

Aniony mg/l

Wodorowęglanowy HCO3 217,00

Siarczanowy SO4 2- 28,00

Chlorkowy Cl- 8,00

Fluorkowy - F- 0,18

 

Ogólna zawartość rozpuszczonych składników 344,96 ml/l; pH 8

Woda została poddana procesowi odżelaziania i filtracji.

 

(Czy o takie coś chodziło?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbuje zgłębić temat wody do warzenia piwa. I nie jest to łatwy temat.

Parametry tej wody (Tesco) nie są idealne. Bo kalkulatory mówią, że nie da się bezpośrednio z niej uzyskać idealnej wody. By uzyskać wodę na przykład do Burton Ale wymagane jest jej gotowanie, studzenie, dekantacja i dopiero wtedy dodawanie soli by uzyskać mniej więcej to co chcemy uzyskać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Woda Żywiec (tania nie jest, ale umieszczam dla porównania):

 

anion wodorowęglanowy - 136,24mg/dm3

anion fluorkowy - 0,07mg/dm3

kation magnezowy - 5,52mg/dm3

kation wapniowy - 42,62mg/dm3

kation sodowy - 9,73mg/dm3

 

Suma składników mineralnych - 232mg/dm3

 

Ujęcie Pilsko w Jeleśni k/Żywca

Share this post


Link to post
Share on other sites
Woda Żywiec (tania nie jest, ale umieszczam dla porównania):

 

anion wodorowęglanowy - 136,24mg/dm3

anion fluorkowy - 0,07mg/dm3

kation magnezowy - 5,52mg/dm3

kation wapniowy - 42,62mg/dm3

kation sodowy - 9,73mg/dm3

 

Suma składników mineralnych - 232mg/dm3

 

Ujęcie Pilsko w Jeleśni k/Żywca

Mało :) Do naszych potrzeb trzeba byłoby wiedzieć jeszcze coś o SO4 i Cl

 

EDIT:

Liczę na to, że sprzedają gdzieś wodę, która idealnie nadaje się pod nasze potrzeby (jeśli ktoś ma taką potrzebę w bawienie się w skład wody)

Share this post


Link to post
Share on other sites

san terra kaufland 1.5l

anion wodorowęglanowy - 170,80mg/dm3

anion fluorkowy - 0,13mg/dm3

anion siarczanowy - 24,80mg/dm3

anion chlorkowy - 5,30mg/dm3

kation magnezowy - 6,38mg/dm3

kation wapniowy - 56,61mg/dm3

kation sodowy - 2,50mg/dm3

kation potasowy - 0,50mg/dm3

suma składników 286,91 mg/l

Edited by szamankfc

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jakie parametry chcesz osiągnąć?

Na przykład Burton (dla Burton Ale)

Ca 270

Mg 62

Na 30

 

SO4 638

Cl 36

HCO3 141

 

Albo London (dla portera/mild`a)

Ca 90

Mg 4

Na 24

 

SO4 58

Cl 18

HCO3 123

 

Idealna woda byłaby bardzo miękka

Przykład mojej kranówki

Ca 2.4

CaCO3 6.4

Mg <1

Na 3.8

 

SO4 3.9

Cl 6.5

CO3 wyliczone 3.8

 

Czyli na takiej wodzie bez większego problemu można stworzyć co się nam żywnie podoba.

Share this post


Link to post
Share on other sites
san terra kaufland 1.5l

anion wodorowęglanowy - 170,80mg/dm3

anion fluorkowy - 0,13mg/dm3

anion siarczanowy - 24,80mg/dm3

anion chlorkowy - 5,30mg/dm3

kation magnezowy - 6,38mg/dm3

kation wapniowy - 56,61mg/dm3

kation sodowy - 2,50mg/dm3

kation potasowy - 0,50mg/dm3

suma składników 286,91 mg/l

Ta woda póki co jest najlepsza :) Według zabawy kalkulatorem wyszło, że należy ją gotować przez 30 minut, schłodzić zdekantować, następnie by uzyskać takie parametry

Ca 133

Mg 20

Na 30

 

CO3 20

SO4 - 366

Cl - 46

 

należy wsypać do słodu

5,16g gipsu piwowarskiego

siarczanu magnezu 1,4g

i soli kuchennej 0,7g

na każde 10 litrów wody.

 

Natomiast do portera czy stouta ta woda by chyba uszła bez gotowania :)

Czy ktoś wie coś więcej na ten temat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja by polecał zakup taniego zestawu RO - kosztuje ok. 130 zł.

35 litrów mineralnej będzie kosztować 20-30 zł, po kilku warkach się zwróci.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja by polecał zakup taniego zestawu RO - kosztuje ok. 130 zł.

35 litrów mineralnej będzie kosztować 20-30 zł, po kilku warkach się zwróci.

A jaka mniej więcej woda wychodzi z takiego filtra?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja by polecał zakup taniego zestawu RO - kosztuje ok. 130 zł.

35 litrów mineralnej będzie kosztować 20-30 zł' date=' po kilku warkach się zwróci.[/quote']

A jaka mniej więcej woda wychodzi z takiego filtra?

Teoretycznie jak destylowana.

