enty 0 Zgłoś Napisano 9 Marzec 2015 Przy okazji, że jest to mój pierwszy post na forum witam serdecznie wszystkich piwoszy Niedawno zainteresowałem się piwowarstwem i zdecydowałem się uwarzyć swoją pierwszą warkę. Na początku największym problemem jest sprzęt i między innymi odpowiedniej wielkości garnek do zacierania, ale byłem pewien, że w domu u rodziców leży gdzieś przyzwoity 30-litrowy garnek, co niejako ułatwiało sprawę. Okazało się, że 30-litrowego nie ma, za to jest stary nie pierwszej młodości 60-litrowy gar (na zdjęciu) oraz 20-litrowy nówka sztuka. Czy ten gar jest już do odstawki, czy da się go jakoś wyratować? Być może to głupie pytanie, patrząc na jego zdjęcie i stan, ale wolę się poradzić. Wydaje mi się, że 20 litrów nie będzie wystarczające dla 20-litrowej warki (mam rację?), a kupno nowego garnka niestety odpada. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kilus 6 Zgłoś Napisano 9 Marzec 2015 Jeżeli to co widzę to rdza/odpryski, to daruj sobie z tym ze zdjęcia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nike21 35 Zgłoś Napisano 10 Marzec 2015 (edytowane) garnek złom, 30L nowa emalia to jakieś 100zł http://allegro.pl/garnek-emaliowany-elo-pol-babuni-wysoki-30-l-i5136438147.html Edytowane 10 Marzec 2015 przez nike21 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GB... 157 1 Browary Zgłoś Napisano 10 Marzec 2015 Enty, zerknij http://www.piwo.org/topic/10465-brasserie-lodzermensch/page-11?do=findComment&comment=338573 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mamdobreklapki 6 Zgłoś Napisano 10 Marzec 2015 Garnek to podstawa. Ten się do niczego nie nadaje. Jeśli zaczynasz to będzie za duży. Szybciej wypijesz 40 butelek słabego piwa niż 100 ;p Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dr2 543 Zgłoś Napisano 10 Marzec 2015 E tam, "raciborski" piwa będą perfekcyjne wychodzić A tak serio to za dużo tych odprysków, choć jeśli gar zbędny to można próbować to pobielić np. cyną. (w celu cięcia kosztów i rozwijania kolejnego hobby ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enty 0 Zgłoś Napisano 10 Marzec 2015 (edytowane) Ech, no cóż, myślałem, że w tych czasach można zdziałać jakieś cuda i wyratować garnek W takim razie na ten moment będę musiał sobie odpuścić aż nie dostanę zastrzyku gotówki, żeby sobie sprawić odpowiedni garnek. Zastanowię się jeszcze i może uwarzę jakąś małą warkę na początek. Dzięki za odpowiedzi! Edytowane 10 Marzec 2015 przez enty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nike21 35 Zgłoś Napisano 10 Marzec 2015 w tym garze 20L możesz coś uwarzyć na początek. 10-15L np i zobaczysz czy temat warzenia jest dla Ciebie. jak złapiesz bagcyla to kupisz porządny gar i resztę sprzętu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelH 114 1 Browary Zgłoś Napisano 10 Marzec 2015 Ech, no cóż, myślałem, że w tych czasach można zdziałać jakieś cuda i wyratować garnek W takim razie na ten moment będę musiał sobie odpuścić aż nie dostanę zastrzyku gotówki, żeby sobie sprawić odpowiedni garnek. Zastanowię się jeszcze i może uwarzę jakąś małą warkę na początek. Dzięki za odpowiedzi! A skąd jesteś? Może w okolicy jest jakiś domowy piwowar, który z sentymentem zerka na swoją pierwszą emaliowaną kadź zacierno-filtracyjno-warzelną A która obecnie nie jest mu do niczego potrzebna bo przesiadł się na super gar z nierdzewki Gdybyś był z okolic Katowic to mógłbym Ci użyć swojego gara 40 litrowego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enty 0 Zgłoś Napisano 10 Marzec 2015 Ech, no cóż, myślałem, że w tych czasach można zdziałać jakieś cuda i wyratować garnek W takim razie na ten moment będę musiał sobie odpuścić aż nie dostanę zastrzyku gotówki, żeby sobie sprawić odpowiedni garnek. Zastanowię się jeszcze i może uwarzę jakąś małą warkę na początek. Dzięki za odpowiedzi! A skąd jesteś? Może w okolicy jest jakiś domowy piwowar, który z sentymentem zerka na swoją pierwszą emaliowaną kadź zacierno-filtracyjno-warzelną A która obecnie nie jest mu do niczego potrzebna bo przesiadł się na super gar z nierdzewki Gdybyś był z okolic Katowic to mógłbym Ci użyć swojego gara 40 litrowego. No niestety, Warszawa. Ale bardzo miło z Twojej strony, dzięki za życzliwość! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelH 114 1 Browary Zgłoś Napisano 10 Marzec 2015 No niestety, Warszawa. No to nie wiem czy możesz liczyć na życzliwych w Warszawie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach