Skocz do zawartości
K14

Suche drożdże do Russian Imperial Stout

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zamierzam uwarzyć RIS'a celując w 15-20L o BLG 24-26. Do tego celu chciałbym użyć drożdży suchych (niestety nie posiadam gęstwy).

Jakie polecacie do tego celu, aby w miarę rozsądnie odfermentowały?

  • Fermentis S-04
  • Fermentis US-05
  • Fermentis T-58
  • Danstar Nottingham

Czy może jakieś inne? Osobiście skłaniałbym się ku US-05 (11,5g x2) lub S-04. Czy macie jakieś doświadczenia z tym związane i któreś drożdże w podobnej sytuacji możecie szczególnie polecić? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

2 paczki Nottinghamów dzadzą radę

Potem zapyta 'rurka nie bulga' i co teraz zrobić. Ręce opadają :(

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

2 paczki Nottinghamów dzadzą radę

Potem zapyta 'rurka nie bulga' i co teraz zrobić. Ręce opadają :(

 

Może więc jakaś sugestia?

Niestety użycie gęstwy jak już wcześniej wspominałem - odpada.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

2 paczki Nottinghamów dzadzą radę

Potem zapyta 'rurka nie bulga' i co teraz zrobić. Ręce opadają :(

 

Zrobiłem ostatnio RISa o takich parametrach, jakie chce kolega, i uzyskałem odfermentowanie na poziomie 80%, czyli bardzo rozsądnie.

 

PS. I nie opadły mi przy tym ręce

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W notinghamach jest 5 milardow komorek per gram (informacja na stronie producenta)

Nie wiem ile ma paczka - jesli 11 g to wtedy na paczke masz 55 milardow. W Fermentisie jest chyba ok 7 milardow na gram.

 

Wg kalkulatora Jamila do przefermentowania 20 Litrow o gestosci poczatkowej 24blg potrzeba 360 milardow komorek.

Teoretycznie potrzebowalbys zatem ok 5-6 paczek dla optymalnych i bezpiecznych warunkow fermentacji.

 

W praktyce ok 35 g suchych drozdzy powinno wystarczyc przy zalozeniu ich zywotnosci na poziomie ok 90 %. - czyli mniej wiecej 3 paczki.

Lepiej jednak zrobic najpierw slabsze piwo (najlepiej z 2 saszetek) a potem zrobic pasaz na risa.

Edytowane przez Lodzermensch

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W notinghamach jest 5 milardow komorek per gram (informacja na stronie producenta)

Nie wiem ile ma paczka - jesli 11 g to wtedy na paczke masz 55 milardow. W Fermentisie jest chyba ok 7 milardow na gram.

 

Wg kalkulatora Jamila do przefermentowania 20 Litrow o gestosci poczatkowej 24blg potrzeba 360 milardow komorek.

Teoretycznie potrzebowalbys zatem ok 5-6 paczek dla optymalnych i bezpiecznych warunkow fermentacji.

 

W praktyce ok 35 g suchych drozdzy powinno wystarczyc przy zalozeniu ich zywotnosci na poziomie ok 90 %. - czyli mniej wiecej 3 paczki.

Lepiej jednak zrobic najpierw slabsze piwo (najlepiej z 2 saszetek) a potem zrobic pasaz na risa.

 

W końcu merytoryczna odpowiedź na tym forum - bardzo dziękuję! :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×