Jump to content
Sign in to follow this  
Xpictianoc

Dodanie drożdży do gorącej brzeczki

Recommended Posts

Witam, 

 

chciałbym poradzić się z wziązku z dziwnym zjawiskiem, otóż poprosiłem kolegę aby zadał drożdże do brzeczki jak ona ostygnie, być możnie nie do końca zrozumiał i zadał je po wcześniejszym nawodnieniu (suche US-05) do brzeczki o temperaturze około 50-60C. Po około 10 godzinach od zasania nic się nie wydarzyło, brzeczka ostygła a drożdże nie zaczeły działać. Zobaczyłem że w paczce (10,5g) nadal jest może z 1g może nawet mniej drożdży i bez namysłu wsypałem je bez nawodniania do brzeczki. Sądziłem że nic to i tak nie da i pojechalem szukać szubko drożdży (miszkam w Chinach). Po 24g od wsypania resztki drożdży i załatwieniu nowych drożdży zauwazyłem że na brzeczce pojawiła się obfita piana i drożdże pracują aż miło posłuchać. 

 

Mam teraz dylemat, zadać nowe drozdże czy uznać iż ten 1g już sobie poradzi. Brzeczka to Dark IPA o 16BLG. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś się tam już zaległo, zadanie nowych nic nie pomoże.

Ja tu widzę takie możliwości:

  • temperatura była niższa (np. 45°C) i część drożdży przeżyła
  • ten gram się namnożył i coś tam już działa (chociaż 24h to za krótko chyba)
  • opcja gorsza, jakiś dzikus wskoczył

W każdym razie zadanie nowych drożdży niczego nie zmieni, możesz ewentualnie spróbować zagotować, ostudzić i zaszczepić na nowo, ale to dość radykalny (i nie wiem czy opłacalny) krok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Następnym razem koledze powiedz aby nakropił sobie na przedramię (test ciepła dla niemowlaczka :) ) brzeczkę i będzie wiedział jaka jest temperatura :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Następnym razem koledze powiedz aby nakropił sobie na przedramię (test ciepła dla niemowlaczka :) ) brzeczkę i będzie wiedział jaka jest temperatura :)

Tylko niech łokcia do fermentora nie pakuje! :D

 

Tak poza tym to taka temperatura po "teście dla niemowlaka" to i tak nieco za dużo jak na drożdże (36-38C).

Share this post


Link to post
Share on other sites

ostatnio podczas robienia piwa byłem tak zabiegany że dodałem dobrze fermentujący starter do brzeczki co miała 45 stopni, strach minął jak następnego dnia pojawiła się piana
teraz leży na cichej ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje w normalnej temp. 20 st. po 24h startują ino trzeszczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.