Jump to content
Sign in to follow this  
Z_bychu

Browar Z_bycha

Recommended Posts

Powolutku trzeba uzupełnić lukę warzenia piwa. Może się komuś przyda.?

Warkę #1 i Warkę #2 można pominąć. Były to brewkity. :)( Ale jakoś trzeba było zacząć).

 

11.06.2009r.

Warka #3

Surowce:

słód pilzneński 2,5 kg

chmiel goryczkowy Marynka 20g

chmiel aromatyczny Lubelski 10g

drożdże S-33

 

Zacieranie:

63°C - 70'

72°C - 10'

78°C - 15' i filtracja

 

Gotowanie 60':

 

w 5' 20g Marynki

w 45' 20g Lubelskiego

 

 

około 12l 12°Blg

 

12.06.2009r.

Warka #4 belgijskie

Surowce:

słód pilzneński 2,5 kg

słód monachijski 0,5 kg

słód karmelowy jasny 0,15 kg

chmiel goryczkowy Marynka 10g

chmiel aromatyczny Lubelski 15g

kolendra 2 g

drożdże S-33 z warki #3

 

Zacieranie:

63°C - 45'

72°C - 20'

76°C - 5' i filtracja

 

Gotowanie 60':

 

w 0' 10g Marynki

w 45' 15g Lubelskiego kolendra 2 g

 

 

około 12,5l 16°Blg

 

C.d.n

Edited by Z_bychu

Share this post


Link to post
Share on other sites

26.06.2009r.

Warka #V India Pale Ale (zestaw słodów BA)

 

Zacieranie i chmielenie w.g BA

 

20l 14°Blg

 

4.07 przelane na cichą.

Butelkowane 1.08. Nie chciało się sklarować.

 

 

29.06.2009r.

Warka #VI pszeniczne (ekstrakty słodowe WES)

 

Ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg

Ekstrakt słodowy pszeniczny 1,7 kg

Chmiel Lubelski 30 g.

Drożdże WB-6

 

Gotowanie 60':

 

w 0' 20g Lubelskiego

w 50' 10g Lubelskiego

 

6.07 przelane na cichą.

13.07 butelkowane

 

 

29.06.2009r.

Warka #VII ciemne (ekstrakty słodowe WES)

 

Ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg

Ekstrakt słodowy ciemny 1,7 kg

Chmiel Lubelski 30 g.

Chmiel Perle 40g.

Drożdże US-5

 

Gotowanie 60':

 

w 0' 40g Perle

w 50' 30g Lubelskiego

 

bez cichej.

15.07 butelkowane

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Z_bychu tempo masz doprawdy imponujące, od czerwca 19 warek ...... podziwiam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To i tak za mało trudno nadążyć.:D

 

14.07.2009r.

Warka #VIII kot domowy

Surowce:

słód pilzneński 4 kg

słód monachijski 0,8 kg

słód karmelowy jasny 0,2 kg

chmiel goryczkowy Marynka 20g

chmiel aromatyczny Lubelski 10g

drożdże Brewform Top 6g

 

Zacieranie:

12 l wody

63°C - 60'

72°C - 30'

79°C - 10' i filtracja

 

Gotowanie 55':

 

w 5' 20g Marynki

w 45' 10g Lubelskieg

 

21l 14°Blg

 

19.07 przelane na cichą

8.08 butelkowane

 

 

 

25.07.2009r.

Warka #IX Kobra Indyjska

Surowce:

słód pilzneński 4 kg

słód monachijski 1,2 kg

słód karmelowy ciemny 0,3 kg

chmiel goryczkowy Marynka 35g

chmiel aromatyczny Lubelski 15g

drożdże US-5 (gęstwa z warki #VII)

 

Zacieranie:

15 l wody

64°C - 40'

72°C - 30'

79°C - 10' i filtracja

 

Gotowanie 60':

 

w 5' 35g Marynki

w 45' 10g Lubelskieg

 

21l 14°Blg

 

1.08 przelane na cichą

9.08 butelkowane

 

 

27.07.2009r.

Warka #X Belgijskie Ale

Surowce:

słód pilzneński 3,2 kg

słód monachijski 1,1 kg

słód barwiący 0,04 kg

chmiel goryczkowy Marynka 30g

chmiel aromatyczny Lubelski 20g

drożdże S-33

 

Zacieranie:

18 l wody 44°C

50°C - 30'

66°C - 60'

72°C - 10 '

78°C - 10' i filtracja

 

Gotowanie 70':

 

w 0' 30g Marynki

w 60' 20g Lubelskiego

 

20l 13°Blg

 

1.08 przelane na cichą

Edited by Z_bychu

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.08.2009r.

