Jump to content
x-pac

70h i brak fermantacji, o co chodzi ?

Recommended Posts

Witam,

 

mój przypadek wygląda tak:

w sobotę nastawiłem piwo z brewkita dodałem 1kg cukru kandyzowanego, blg było na pozimie 11 stopni, drożdze dodałem w temp 26 szczelnie zamknąłem i po jakiś 12 godzinach w rurce zaczeło bulgać, była lekka piana.

Dzisiaj mierzyłem blg i dalej jest 11, nie ma wogóle piany, w rurce bulga czyli co2 uchodzi coś się dzieje, ale fermentacji nie ma nie wiem dlaczego.

Czy jeszcze trochę poczekać czy już załatwiać drożdze do refermentacji i gdzie je dostać ?

Co oznacza ulatnianie co2 czy to robota drozdzy ?

 

To moja 2 warka, wiec troche sie zaczynam o nią martwic :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

1kg cukru kandyzowanego ? po co ? nie szkoda ci kasy?

coś chyba źle robisz ,sprawdź tak jak pisał jacer czy w wodzie o temperaturze 20 C pokazuje 0

jak bulka to coś się dzieje,nic nie rób na razie  

 

teraz to już późno trochę 

Edited by Gawon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślałem że będzie lepsze niż że zwykłym cukrem, jak będę w domu to sprawdze ten cukromierz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdziłem cukromierz w wodzie o 20 stopniach pokazywał 0, czyli dobry.

Czyli narazie nic nie robić, czekać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli zrobiłeś dwa pomiary, jeden na początku drugi teraz i brak zmian w blg cały czas jest na poziomie 11? No to powiem ci, że załatwiaj nowe drożdże bo te chyba nie ruszą jak 72h minęły, a nie ma zmiany w ekstrakcie. Pal sześć już skład tego piwa, bulkanie też bo to może być od zmiany ciśnienia i temperatury... Nie ma osadu po pianie drożdżowej na bokach fermentora? Bo tak z opisu na pierwszy rzut oka wygląda, że drożdżaki ci padły. Drożdże zestawowe z Brewkita?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W brewkitach, często zdarzają się drożdże o słabej kondycji, więc jak kolega wcześniej pisał nowa paczka drożdży i to możliwie szybko.

To bulganie na początku to pewno z napowietrzenia brzeczki przy przelewaniu z gara do fermentatora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak 11 na początki i 11 teraz.

Nie widać osadu po pianie.

Tak drożdże z zestawu z brewkita.

Gdzie teraz kupić takie drożdze? jak się nazywają?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gozdawa pszeniczne.

Napisałem do homebeer.pl odnosnie drożdzy mają sklep w moim miescie w lublinie wiec może uda mi się u nich kupic dobre drozdz piwne od reki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

WB-06

Tego raczej w tym wypadku nie bierz - w połączeniu z taką ilością cukru możesz mieć baaardzo wytrawne piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postanowiłem się uzbroić w cierpliwość i nie dodawałem drugich drożdży dzisiaj zmierzyłem poziom cukru i wyszło 6 blg czyli spadł o 5 stopni. W rurce bulczy co jakieś 40s, ale piany nie ma w ogóle widać tylko jak bąbelki wydostają się na powierzchnie. Czy to możliwe, że cała fermentacja odbędzie się bez większej piany?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jakiej temperaturze obecnie fermentujesz? Warto ją zwiększać im bliżej końca fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj... dużo. Dużo za dużo... już może być po burzliwej, ale daj piwu jeszcze czasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Następną warke chyba wstawię do piwnicy, tam jest 18 stopni tylko czy przy takiej temp. ruszy mi fermentacji ? Czy może lepiej zaczekać aż zacznie fermentować i potem do piwnicy ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.