Skocz do zawartości
K14

Suche drożdże do Russian Imperial Stout

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zamierzam uwarzyć RIS'a celując w 15-20L o BLG 24-26. Do tego celu chciałbym użyć drożdży suchych (niestety nie posiadam gęstwy).

Jakie polecacie do tego celu, aby w miarę rozsądnie odfermentowały?

  • Fermentis S-04
  • Fermentis US-05
  • Fermentis T-58
  • Danstar Nottingham

Czy może jakieś inne? Osobiście skłaniałbym się ku US-05 (11,5g x2) lub S-04. Czy macie jakieś doświadczenia z tym związane i któreś drożdże w podobnej sytuacji możecie szczególnie polecić? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

2 paczki Nottinghamów dzadzą radę

Potem zapyta 'rurka nie bulga' i co teraz zrobić. Ręce opadają :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

2 paczki Nottinghamów dzadzą radę

Potem zapyta 'rurka nie bulga' i co teraz zrobić. Ręce opadają :(

 

Może więc jakaś sugestia?

Niestety użycie gęstwy jak już wcześniej wspominałem - odpada.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

2 paczki Nottinghamów dzadzą radę

Potem zapyta 'rurka nie bulga' i co teraz zrobić. Ręce opadają :(

 

Zrobiłem ostatnio RISa o takich parametrach, jakie chce kolega, i uzyskałem odfermentowanie na poziomie 80%, czyli bardzo rozsądnie.

 

PS. I nie opadły mi przy tym ręce

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W notinghamach jest 5 milardow komorek per gram (informacja na stronie producenta)

Nie wiem ile ma paczka - jesli 11 g to wtedy na paczke masz 55 milardow. W Fermentisie jest chyba ok 7 milardow na gram.

 

Wg kalkulatora Jamila do przefermentowania 20 Litrow o gestosci poczatkowej 24blg potrzeba 360 milardow komorek.

Teoretycznie potrzebowalbys zatem ok 5-6 paczek dla optymalnych i bezpiecznych warunkow fermentacji.

 

W praktyce ok 35 g suchych drozdzy powinno wystarczyc przy zalozeniu ich zywotnosci na poziomie ok 90 %. - czyli mniej wiecej 3 paczki.

Lepiej jednak zrobic najpierw slabsze piwo (najlepiej z 2 saszetek) a potem zrobic pasaz na risa.

Edytowane przez Lodzermensch

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W notinghamach jest 5 milardow komorek per gram (informacja na stronie producenta)

Nie wiem ile ma paczka - jesli 11 g to wtedy na paczke masz 55 milardow. W Fermentisie jest chyba ok 7 milardow na gram.

 

Wg kalkulatora Jamila do przefermentowania 20 Litrow o gestosci poczatkowej 24blg potrzeba 360 milardow komorek.

Teoretycznie potrzebowalbys zatem ok 5-6 paczek dla optymalnych i bezpiecznych warunkow fermentacji.

 

W praktyce ok 35 g suchych drozdzy powinno wystarczyc przy zalozeniu ich zywotnosci na poziomie ok 90 %. - czyli mniej wiecej 3 paczki.

Lepiej jednak zrobic najpierw slabsze piwo (najlepiej z 2 saszetek) a potem zrobic pasaz na risa.

 

W końcu merytoryczna odpowiedź na tym forum - bardzo dziękuję! :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...