Skocz do zawartości
x-pac

70h i brak fermantacji, o co chodzi ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

mój przypadek wygląda tak:

w sobotę nastawiłem piwo z brewkita dodałem 1kg cukru kandyzowanego, blg było na pozimie 11 stopni, drożdze dodałem w temp 26 szczelnie zamknąłem i po jakiś 12 godzinach w rurce zaczeło bulgać, była lekka piana.

Dzisiaj mierzyłem blg i dalej jest 11, nie ma wogóle piany, w rurce bulga czyli co2 uchodzi coś się dzieje, ale fermentacji nie ma nie wiem dlaczego.

Czy jeszcze trochę poczekać czy już załatwiać drożdze do refermentacji i gdzie je dostać ?

Co oznacza ulatnianie co2 czy to robota drozdzy ?

 

To moja 2 warka, wiec troche sie zaczynam o nią martwic :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Za wysoka temp. fermentacji. Sprawdź cukromierz i zrób pomiar w temp. 20stC.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

1kg cukru kandyzowanego ? po co ? nie szkoda ci kasy?

coś chyba źle robisz ,sprawdź tak jak pisał jacer czy w wodzie o temperaturze 20 C pokazuje 0

jak bulka to coś się dzieje,nic nie rób na razie  

 

teraz to już późno trochę 

Edytowane przez Gawon

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Czyli zrobiłeś dwa pomiary, jeden na początku drugi teraz i brak zmian w blg cały czas jest na poziomie 11? No to powiem ci, że załatwiaj nowe drożdże bo te chyba nie ruszą jak 72h minęły, a nie ma zmiany w ekstrakcie. Pal sześć już skład tego piwa, bulkanie też bo to może być od zmiany ciśnienia i temperatury... Nie ma osadu po pianie drożdżowej na bokach fermentora? Bo tak z opisu na pierwszy rzut oka wygląda, że drożdżaki ci padły. Drożdże zestawowe z Brewkita?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W brewkitach, często zdarzają się drożdże o słabej kondycji, więc jak kolega wcześniej pisał nowa paczka drożdży i to możliwie szybko.

To bulganie na początku to pewno z napowietrzenia brzeczki przy przelewaniu z gara do fermentatora.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Tak 11 na początki i 11 teraz.

Nie widać osadu po pianie.

Tak drożdże z zestawu z brewkita.

Gdzie teraz kupić takie drożdze? jak się nazywają?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Gozdawa pszeniczne.

Napisałem do homebeer.pl odnosnie drożdzy mają sklep w moim miescie w lublinie wiec może uda mi się u nich kupic dobre drozdz piwne od reki.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

WB-06

Tego raczej w tym wypadku nie bierz - w połączeniu z taką ilością cukru możesz mieć baaardzo wytrawne piwo.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Postanowiłem się uzbroić w cierpliwość i nie dodawałem drugich drożdży dzisiaj zmierzyłem poziom cukru i wyszło 6 blg czyli spadł o 5 stopni. W rurce bulczy co jakieś 40s, ale piany nie ma w ogóle widać tylko jak bąbelki wydostają się na powierzchnie. Czy to możliwe, że cała fermentacja odbędzie się bez większej piany?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W jakiej temperaturze obecnie fermentujesz? Warto ją zwiększać im bliżej końca fermentacji.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Oj... dużo. Dużo za dużo... już może być po burzliwej, ale daj piwu jeszcze czasu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Następną warke chyba wstawię do piwnicy, tam jest 18 stopni tylko czy przy takiej temp. ruszy mi fermentacji ? Czy może lepiej zaczekać aż zacznie fermentować i potem do piwnicy ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×