Jump to content

aż tak słodko?


Pun kOmora
 Share

Recommended Posts

Hej,

chciałem zrobić stouta 13BLG na dość słodko:

zasyp to głównie:

35% weyermann wędzony

25% pilznenski/pale ale

10% monachijski

15% słody ciemne

 

słody jasne zatarłem 40' w 68-69'C, po dodaniu ciemnych od razu podniosłem temp. do 72'C (10')

 

drożdże S-04 z gęstwy dwukrotnie użytej, 3-tygodniowej.

 

po 1,5 tygodniu fermentacji zeszło do 6BLG. zrobiłem FFT (także z dodatkiem piekarniczych) i jest 6BLG.

 

i teraz pytanie - czy jest możliwe, że w skutek takiego zacierania mam aż tak płytko odfermentowane piwo? chciałem słodko ale nie aż tak...

skoro FFT wychodzi mi na tym samym poziomie co piwo to mogę spokojnie butelkować? granaty mi nie grożą?

 

dzięki

Edited by Pun kOmora
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.