Skocz do zawartości
przemo86

pomysł na wędzonkę - weryfikacja receptury

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od jakiegoś czasu mam ochotę uwarzyć piwo na słodzie wędzonym.

 

Założenia:

ok 12blg

wyraźnie wyczuwalna wędzonka ale nie przytłaczająca  

goryczka

 

Projekt receptury na 25l:

Słody:

4kg - pale ale / pilzneńskiego (?)

1kg wędzonego Weyermann

 

dla koloru 20-30g barwiącego na koniec gotowania

Chmielenie:

30g Marynki na 60min

5g Lubelskiego 20min

5g Lubelskiego 15min

5g Lubelskiego 10min

5g Lubelskiego 5min

10g Lubelskiego 0min

 

Zacierane: Temperature Mash, 2 step, Light Body

50 st C - 30min

65 st C - 75min

Mash out

 

Drożdże US-05 powinny być ok

 

co sądzicie o takim zasypie ? lepiej pale ale czy pilzneński?

 

pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No jak dla mnie OK. Barwiący śmiało wrzucaj od początku. 30g nie będzie wyczuwalne.

Z chmieleniem chce Ci się bawić z dorzucaniem lubelskiego co 5 minut? Wrzuć cały na ostatnie 10-5 minut.

 

Pale ale czy pilzneński to prawie bez różnicy. Wrzuć to co masz.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie wiem czy tej wędzonki nie jest za mało , czy aby na pewno 25% zasypu da wyraźnie wyczuwalną? moim zdaniem nie

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście, że wędzonki jest za mało, jeszcze przy górnej fermentacji, to będzie pewnie na granicy wyczuwalności. Wędzony Weyermanna to słód czynny enzymatycznie, więc możesz go sypnąć dokładnie na odwrót (4kg wędzony i 1 kg pilzneński). Z tymi chmialeami po 5g, to nie zaprzątaj sobie głowy, sypnij cały Lubelski 10 min przed końcem gotowania, ewentualnie coś zostaw na 5min i już.

 

Nie rozumiem co masz na myśli, że dodasz słód barwiący do gotowania? Chodzi Ci pod koniec zacierania/filtracji?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

mój błąd oczywiście planowałem na koniec zacierania. Małe dawki chmielu bardzo fajny efekt dały w AIPA tyle że tam chmielu to dowaliłem grubo  :D

 

co do większej ilości wędzonki to oczywiście mogę dać nawet i cały zasyp.

 

Piwo które mi ostatnio podchodzi to Darz Bór - wędzony, wiem że to lager i u mnie efekt na pewno będzie inny. Na pewno chce trochę więcej wędzonki niż w Darz Borze.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

To ma być wędzonka czy IPA? Jeśli chcesz zrobić piwo o wyraźnym aromacie wędzonym to dodatki chmielu poza tymi na goryczkę są niepotrzebne/niewskazane. Jeśli chcesz mieć konkretną wędzonkę to słodu wędzonego musi być min. 30%. Karmelowego może być więcej,ewentualnie daj z 1 kg monachijskiego.

Ja bym zrobił tak:

2 kg wędzonego

2 kg pilzneński

1 kg monachijski

Chmielenie na jakieś 30IBU na goryczkę. I co najważniejsze jeśli nie chcesz żeby estry przykryły ci wędzonkę to fermentuj w temp.poniżej 20stopni, a najlepiej 15-18.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Można spokojnie zwiększyć wędzonkę. Akurat słodu WY nie stosowałem, ale przy zasypie ok. 25 % Briessa dało się zauważyć wędzonkę. WY nie ma chyba większej. Steinbach jest chyba najmocniejszy. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jakiś czas temu popełniłem wędzoną pszenicę i przy zasypie 50% wędzonego Weyermanna aromaty wędzone są raczej delikatne, także, jak już wyżej padło - albo większy zasyp, albo Steinbach (i większy zasyp:))

 

pzdr

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Kilo to Steinbacha, a i tak nie będzie za bardzo czuć. Weyermanna to 2-3 kilo nawet.