 

Ale jkocurek pisał, że te domowe RO przepuszczają chlorki i sód. Zatem zakładam, że usuwa tylko siarczany, wapń i magnez i dwuwęglany, ale dalej nie wiem na 100% co mam w garze :)

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już od jakiegoś czasu miałem to wrzucić na forum, ale nie mogę się zebrać, żeby pójść do Carrfoura i sprawdzić tamtą wodę, a dwa, że forum od jakiegoś czasu działa na mnie demotywująco. Wodę z Netto wykluczyłem w przedbiegach ponieważ HCO3 ma powyżej 500.

 

z Real TIP Auchan Tesco Biedronka

Ca2+ 49,10 82,00 69,14 60,12

Mg2+ 5,47 14,60 12,76 13,37

Na+ 2,50 6,87 5 5

K+ 1,19 ? 0,75 0,75

 

HCO3 167,40 274,50 170,80 134,20

Cl 3,89 13,90 14,90 18,00

SO42- 11,73 30,00 70,16 69,54

F 0,10 ? 0,14 0,14

 

W stonce woda ostatnio była pakowana w folię po 2 sztuki, a pod folią mokro, więc należy mieć na uwadze, że pewnie zakrętka była nieszczelna (sterylność). Dodatkowo w stonce nie można płacić kartą :).

W Lidlu byłem raz, ale na palecie była już spodnia warstwa, wyglądająca jakby się po niej autobus przejechał. Wyszedłem z raną na odczuciu estetyki i bez wody.

Nie potrafię zrobić prostych kolumn. Jak wklejam to są prosto, a jak zatwierdzę to jw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na stonkowej warzę stale i nie widzę powodów do zmartwień. Może nie gustuję w tak specyficznych gatunkach piw jak koledzy, ale przecież cyt.: "browar to nie apteka". Poza tym nie wierzę za bardzo w te charakterystyki znajdujące się na butlach. Ludzie się zmieniają, woda się zmienia a wszyscy wykorzystują do badań jeden i ten sam "szimel"!!!

Edited by szymin72

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja na stonkowej warzę stale i nie widzę powodów do zmartwień. Może nie gustuję w tak specyficznych gatunkach piw jak koledzy, ale przecież cyt.: "browar to nie apteka".

Kranówka rulez!

 

Poza tym nie wierzę za bardzo w te charakterystyki znajdujące się na butlach. Ludzie się zmieniają, woda się zmienia a wszyscy wykorzystują do badań jeden i ten sam "szimel"!!!

To jest niestety prawda. Ja bym aż tak bardzo się nie przywiązywał do tego co podają na etykiecie. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No chodzi w kilka wyjątkowych styli piwa. Woda nie musi być idealna. Ale jakby była podobna byłoby już nieźle. Szczerze mówiąc liczyłem na to ze woda marketowa bedzie bardzo miękka. A tu widze ze wode trzeba przynajmniej gotować, studzić i dekantowac by moc cos rozsądnego uzyskać.

A liczyłem na to ze da sie napisać instrukcje typu weź x litrów wody y dorzuc do słodu gips, sól i troche suszone oczy krokodyla i mamy magiczną wode :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teoretycznie można jeszce kupić wode demineralizowaną i dodać te magiczne składniki. Jednak na pewno lepiej kupić RO. Nie ma skuteczniejszej i tańszej metody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

co do kranowy to u mnie kiszka ponad 30° niemieckich masakra jakaś ale jak dobrze pójdzie to w przeciągu pół roku osmozę zakupie:D

pretekst będzie taki że ta woda lepsza od mineralki i najlepsza dla nerek noworodka :D

Edited by szamankfc

Share this post


Link to post
Share on other sites
co do kranowy to u mnie kiszka ponad 30° niemieckich masakra

Twoja woda jest tak twarda że trzeba ją rąbać aby uwarzyć piwo ;)

nie nabijaj się bo ja sam nie wiem czy napierdzielać młodzież workami z wodą czy cegłami :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze można do częściowej demineralizacji użyć kationitu i anionitu. Na pewno znacząco zmiękczą wode bez gotowania a użycie większej ilości może całkowicie zdemineralizować wode.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zawsze można do częściowej demineralizacji użyć kationitu i anionitu. Na pewno znacząco zmiękczą wode bez gotowania a użycie większej ilości może całkowicie zdemineralizować wode.

użycie kationitu i anionitu ale jakiego ?

 

w wersji sodowej i chlorkowej jedynie zmiękczy wodę \

natomiast zastosowanie kationitu kwaśnego oraz anionitu obsadzonego OH- wodę zdemineralizuje.

 

Kolego cieplyl precyzyjnie się wypowiadaj bo ludzi pomotasz :D

 

czy skład wody naprawdę tak znacząco wpływa na jakość piwa ?

 

Me informacje w tym temacie są bardzo ubogie, prosiłbym o jakiegoś linaka .

 

Jeżeli woda wpływa na smak piwa w ok. 10 % to skłonny jestem zbudować niewielki filtr do tego celu. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie liczyłem na zbytnie zainteresowanie tematem dlatego tak tylko wspomniałem. Oczywiście masz racje :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.