Warka #XI

Surowce:

słód pilzneński 3,5 kg

słód monachijski 0,7 kg

słód jasny karmelowy 0,3 kg

płatki owsiane błyskawiczne 0,2 kg

płatki jęczmienne błyskawiczne 0,2 kg

chmiel goryczkowy Marynka 35g

chmiel aromatyczny Lubelski 20g + 3 g kolendry

drożdże US-04

 

Zacieranie:

15 l wody 66°C

62°C - 45'

72°C - 25 '

78°C - 10' i filtracja

 

Gotowanie 60':

 

w 0' 35g Marynki

w 45' 20g Lubelskiego + kolendra

 

22l 14°Blg

 

8.08 przelane na cichą

14,08 butelkowane

 

9.08.2009r.

Warka # XII pszeniczne

 

słód pszeniczny 2,7 kg

Słód pilzneński 1,8 kg

chmiel aromatyczny Lubelski 25g

 

Zacieranie:

15 l wody 66°C

44°C - 20'

53°C - 5'

podgrzanie do 63°C 1/3 zacieru do 72°C przez 20',gotowanie 10'

Zwrócenie do głównego

72°C - 20'

78°C i filtracja

 

Gotowanie 60':

 

w 0' 25g Lubelskiego

 

21l 13°Blg

 

21.08 przelane na cichą

2,09 butelkowane

Share this post


Link to post
Share on other sites

8.08.2009r.

Warka #XIII (21 l 13 °Blg)

Surowce:

słód pilzneński 1,8 kg

słód monachijski 2,25 kg

słód jasny karmelowy 0,15kg

słód ciemny karmelowy 0,1kg

słód barwiący 0,05 kg

chmiel goryczkowy Marynka 25g

chmiel aromatyczny Lubelski 25g

 

drożdże US-04 z poprzedniej warki

 

Zacieranie:

15 l wody 66°C

63°C - 15'

65-68°C -30'

73°C - 15 '

78°C - 10' i filtracja

 

Gotowanie 60':

 

w 0' 25g Marynki

w 50' 25g Lubelskiego

 

14.08 przelane na cichą

23.08 butelkowane

 

 

 

15.08.2009 r.

Warka # XIV maliniak (22l 17 °Blg)

 

Surowce:

słód pizneński 3 kg

słód monachijski 2 kg

słód karmelowy jasny 0.3 kg

mech irlandzki 3 g

sok Paola 430 ml.

 

drożdże s-33

 

Zacieranie:

 

15 l wody 65°C

62°C - 45'

72°C - 20 '

78°C - 10' i filtracja

 

Gotowanie 60'

w 0' 25g Marynki

w 40' 15g Marynki + sok Paola

+ mech

 

23.08.09 przelane na cichą

21.09 butelkowane 5 °Blg

 

 

23.08.2009 r.

Warka # XV koziołek skalny (21l 17 °Blg )

 

Surowce:

słód pilzneński 3,6 kg

słód monachijski 1,9 kg

słód karmelowy jasny 0.38 kg

słód karmelowy ciemny 0.38 kg

mech irlandzki 3 g

 

drożdże s-04

 

Zacieranie:

 

15 l wody 65°C

62°C - 40'

72°C - 30 '

79°C - 10' i filtracja

 

Gotowanie 60'

w 5' 35g Marynki

w 50' 25g Marynki + mech

 

30.08.09 przelane na cichą

19.10 butelkowane

Edited by Z_bychu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś uzupełnię zapiski ciężko do tego się zabrać.

No ale teraz online :

 

Warka # 47 Russian imperial stout

 

pilzneński 3,5 kg

monachijski II 1,5 kg

wędzony 1 kg

pszeniczny 1 kg

Amber 0,5 kg

Crystal 400 0,5 kg

carared 0,5 kg

melanoidowy 0,4 kg

jęczmien palony 0,1 kg

0,5 kg cukru

 

zacieranie:

 

64°C - 40'

72°C - 20' (dodany palony)

76°C - filtracja

 

gotowanie: 70 '

 

magnum 45g- w 0'

marynka 40g- w 40'

perle 30 + cukier + mech - w 50'

 

drożdże Scottish Ale

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 48 resztki po Russian imperial stout

 

16 l 5 blg

 

gotowanie: 60 '

 

marynka 20g- w 0'

cukier trzcinowy 0,2 kg na 15' przed końcem

 

wyszło 14 l 9 blg.

 

drożdże Scottish Ale

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 49 taki sobie pils (10.10.2010)

 

pilzneński 4 kg

monachijski I 0,5 kg

melanoidowy 0,3 kg

 

zacieranie:

 

62°C - 40'

72°C - 20'

76°C - filtracja

 

gotowanie: 60 '

 

magnum 30g- w 0'

lubelski + mech 20g- w 45'

 

Drożdże Saflager S-23 1/3 saszetki ( starter przygotowany dzień wcześniej)

Edited by Z_bychu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj:

 

Warka #50 al'a weissbier (17.10.2010)

 

pszeniczny jasny 2,5 kg

pilzneński 1 kg

monachijski I 1 kg

 

zacieranie:

 

45°C - 40'

53°C - 10'

63°C - 40'

72°C - 10'

76°C - filtracja

 

gotowanie: 60 '