 

Hehe, widzę że recepta na tę bolączkę dość uniwersalna. :D

Edytowane przez zgoda

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem ostatnio marcowe wędzone i 33% zasypu wędzonego z weyermanna dało fajną wędzonkę.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Moja ostatnia warka wędzonego:
 
"2 kg Wędzony Weyermann
2kg Monachijski I
1kg Wędzony pszeniczny Weyermann
0,33 Blackprinz
0,25 Jęczmień Palony
0,23 Kawowy 500
0,1 Caramunich III
 
Blg po chmieleniu: 14°
 
Objętość brzeczki: 28l (+0,5l wylane z chmielinami)"
 
Piwo jest nisko wędzone, a minęło ledwo 5 tygodni od warzenia. Jeśli miałbym w nim coś zmienić to w zasypie Weyermanna zastąpiłbym Steinbachem.
 
Poprzednia wędzonka:
 
"2kg Pszeniczny Strzegom
2kg Wędzony Steinbach
 
Blg po chmieleniu: 11,5°
 
Objętość brzeczki: ok. 24,5l (+1l wylany z chmielinami)"
 
Piwo jest zbyt mocno wędzone, dopiero po około 1,5 miesiąca od warzenia fenole zeszły do racjonalnego (pijalnego) poziomu.
 
PS - Moim wzorcem natężenia wędzonki jest Schlenkerla. Do ich poziomu jeszcze nie doszedłem, uważam, że jestem dość daleko.
Edytowane przez gwzd

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

http://www.piwo.org/topic/3871-browar-sieprawskie/page-2?do=findComment&comment=147615

 

Tutaj moja receptura na chyba podobne piwo. Wędzonka wyszła baaardzo delikatna. Na granicy wyczuwalności. Jeśli ma być wyraźnie , to ze 2 , 3 kilo tak jak koledzy piszą. To bardzo delikatnie wędzony słód. 

 

Edit : W recepturze nie jest opisany jaki to słód był , ale to Weyermann.

Edytowane przez pepek84

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

piwo uwarzone w niedzielę

 

mówią że niedzielna praca w g... się obraca, nie obyło się bez niespodzianek:

- gaz w butli się skończył - szybka wycieczka na stację podczas filtracji

- brak us-05 - nie sprawdziłem wcześniej ...

- gapa ze mnie, spadłem ze chodów  :D

 

zasyp zgodnie z sugestiami zmodyfikowałem 

4kg Weyermann wędzony

1kg Pale Ale - Strzegom

ok 60g barwiącego dla koloru

chmielenie uproszczone

30 marynka 60 min

35 lubelski 10 min

 

Drożdże s-04 

 

blg przed gotowaniem 10°, blg finalne lekko ponad 12°

 

na chwilę obecną "wesoło bulka" w temp 17-18

 

 

dziękuję za pomoc i sugestię bardziej doświadczonych kolegów :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

piwo uwarzone w niedzielę

 

mówią że niedzielna praca w g... się obraca, nie obyło się bez niespodzianek:

- gaz w butli się skończył - szybka wycieczka na stację podczas filtracji

- brak us-05 - nie sprawdziłem wcześniej ...

- gapa ze mnie, spadłem ze chodów  :D

 

zasyp zgodnie z sugestiami zmodyfikowałem 

4kg Weyermann wędzony

1kg Pale Ale - Strzegom

ok 60g barwiącego dla koloru

chmielenie uproszczone

30 marynka 60 min

35 lubelski 10 min

 

Drożdże s-04 

 

blg przed gotowaniem 10°, blg finalne lekko ponad 12°

 

na chwilę obecną "wesoło bulka" w temp 17-18

 

 

dziękuję za pomoc i sugestię bardziej doświadczonych kolegów :)

 

 

I jak efekty? Sprawdzałeś już?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×