Jump to content
Sign in to follow this  
K14

Suche drożdże do Russian Imperial Stout

Recommended Posts

Witam,

Zamierzam uwarzyć RIS'a celując w 15-20L o BLG 24-26. Do tego celu chciałbym użyć drożdży suchych (niestety nie posiadam gęstwy).

Jakie polecacie do tego celu, aby w miarę rozsądnie odfermentowały?

  • Fermentis S-04
  • Fermentis US-05
  • Fermentis T-58
  • Danstar Nottingham

Czy może jakieś inne? Osobiście skłaniałbym się ku US-05 (11,5g x2) lub S-04. Czy macie jakieś doświadczenia z tym związane i któreś drożdże w podobnej sytuacji możecie szczególnie polecić? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

2 paczki Nottinghamów dzadzą radę

Potem zapyta 'rurka nie bulga' i co teraz zrobić. Ręce opadają :(

 

Może więc jakaś sugestia?

Niestety użycie gęstwy jak już wcześniej wspominałem - odpada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

2 paczki Nottinghamów dzadzą radę

Potem zapyta 'rurka nie bulga' i co teraz zrobić. Ręce opadają :(

 

Zrobiłem ostatnio RISa o takich parametrach, jakie chce kolega, i uzyskałem odfermentowanie na poziomie 80%, czyli bardzo rozsądnie.

 

PS. I nie opadły mi przy tym ręce

Share this post


Link to post
Share on other sites

W notinghamach jest 5 milardow komorek per gram (informacja na stronie producenta)

Nie wiem ile ma paczka - jesli 11 g to wtedy na paczke masz 55 milardow. W Fermentisie jest chyba ok 7 milardow na gram.

 

Wg kalkulatora Jamila do przefermentowania 20 Litrow o gestosci poczatkowej 24blg potrzeba 360 milardow komorek.

Teoretycznie potrzebowalbys zatem ok 5-6 paczek dla optymalnych i bezpiecznych warunkow fermentacji.

 

W praktyce ok 35 g suchych drozdzy powinno wystarczyc przy zalozeniu ich zywotnosci na poziomie ok 90 %. - czyli mniej wiecej 3 paczki.

Lepiej jednak zrobic najpierw slabsze piwo (najlepiej z 2 saszetek) a potem zrobic pasaz na risa.

Edited by Lodzermensch

Share this post


Link to post
Share on other sites

W notinghamach jest 5 milardow komorek per gram (informacja na stronie producenta)

Nie wiem ile ma paczka - jesli 11 g to wtedy na paczke masz 55 milardow. W Fermentisie jest chyba ok 7 milardow na gram.

 

Wg kalkulatora Jamila do przefermentowania 20 Litrow o gestosci poczatkowej 24blg potrzeba 360 milardow komorek.

Teoretycznie potrzebowalbys zatem ok 5-6 paczek dla optymalnych i bezpiecznych warunkow fermentacji.

 

W praktyce ok 35 g suchych drozdzy powinno wystarczyc przy zalozeniu ich zywotnosci na poziomie ok 90 %. - czyli mniej wiecej 3 paczki.

Lepiej jednak zrobic najpierw slabsze piwo (najlepiej z 2 saszetek) a potem zrobic pasaz na risa.

 

W końcu merytoryczna odpowiedź na tym forum - bardzo dziękuję! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.