 

marynka 30g- w 0'

 

Drożdże Safbrew WB-06 1/3 saszetki ( starter przygotowany 2 dni wcześniej)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Russian imperial stout zeszło do ok 6,5 °Blg niewiem czy zlewać już na cichą jeszcze jest trochę piany.?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 51 - Kölsch (23.10.10r)

 

Składniki:

- pilzneński 4,5 kg

- pszeniczny 0,6 kg

- chmiel premiant granulat 30 g

- lubelski szyszka 30 g

- drożdże Kölsch 2l starter

 

Zacieranie:

50°C - 30'

65°C - 60'

72°C - 15'

76°C - filtrowanie

 

Gotowanie:

60'

w 0' premiant

w 45' mech + lubelski

 

wyszło 14 Blg 24l

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 52 - Szkockie (24.10.10r)

 

Składniki:

- pale ale 4,5 kg

- crystal 120 0,3 kg

- czekoladowy 0,03 kg

- jęczmeń palony 0,05

- chmiel :

magnum 20 g

perle 20 g + mech

- drożdże szkockie ale po IRSie

 

Zacieranie:

68°C - 60'

72°C - 15'

76°C - filtrowanie

 

Gotowanie:

60'

w 0' magnum

w 45' mech + perle

 

wyszło 14 Blg 24l

 

zeszło do 3,8 blg

 

8.11.10 butelkowane

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 53 - ciemna pszenica (1.11.10r)

 

Składniki:

- pszeniczny 2,5 kg

- monachijski 1 kg

- pilzneński 1 kg

- carawhet 0,15 kg

- crystal 400 - 0,1 kg

- czekoladowy pszenica - 0,03 kg

- melanoidynowy 0,025 kg

 

- chmiel :

marynka 20 g

- drożdże WB 06

 

Zacieranie:

44°C - 15'

52°C - 10'

63°C - 35'

72°C - 10'

76°C - filtrowanie

 

Gotowanie:

60'

w 0' marynka

 

wyszło 14 Blg 24l

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 54 - Vienna Lager (2.11.10r)

 

Składniki:

- wiefeński 4,2 kg

- monachijski 0,5 kg

- crystal 120 - 0,2 kg

- aroma 0,1 kg

 

- chmiel :

magnum 20 g

perle 15 g

- drożdże bohemian pilsner

 

Zacieranie:

20 l 53 °C

50 °C - 35'

dekokt 7l zagotować 20'

do głównego temp 64 °C

dekokt 4 l zagotować 20'

do głównego 70 °C

podgrzanie do 76 °C 10'

filtracja

 

Gotowanie:

60'

w 0' magnum

w 45 ' perle i mech

 

 

wyszło 13 Blg 24l

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 55 - szkockie (6.11.10r)

 

Składniki:

- pilzneński 4,5 kg

- płatki jeczmienne 0,4 kg

- crystal 120 - 0,4 kg

- palony jęczmień 0,05 kg

 

- chmiel :

premiant 20 g

lubelski 15 g

saaz 15g

mech

 

- gęstwa szkockich ale

 

Zacieranie:

50°C - 30'

63°C - 40'

68°C - 20'

72°C - 10'

76°C - filtrowanie

 

Gotowanie:

60'

w 0' premiant

w 30' lubelski

w 45' saaz +mech

 

wyszło 14°Blg 22l

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak to szybko zleciało.

Warka # 100 jubileusz nie wiem co uwarzyć.

W drożdżach posucha.

Ale coś wymyślę na drożdżach MAURIBREW LAGER 497.

Może jakiś australian lager.

W każdym razie jutro warzenie. (Może jakaś podpowiedź??)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niema podpowiedzi.

 

Zatem:

 

 

WARKA #100 Australian Lager

(do rozruszania drożdży do portera)

 

pilzneński 3 kg

monachijski jasny 1 kg

caraamber 0,3 kg

carared 0,2 kg

płatki ryżowe 0,4 kg

mąka kukurydzia.0,2 kg

 

marynka 20 g

lubelski 25 g

ALFA-AMYLAZA 0,8 g

 

zacieranie:

płatki i mąka kukurydziana : kleikowanie

zagotowanie dodanie alfa amylazy - 1 h gotowanie ( po godzinie skrobia przerobiona)

 

15 l wody (razem z płatkami i mąką kukurydzianą)

 

55 °C - wsyp słodu

52 °C - dekokt 1/3

dekokt 64 °C 15' 72'C 15' gotowanie 10'

62 °C - 20'

dekokt 2 72 °C 10' gotowanie 20'

zwrot i podgrzanie do 73 °C

 

73°C - 30'

 

Warzenie:

 

60'

marynka 20g w 0'

lubelski 15g w 45'

lubelski 5g w 55'

 

drożdże MAURIBREW LAGER 497

 

22 l (planowane 12,88 °Blg) - wyszło 22 l- 14 °Blg

IBU 19

Edited by Z_bychu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...