Jump to content
Sign in to follow this  
amorph

Jak sklonować Warmińskie Rewolucje z Kormorana?

Recommended Posts

Kończy się sezon lagerowy i chciałbym uwarzyć coś na kształt tego olsztyńskiego piwa. Nie bardzo wierzę, że chmielone jest tylko Marynką i Lubelskim. Może macie jakieś pomysły jak zrobić podobne piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie bardzo wierzę, że chmielone jest tylko Marynką i Lubelskim

I bardzo dobrze ;)

Składniki: woda, słody jęczmienne (jasny i ciemny), chmiel (Sybilla i Marynka), drożdże.

KLIK

Na szybki znalazłem takie coś: http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Edel_Hell- wygląda sensownie.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sybilla i Marynka. Czyli nie ma amerykańców? Praktykował ktoś chmielenie na zimno tymi chmielami? Czy dobrym pomysłem jest zrobienie czegoś na kształt czeskiego pilsa i chmielenie na zimno?

Edited by amorph

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wedlug tego co wyczyszukałem, to jest po prostu Monachijskie Jasne. W opisie stylu można wyczytać:

Aromat
Przyjemny zbożowo słodki, dominuje czysty zapach słodu pilzneńskiego. Niski do średnio niski korzenny zapach szlachetnego chmielu i lekki aromat DMS (wynikający z pilzneńskiego słodu) na drugim planie. Brak aromatów estrowych oraz dwuacetylu.

Nie wiem czy jest w tym wypadku zasadne chmielenie na zimno.
W wiki sa dwa przepisy na Munich Helles, zobacz co proponują: Jan Krysiak i Czesław Dziełak

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

W oryginale jest podane że było chmielone na zimno i głównie o ten efekt mi chodzi. Nie chcę kolejnego IPA tylko właśnie domowego lagera z takimi aromatami.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie chcę kolejnego IPA

Super!

Myślę, że można pójść po linii chmielenia na zimno innych piw niekoniecznie powalających aromatem, np. brytyjczyków, o których pisali, że 7 do 14 gram na 19 litrów.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja to piwo odebrałem jako pilsa z niższą goryczką, ale z aromatem i smakiem chmielowym. Może idź w tę stronę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

marnynka daje właśnie taki efekt słodkiego kwiatowego smaku i zapachu, ale to co uzyskasz będzie zależeć od jakości marynki jaką masz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmieliłem IPA na zimno Sybillą i Marynką... oprócz tego sporo Sybilli poszło na smak. Okazało się, że niemalże roczny granulat jest już za stary na takie zabiegi - z piwa wyszła znakomita "deska serów"... ;/

Wychodzi mi więc na to, że te mniej intensywne chmiele powinny być znacznie świeższe, aby uzyskać dobry efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.