Skocz do zawartości

Browar Z_bycha


Z_bychu

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #101 - IRA (05.02.12r)

 

Składniki:

- monachijski II 2 kg

- monachijski I 1 kg

- pilzneński 2 kg

- Crystal 150 0,44 kg

- melanoidyn 0,1 kg

- Specjal B 0,1 kg

 

- chmiel :

marynka 30 g

lubelski 10 g

mech irlandzki

 

- drożdże Mauribrew Ale

 

Zacieranie:

54°C - 20'

66°C - 40'

72°C - 40'

76°C - filtrowanie i wysładzanie

 

Gotowanie:

60'

w 0' marynka

w 35' lubelski+mech

 

22 l 15 °blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #102 - Milk Stout (12.02.12r)

 

Składniki:

- pale ale 4 kg

- monachijski II 0,6 kg

- carafa I 0,25 kg

- palony 0,15 kg

- barwiący 0,2 kg

- płatki jęczmienne 0,2 kg

- płatki owsiane 0,2 kg

- laktoza 0,5 kg

 

- chmiel :

magnum 25 g

lubelski 15 g

mech irlandzki

 

- drożdże gęstwa po #101 Mauribrew Ale

 

Zacieranie:

60°C - wsyp 10'

67°C - 60'

76°C - 10' wsyp ciemnych słodów - filtrowanie i wysładzanie

 

Gotowanie:

60'

w 0' marynka

w 45' lubelski+mech

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

płatki i mąka kukurydziana : kleikowanie

zagotowanie dodanie alfa amylazy - 1 h gotowanie ( po godzinie skrobia przerobiona)

 

A ja mam pytanie laika co do tego fragmentu - jaki cel ma dodanie alfa-amylazy do wrzącego kleiku (temperatura nie dezaktywuje enzymu)?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

NO to sezon 2012/2013 otwarty. :)

 

Warka #107 - kolschowate (15.08.12r)

 

Składniki:

- pilzneński Bruntal 4 kg

- monachijski II 0,3 kg

- pszeniczny jasny 0,8 kg

- chmiel :

magnum 20 g

marynka 10 g

lubelski 20 g

mech irlandzki

 

- drożdże S33

 

Zacieranie:

58°C - wsyp(ustalenie tem na 52 °C) 20'

62°C -64 °C - 60'

72°C - 20'

76 °C - filtrowanie i wysładzanie

 

Gotowanie:

60'

w 0' magnum i marynka

w 40' lubelski+mech

 

22 l 14 brix ( trochę za dużo ale nie szkodzi)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #108 - amPaleAle (19.08.12r)

 

Składniki:

- Pale Ale 4,5 kg

- monachijski II 0,5 kg

- karmelowy jasny 0.3 kg

 

 

- chmiel :

magnum 20 g

marynka 15 g

lubelski 10 g

mech irlandzki

 

- drożdże US-05

 

Zacieranie:

72°C - wsyp(ustalenie tem na 65 °C)

65°C - 90'

76 °C - 10'- filtrowanie i wysładzanie

 

Gotowanie:

60'

w 0' magnum

w 30' marynka

w 40' lubelski+mech

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #109 - AltBier (26.08.12r)

 

Składniki:

- wiedeński 2 kg

- monachijski II 2,5 kg

- karmelowy jasny 0.4 kg

- czekoladowy 0,04 kg

 

 

- chmiel :

Select spalt 40 g

Perle 20 g

mech irlandzki

 

- drożdże Europen Ale

 

Zacieranie:

58°C - wsyp(ustalenie na 54 °C) - 10'

dekokt 15' 72 °C - 20' gotowanie

zwrot 65 °C - 10'

dekokt 15' 72 °C - 20' gotowanie

zwrot 72 °C 10 '

76 °C - 10'- filtrowanie i wysładzanie

 

Gotowanie:

60'

w 0' Select Spalt

w 40' Perle+mech

 

22l 13 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.